Ciechanów, Ciechan Lagerowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DariuszSawicki
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2012.08
    • 2869

Krzychu Michu, osad ma tam być ! Im więcej osadu drożdżowego tym bardziej Lagerowe jest smaczniejsze. Taka jest moja obserwacja tego piwa od początku jego powstania.

Comment

• bartas166
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.01
      • 16

Warki kwietniowe bez goryczki i wysycenia, miałem w lodówce 24.04 kumpel przywiózł 01.05 niebo a ziemia Dziś pite 09.05 piana jakiej dawno nie widziałem goryczka wreszcie jest, kupię chyba skrzyneczkę ciepło się robi

Comment

• krzychu_michu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.03
        • 48

Lager i jakieś górki płytkowego (nie jakiś tam muł - normalnie płytki i jakieś inne męty) to się zdziwiłem. O pszenicy słyszałem ale w lagerze... Człowiek się ciągle uczy... Mi pasuje. A co do piany to faktycznie, nie wiem czy widziałem przez dwa miesiące picia regionalnych wyższą pianę - radzę nalewać delikatnie.

Comment

• JanuszJG
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.04
          • 73

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzychu_michu Wyświetlenie odpowiedzi
          W ramach testowania przez świeżaka klasyków dziś kupiłem ciechan lagerowe. Nie przepadam za lagerami ale muszę napisać, że ta goryczka jest całkiem przyjemna. Czy to piwo udane czy nie to ja nie wiem - nie mnie oceniać - chętnie przeczytam co o tej warce sądzą inni. Ostatnio sporo osób po nim pojechało. Ja mam z datą do 09.05.2013 i mi smakuje. Troszkę się przeraziłem tym osadem http://zapodaj.net/19a5f66ed85f0.jpg.html na dnie butelki rodem z pszeniczniaka ale podobno tak mam być. Już myślałem, ze butelki nie umyli a ja w sklepie byłem ślepy.
          Piwa niefiltrowane mają to do siebie, że pomijany jest ostatni proces filtracji, przez co dopuszczalny jest osad i piwo jest naturalnie mętne.

Comment

• dlugas
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2006.04
            • 4014

Jemu pewnie chodzi o to że czasem w lagerowym jest osad w formie pyłu tak jak w weizenach a czasami leży na dnie w formie płatków i farfocli

Skoro piszecie, że się polepszył jak wyzdrowieję to przetestuję
            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Javox
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6427

17.o5 bardzo smaczna produkcja...

Comment

• Tomi45
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.07
                • 165

I co ważne - w Auchan za 2,49 zł

Comment

• interjay
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.07
                  • 5

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piwo mętne, ale trzeba się bardzo przyłożyć żeby dokładnie wymieszać osad, w przeciwnym razie w piwie pływają drożdżowe kłaki, trochę za jasne, ale to jedyny zarzut [4.5]
                  Piana: Na początku wysoka i trzymająca się, później degraduje się do pierścienia z resztkami na szkle [3]
                  Zapach: Na początku za dużo diacetylu uderza w nos i piwo pachnie masłem, ale po chwili słodowość, a następnie delikatne chmielowe aromaty to skutecznie maskują [4]
                  Smak: Zdecydowanie najlepsza część tego piwa, trochę chlebowe na początku, później wyraźna, głęboka goryczka, żadnych zastrzeżeń, wszystkie polskie lagery mogłyby tak smakować [5]
                  Wysycenie: Takie sobie, trochę za niskie, ale nie przeszkadza to w odbiorze piwa [4]
                  Opakowanie: Nudne i nieciekawe, ale nie ma tragedii [3.5]
                  Uwagi: Warka z datą do 22.05.13

Moja ocena: [4.3]

Comment

• dlugas
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.04
                    • 4014

Warka 22.05.13 albo 27.05 nie pamiętam

Po wybełtaniu końcówki i przelaniu do kufla całość bardzo mętna o kolorze słomkowo-żółtym. Mi się podoba
                    Piana na początku spora, ale nie stety po kilku minutach opadała prawie do zera, nie pamiętam czy krążkowała, bo kufel był z grubego nie idealnie przeźroczystego szkła, więc jakoś nie rzuciło mi sięto w oczy.
                    Zapach- delikatny chlebek, nutka słodowa i delikatny cytrus, nie powala ale coś czuć

SMAK: no lagerowe powraca do swojego poziomu. Dość spora goryczka (jak na ten styl) zbalanasowana delikatną słodowością i kwaskowatością. Wyczuwalne nuty cytrusowe, coś w stylu skórki grejpfruta.

POLECAM
                    w PiP po 2,99zł plus butelka

w Tesco 3,99zł

Polecam też najpierw wypić1-2 lagerowe a później z 2 koncerniaki, bo smak legerowego długo pozostaje w ustach przez co nawet tyskolechy wydają się lekko gorzkie :]
                    Last edited by dlugas; 2013-04-21, 13:10.

Comment

• zohan666
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2012.11
                      • 259

Kilkukrotnie się wypowiadałem o lagerowym i przeważnie kręciłem nosem, ale nie tym razem. Warka do 22.05 (a może to był 23 :P) bardzo dobra
                      Last edited by zohan666; 2013-04-24, 16:38.

Comment

• Bladecatcher
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.01
                        • 71

Warka 18.06.13. Nowy kapselek: "Browar Ciechan Browarem 10-lecia". Nawet ładny. W środku gorzej. Zero farfocli. Gdyby nie lekko opalizująca zawiesinka piwo byłoby całkowicie klarowne. Smakuje jak piwo z Lwówka: gwoździami z dość długo pozostającym aptecznym posmakiem. Lagerowe to to na pewno nie jest. Naciąłem się na 5 sztuk więc się pocieszam, że wypić się da, ale nie polecam. Mam nadzieję, że to tylko wypadek przy pracy .
                        Last edited by Bladecatcher; 2013-05-11, 16:34.

Comment

• chechaouen
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2011.01
                          • 1180

Warka 07.07.2013 chyba najlepsze Lagerowe jakie piłem. Bardzo świeży intensywny smak przepełniony słodowo-chlebowym aromatem z porządną porcją goryczki utrzymującej się długo na języku. Ostatnio było nieco słabiej i dość długo nie wracałem do tego piwa. Ale teraz warto było wrócić

Comment

• tfur
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2006.05
                            • 1311

pora żebym i ja coś pochlebnego napisał o tym piwie
                            przeprosiłem się z nim jakieś trzy, cztery miechy temu
                            i od tamtej pory stało się napojem moim powszednim
                            jest zadowalające smakowo i dosyć szeroko dostępne
                            mówiąc krótko, mam je nawet w sklepie 'pod blokiem'
                            jeśli utrzyma formę, spędzę lato w jego towarzystwie
                            z przykrością stwierdzam, że gonitwa za nowościami
                            w cenie 7 zł za butelkę wywołuje u mnie finansową zadyszkę
                            wolę punkt podparcia na płytszym krańcu ofertowego basenu
                            veni, emi, bibi

Comment

• dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

No i w sklepie była tylko warka 01.07.13
                              Piana: obfita, duże i średnie pęcherze, opadła dość szybko do kilku milimetrów, ale była do samego końca
                              Kolor: żółty i bardzo mętny. Mułek ładnie zmętnił całość za to te farfocle latały po całym piwie jak szalone (później wrzucę fotkę wyglądało to nie ładnie, ale za to świetnie smakowało

Aromat: słodowy, za mało chmielowy, lekki chlebek razowy

SMAK: jest nieźle, choć mogłoby być więcej goryczki, albo już się przyzwyczaiłem i wymagam więcej. Na początku pojawia się dość wyraźna goryczka, odczucie w ustach jest świetne. Genialnie goryczka jest kontrowana słodowością, która czeka z wyjściem i pojawia się dopiero kiedy goryczka ustępuje.

Piłem leciutko schłodzone, bo kupiłem po pracy w sklepie prosto z półki i nie wytrzymałem i tylko leżało dosłownie kilka minut w zamrażarce.

Szklanka oprózniona dość szybko, pijalność świetna. Żałowałem, że głupi nie kupiłem więcej :/
                              Last edited by dlugas; 2013-06-01, 14:33.

Comment

• Bladecatcher
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2012.01
                                • 71

Zazdroszczę koleżeństwu tych lipcowych warek. Mi dziś trafiła się 27.06.2013. Zamiast goryczki tępa gorycz. Zamiast słodowej podbudowy kwaskowatość jakaś. Pozostaje nieprzyjemny posmak. Oj, sporo czasu minie zanim znowu kupię coś z Ciechanowa.

Comment

Przetwarzanie...
                                X