Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Wyświetlenie odpowiedzi
Żywiec, Bock żywiecki
Collapse
X
-
Najlepsze piwo w kraju Żywiec Red za 3,29 plus kaucja
Kolor: głęboki bursztyn wpadający w czerwień landrynkową, niesamowicie klarowne[5]
Piana: biała gęsta na 2 palce, po 15 minutach trwała koronka[5]
Zapach: przyjemna słodycz karmelowego słodu, owocowo-słodowy [4.75]
Smak: aksamitne w smaku karmelowe landrynki (efekt prażonego słodu) melandoidowy zwieńczony wyraźną goryczką chmielową, plus (dla stylu niestety) trawiasto-ziemiste posmaki chyba lubelskiego ale mimo to: [5]
Wysycenie: średnio wysokie mikro przyjemne bąbelki pracują podczas całej sesji [4.75].
Opakowanie: przyzwoity design [4.5]
Uwagi:To piwo jest bezapelacyjnie najlepszym piwem warzonym na taką skalę w tym kraju.
Mimo że przywodzi mi na myśl piwa belgijskie np.Chimay red swą słodową delikatnością i owocowością, z chmielowym smaczkiem bardziej niż bocka, ale cóż,
nie ma co narzekać za tak wyśmienite piwo w tej wreszcie realistycznej cenie 3,29 plus kaucja.
Warka do 25.05.2012. Koledzy zza wielkiej wody znów będą mieli pretekst, żeby w swoich video recenzjach łamać sobie język na "żyłik" tym razem "bock"...
Powinni to piwo nazwać Żywiec Red i darować sobie nawiązanie do stylu.
Wbrew staraniom marketingowców posyłających panie przodem, to piwo jest zdecydowanie dla kobiet przesiadających się z jakiegoś wina w stylu California Rose.
Moja ocena:za piwo [5] za styl [4.25]
średnia narciarska, najwyższą i najniższą obcinam, średnia zaokrąglana w przedziale 0.5
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedziZdecydowanie lepszy jest Grand Champion warzony w Cieszynie... No i zywiecki porter tez jest lepszy od tego kozlaka...
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemna miedź z rubinowymi refleksami. Wygląda świetnie. [5]
Piana: Obfita, drobna, lecz średniotrwała. [3.5]
Zapach: Bardzo, bardzo słaby, wyczuwalny z trudem, lekko owocowy i alkoholowy. [1.5]
Smak: Bardzo płaski i słaby, po przełknięciu nie czuć praktycznie nic. Dopiero po pewnym czasie na finisz czuć jakąś lekko przypalaną goryczkę. W smaku czuć troche słodowości i owoców, ale trzeba się bardzo doszukiwać by coś poczuć. [2.5]
Wysycenie: Niezbyt duże, szybko ulatniające się. Niestety to potęguje mało przyjemne wrażenia z konsumpcji. Może gdyby wysycenie było duże piwo zyskałoby orzeźwiający charakter? Ale przecież to bock. [2.5]
Opakowanie: Dopracowane i eleganckie, jednak w stylu wybitnie koncernowego schematu, z daleka można poznać. Kolor bardzo odpowiednio dobrany i pasujący do bocka. [4.5]
Uwagi: Niestety, odbieram to piwo jako klapę. Żywiec, razem ze swoim Pale Ale oraz Mastnym chciałby propagować także te mniej popularne i ambitniejsze gatunki piwa. Niestety, sądzę że po degustacji tego piwa, przeciętny i nieuświadomiony konsument utwierdzi się w przekonaniu, że wszystko co nie jest jasnym koncernowym lagerem to paskudztwo, a ów lager to jedyny wyznacznik i wzór prawdziwego piwa. Więc Żywiec na tym bocku źle nie wyjdzie
Moja ocena: [2.475]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedziNiestety, sądzę że po degustacji tego piwa, przeciętny i nieuświadomiony konsument utwierdzi się w przekonaniu, że wszystko co nie jest jasnym koncernowym lagerem to paskudztwo, a ów lager to jedyny wyznacznik i wzór prawdziwego piwa. Więc Żywiec na tym bocku źle nie wyjdzieLast edited by wpadzio; 2012-01-24, 22:02.Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
A ja piłem wczoraj w ... domu. W knajpie mogę się napić bocka z puławskiego browaru, ale ... już wolę tego z ŻywcaNapis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziPonieważ czytam o jakiś różnicach w poszczególnych warkach, to mogę stwierdzić, że z datą 25.05 piło mi się przyjemnie.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziCzy to cud czy już norma ?
Mi to piwo smakowało, nie mam problemu z przyznaniem, że coś mi smakuje, nawet jak pochodzi z koncernu
Comment
-
-
Osobiście ubóstwiam koźlaki, ale to co leją w Żywcu to jakaś kpina Dominująca melonowa słodycz i posmaki alkoholowe, to główne cechy tego piwa. W sumie czemu ja się dziwię ? Spaprali Kapera, to teraz profanacja jest na porządku dziennym.Radical.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziMi to piwo smakowało, nie mam problemu z przyznaniem, że coś mi smakuje, nawet jak pochodzi z koncernu
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radical Wyświetlenie odpowiedziOsobiście ubóstwiam koźlaki, ale to co leją w Żywcu to jakaś kpina
Comment
-
Comment