Ciechanów, Ciechan Grudniowy Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abelincoln
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 292

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomekk78
    Być może zatem te "z uchem" są numerowane. Swoją drogą czy ktoś z użytkowników jest dumnym właścicielem takiej butli i mógłby wstawić zdjęcie. Jak to Tomasz wolę najpierw zobaczyć
    Bystre oko może zaobserwować na etykiecie kolejny numer butelki

Cóż, po degustacji muszę przyznać, że niezbyt było warto starać się o tą butlę. Ot, średni porter. Niewiele lepszy od nieleżakowanej wersji (a nawet, moim zdaniem słabszy od wersji 22). Zdecydowanie nie jest to zakup wart swojej ceny - przynajmniej jeśli chodzi o butelkę "z uchem".

Po zakupie i degustacji czuję się rozczarowany. Rozumiem tworzenie "edycji specjalnych" i produktów "premium", ale tym razem wyszła lekka wydmuszka. Ani piwo nie jest niepowtarzalne, ani opakowanie wyjątkowe, ani trasa do centrum dystrybucyjnego warta przebycia. W przyszłości raczej nie będę już klientem na tego typu grudniowe piwo z Browaru Ciechanów...
    Attached Files

Comment

• Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomekk78
      Przepraszam, ale gdzie Ty te numery widzisz? Tak było faktycznie kilka lat temu gdy Ciechanów wypuścił partię porterów w kamionkowych butelkach. Sam ma etykietę z takiej butli z numerem 001159. Na Grudniowym nie ma natomiast żadnych numerów, chyba, że chodzi o datę przydatności do spożycia
      Błogosławieni, którzy wierzą, a nie widzieli.
      Daleka Twa droga do nieba
      Poszukuję

Comment

• Bombadil13
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 2479

Czy ktoś może mi podać przybliżony czas leżakowania zwykłego Portera?

Ten leżakuje od grudnia 2008. Co oznaczałoby, że portery z datą przydatności grudzień 2009 i porter grudniowy byłyby zbliżone do siebie czasem leżakowania.

Mam kilka starych ciechanowskich 18 i chętnie porównam leżakowanie w butli (może nawet w kamionce) z leżakowaniem otwartym, ale zanim coś otworzę proszę o zweryfikowanie moich hipotez.
        Poszukuję

Comment

• kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
          Czy ktoś może mi podać przybliżony czas leżakowania zwykłego Portera?

Ten leżakuje od grudnia 2008. Co oznaczałoby, że portery z datą przydatności grudzień 2009 i porter grudniowy byłyby zbliżone do siebie czasem leżakowania.

Mam kilka starych ciechanowskich 18 i chętnie porównam leżakowanie w butli (może nawet w kamionce) z leżakowaniem otwartym, ale zanim coś otworzę proszę o zweryfikowanie moich hipotez.
          Myślę, że nie więcej jak 6 miesięcy, ale pewną informację może Ci tylko udzielić marekj.
          blog.kopyra.com

Comment

• Bombadil13
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            Myślę, że nie więcej jak 6 miesięcy, ale pewną informację może Ci tylko udzielić marekj.
            Czyli 6 m-cy leżakowania i 12 m-cy przydatności do spożycia?
            Poszukuję

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

Czyli 6 m-cy leżakowania i 12 m-cy przydatności do spożycia?
              Ciechan chyba nie daje 12-mcy, raczej też 6, ale z zastrzeżeniem jak wyżej.
              blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

leżakowaniem otwartym
                Człek całe życie się uczy nowych technologii
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Bombadil13
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Człek całe życie się uczy nowych technologii
                  Nie no ja się nie znam. Nie wiem, jak leżakuje porter. Tak sobie tylko dumałem...
                  Poszukuję

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Każde piwo leżakuje w zamkniętych zbiornikach zwanych tankami. Zamknięte są na głucho aby nie uciekał gaz.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

To żeby Marusia nie musiała sie uczyć
                      Mam kilka starych ciechanowskich 18 i chętnie porównam leżakowanie w butli (może nawet w kamionce) z leżakowaniem w tankach, ale zanim coś otworzę proszę o zweryfikowanie moich hipotez.
                      Strona podaje 90 dni leżakowania i 6 m-cy przydatności do spożycia.

Szukam portera z datą przydatności wrzesień 2009
                      Poszukuję

Comment

• Cannabee776i99
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.08
                        • 658

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, nieprzejrzysty, pod światło delikatne brunatne prześwity. [5]
                        Piana: Przy nalewaniu solidna, jednak z czasem redukuje się do skromnej obwódki. [3]
                        Zapach: Kawa, karmel, suszone śliwki. [4]
                        Smak: Dość wytrawny. Przeważają posmaki kawowo-palone, w miarę ogrzania pojawiają się również delikatne posmaki karmelowo - owocowe. Piwo jest dość aksamitne i nie czuć alkoholu, podejrzewam, że w tym wypadku leżakowanie pomogło temu piwu. [4]
                        Wysycenie: Nie za wysokie, odpowiednie dla stylu. [5]
                        Opakowanie: Wydaje mi się, że można się było trochę bardziej postarać. [3.5]
                        Uwagi:

Moja ocena: [3.975]

Comment

• wpadzio
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2011.06
                          • 2650

Ocena z ARTomatu

Kolor: Barwa najgłębszego odcienia brązu z rubinowymi błyskami podczas nalewania. Nieprzenikniona. Piękna. [5]
                          Piana: Beżowa. Bzyczy sympatycznie podczas nalewania. Mięsista, z tendencją do lepkiego "parcia na szkło". Po kilku minutach zostaje cienki kożuch i pierścień. [3.5]
                          Zapach: Dość wyrazista kawa i palony karmel. W "ostatnim słowie" nieznaczny aromat mocy trunku. [4]
                          Smak: Przyjemnie zbilansowany. Stylowe połączenie nienachalnego nachmielenia ze słodowością, podszyte smakiem palonego ziarna mocnej czarnej kawy. I to wszystko podlane spodziewaną, acz rozsądną nutą alkoholową. Treściwy. [4.5]
                          Wysycenie: Nie mam zastrzeżeń. Bardzo dobrze współgra z elementami smakowymi. [5]
                          Opakowanie: Ooooo, wreszcie jakieś "utrwalone". Opakowanie z linii ciechanowskiej (mnie specjalnie nie kręcącej). Kolorystyka oddaje charakter piwa. Lśniące złote wykończenie ładnie połyskuje zwłaszcza na owijce, na której jest też woltaż i ekstrakt. Kapsel firmowy. No i oczywiście premiumizacja nabywcy w opisie [4]
                          Uwagi: Piwo w serii limitowanej i swoje przeleżało. Bardzo udany porter - dla miłośników stylu niezła gratka. Tyle, że trzeba zaryzykować najpierw te 12-13 złociszy. Dobrze przeprowadzona promocja szeptana...Dla mnie osobiście mimo wszystko aż takiej ceny nie jest warte.

Moja ocena: [4.25]
                          Last edited by wpadzio; 2012-01-13, 23:50.
                          Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                          Serviatus status brevis est
                          3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Kwadri
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.10
                            • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, niemal nieprzejrzysty. [4.5]
                            Piana: Beżowa, średniowysoka. Szybko opada do cienkiego pierścienia, później brak. [3]
                            Zapach: Średniointensywny, lekko słodki, lukrecjowy połączony ze słodowością. Ładny, ale brakuje mi nieco palonych akcentów. [4]
                            Smak: Delikatna kwaskowość, po niej szybko dociera mocno palona goryczka z kawowymi posmakami. Momentami czuć też lekko drożdżowe smaczki. Jest zdecydowanie wytrawny, zostawia mocno palony posmak. [4.5]
                            Wysycenie: Drobne. [5]
                            Opakowanie: Parametry i skład podane, kapsel "ciechanowy". Jako całość średnie, choć w porterowych barwach. [4]
                            Uwagi: Z datą do 28.06.12.

Moja ocena: [4.175]
                            www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• laurentius
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.12
                              • 64

Subtelny siłacz

Ująbym to tak:

nie jest to klasyczny porter bałtycki w sensie "dopakowanego", skoncentrowanego czy zionącego goryczą (nieraz alkoholową) piwa.

Jest to eleganckie i subtelne piwo, zaskakująco świeże i orzeźwiające. Ładnie zbalansowane - słodycz, goryczka i kwasowość w "dynamicznej" równowadze. Z długim zmieniającym się posmakiem, w którym na zmianę wybija się goryczka, leciutka słodyczka, efemeryczna kwasowość. Aksamitne.

Piwowarowi składam wyrazy uznania - zrobił ciemne piwo o dość lekkiej strukturze, śladowej słodyczy i 9% alkoholu, którego nic a nic nie czuć. Cena do wybaczenia. Dobroć ma swoją wartość - w tym przypadku przeliczalną. Wyśmienite.

Comment

• TraczJanusz
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.04
                                • 74

Dobry Porter choć cena odstrasza . Można wyczuć wyraźne nuty kawowe, a pod koniec nuty wiśniowe. Piana szybko opada, niezachwyca. Etykieta fajna. Jak znajdziecie to kupujcie, trzeba spróbować choć raz. Bardzo delikatny Porter, dobrze wyważony. Nie czuć 9% które ma. Poniżej moje real foty, sorry za jakość.

Pozdrawiam
                                Attached Files
                                Last edited by TraczJanusz; 2012-01-20, 16:30.

Comment

Przetwarzanie...