Warto Ciechanowi życzyć dobrych warek, ale - tu łyżka dziegciu - ja ostatnio znów wybieram, zamiast Lagerowego, Kormorana w wersji Jasne Mocno Chmielone.
Ciechanów, Ciechan Lagerowe
Collapse
X
-
Warka Lagerowego ważna do 02.02.2013 a poprzednia to niebo a ziemia. fajna mocna wyraźna i nie tępa goryczka, żadnej wodnistości. Poprzednia była dosyć płaska (niestety nie zanotowałem dat). Jak się uda - to bardzo dobre piwo, jednak szkoda, że są takie skoki jakości pomiędzy poszczególnymi warkami. Nabyte w warszawskim Realu za 4 zł, w Auchanie jest cena 3 zł, ale Ciechan na półce głównie nie występuje... Szkoda, że zarówno jakość warek jak i cena takie niestabilne
Comment
-
-
Mam wrażenie, że z ostatnimi miesiącami goryczka wyszlachetniała a aromat chmielowy się wzmocnił.
Niedawno piłem Lagerowe w temperaturze ~15*C i aromat był czysty i zachęcający, co przy przytłaczającej większości lagerów podawanych w tej temperaturze nie ma miejsca.
Jeśli piwo nie wymaga zasłaniania się niską temperaturą serwowania musi być dobre.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika psik Wyświetlenie odpowiedziWarka Lagerowego ważna do 02.02.2013 a poprzednia to niebo a ziemia. fajna mocna wyraźna i nie tępa goryczka, żadnej wodnistości. Poprzednia była dosyć płaska (niestety nie zanotowałem dat). Jak się uda - to bardzo dobre piwo, jednak szkoda, że są takie skoki jakości pomiędzy poszczególnymi warkami. Nabyte w warszawskim Realu za 4 zł, w Auchanie jest cena 3 zł, ale Ciechan na półce głównie nie występuje... Szkoda, że zarówno jakość warek jak i cena takie niestabilneKoniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasne złoto. Efekt psują drożdżowe kluchy unoszące się w toni piwa... żeby to chociaż mgiełka była. [3]
Piana: Śnieżnobiała, zwarta, przyzwoitej wielkości. Średnio szybko opada do dziurawego dywanika. [3.5]
Zapach: Intensywny, świeży, słód i chmiel. [4.5]
Smak: Jak na jasne piwo jestem niezwykle zdziwiony głębią smaku. W pierwszej chwili przyjemny, trawiasto - kwiatowy chmiel, po nim solidna podbudowa słodowa z wyraźnym posmakiem świeżego chleba, do tego lekki drożdżowy kwasek - bardzo orzeźwiający. Na koniec całkiem spora i na prawdę szlachetna goryczka. Długo w ustach zostaje przyjemny posmak. [5]
Wysycenie: Mogło by być ciut wyższe. [4]
Opakowanie: Nijakie. Nie podoba mi się. I poobdzierane etykiety. [3.5]
Uwagi: To, co najważniejsze - czyli smak - REWELACJA. Reszta przeciętnie. Data do 09.02
Moja ocena: [4.45]Last edited by TomX; 2013-01-22, 21:23.
Comment
-
-
Z warką 09-02-2013 r. kupione z półki w markecie wczoraj ku mojemu zdziwieniu okazało się rewelacyjne w smaku a było to z ok. 30 lagerowe wypite przeze mnie na przestrzenie ostatniego pół rocza. A dlaczego zdziwienie ? Bo ostatnie doświadczenia z Ciechanem pokazują (czytaj wyborne) że im piwo osiągnie większy sukces tym z biegiem czasu gorzej smakuje.
Comment
-
-
Nie tylko, także Lagerowe z datą do 16.03 bardzo dobre. Goryczka, moim zdaniem, w stosunku do pierwszych warek mniej trawiasta, bardziej pełna, wyrazista, mocniejsza też podbudowa słodowa.
Należy trzymać kciuki, by piwo to nie poszło w ślady niektórych innych wyrobów Ciechana/Lwówka i nie obniżyło lotów.
Ileś postów wyżej napisałem, że piję Kormorana kosztem Ciechana, teraz znów, po miesiącu Kormoran Jasne Mocno Chmielone mało stabilne, a Lagerowe górą.
Comment
-
Comment