Południe, Stout [od 2011r.]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dreads
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.09
    • 520

    #16
    O ile mnie pamięć nie myli, stout pochodzący jeszcze z GABa też był dolnej fermentacji, a afery nikt nie robił
    Strach przed posiadaniem w browarze dwóch różnych szczepów drożdży jest bardzo powszechny, ostatnio modny, nawet wątek o Browarze Kormoran się tego tematu nie ustrzegł, dlatego nie dziwię się, że Browar Południe nie odważył się wystartować od razu z 2 szczepami drożdży. Może nastąpi to później.
    Moim zdaniem akurat Stouta można naśladować dolniakami. I tak chyba najczęściej fermentuje się go w dość niskich temperaturach, jak na górniaki.
    Mnie ten przedmiotowy Stout smakuje, ma wady, ale raczej nie są one związane z brakiem górnej fermentacji. Za dużo w nim kwasku i trochę "mydła".
    Jak dla mnie browar może sobie nazywać to piwo stoutem, dobrze że przyznają się do sposobu fermentacji i na siłę nie udają, że robią prawdziwego stouta.
    Last edited by dreads; 2011-07-18, 20:21.

    Comment

    • Cannabee776i99
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.08
      • 658

      #17
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Czarna smoła. [5]
      Piana: Gruba kremowa czapa. Osadza się na szkle i pozostaje do końca picia. [5]
      Zapach: Palony słód. [4]
      Smak: Palony, średnio wytrawny, dość aksamitny, średnio treściwe. [4]
      Wysycenie: Dość niskie, idealne dla gatunku, dodaje piwo aksamitności. [5]
      Opakowanie: Ciężko coś zarzucić. [4.5]
      Uwagi: Dobry stout, ale stout dolnej fermentacji?!

      Moja ocena: [4.225]
      Last edited by ART; 2012-01-15, 16:05.

      Comment

      • CyboRKg
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.04
        • 594

        #18
        Dlaczego nie ma watku o browarze Poludnie? Skoro parametry piwa sie nie zgadzaja... Ten stout ma przeciez 5,5% alk.

        Stouta mi to w smaku malo przypomina. Raczej cieniutkie ciemne piwo. Dobrze, ze chociaz goryczkowe - a nie tak jak wiekszosc polskich "piw typu irlandzkiego", ktore sa slodkie, ciezkie i mocne.
        Brak piany, wysycenie niemal zerowe, ale dosc smaczne. Niemniej wole siegnac po "Guinnessa Draught", albo "Zawiercie Czekoladowe".
        "Jedno pivo ne vadi!"
        "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

        Comment

        • Czapayew
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.10
          • 1966

          #19
          Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to do braku piany - cieniutka, szybko znika.
          W smaku dominuje palona kawa, ale piwo lest lekkie, pozbawione treścistości.
          W sumie niezłe. Kapselek do kolekcji.
          "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

          www.zamkoszlaki.com
          www.piwnekapsle.net

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            #20
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: Czarny, nieprzenikniony [5]
            Piana: Nieznaczna, szybko redukuje się cienkiego kożuszka i w takiej formie pozostaje do końca, z niewielkimi dziurami. Osadza się na szkle [4.5]
            Zapach: Pachnie jak kawa zbożowa. Palone zboża, kawa i wanilia. Na szczęście wanilia jest nieznaczna, dominuje paloność [4]
            Smak: Można zrobić polskie piwo z goryczką? Można
            Goryczka przyjemna, trwała. Poza tym tak jak w zapachu czuć paloność, za to wanilia gdzieś się ulotniła i bardzo dobrze. Tylko że ta paloność jest jakaś niewyraźna. Choć piwo nie jest wodniste, to mam wrażenie że trochę mu brakuje zdecydowanego smaku [4]
            Wysycenie: Dość niskie przez co pasuje do stouta. Choć mogłoby być jeszcze trochę niższe. [4]
            Opakowanie: Wszystkie informacje podane, kapselek browaru. Nie pozwalają, aby konsument przegapił ważne informacje - że piwo jest tradycyjnie warzone i pochodzi z browaru regionalnego [4.5]
            Uwagi:

            Moja ocena: [4.125]
            Last edited by ART; 2012-01-15, 16:05.
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • GaryFisher
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.10
              • 739

              #21
              Ocena z ARTomatu

              Kolor: Czarny, prawie nie przezroczysty, pod mocnym światłem widać rubinowe przebłyski. [5]
              Piana: Beżowa, drobnoziarnista, sztywna, opada powoli. [4]
              Zapach: Kawa i popiół zrównoważone delikatnymi owocami w tle, i to wszystko oparte na solidnej, słodowej bazie, po
              ogrzaniu wychodzi na wierzch palony słód i karmel. [5]
              Smak: Słodowo-bakliowy (rodzynki, suszone morele, orzechy), z mocnym aromatem dymu i kawy, goryczka chmielowo palona, nie za mocna, piwo jest aksamitne i bardzo treściwe, idealnie zrównoważone, pyszny stout. [5]
              Wysycenie: Średnie, w sam raz. [5]
              Opakowanie: Elegancka, z daleka rozpoznawalna etykieta, kapsel firmowy, pełne info na czytelnej kontrze. [5]
              Uwagi: www.browarpoludnie.pl
              Zakupione w: Piwosz w Warszawie na Płowieckiej
              Degustowane: 13.09.2011 ok. godz.19.00
              Data ważności: 15.12.2011
              Soundtrack: "Dig!!! Lazarus Dig!!!" by Nick Cave & The Bad Seeds

              Moja ocena: [4.9]
              Last edited by ART; 2012-01-15, 16:06.
              Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

                #22
                I nikt jeszcze nie zdecydował się na to aby to piwo uznać jako inne od Gab Stouta?

                Jest to spowodowane niechciejstwem czy brakiem zdecydowania?

                Powinny figurować dwa rózne piwa pod jednym browarem
                Gab Stout
                Południe Stout
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2484

                  #23
                  Ocena z ARTomatu

                  Kolor: Zdecydowanie ciemny, niemal czarny. Widoczne nieznaczne prześwity. Stylowy [5]
                  Piana: Drobna, średnio gęsta i dość trwała. Nie jest biała, raczej w kolorze kawy z mlekiem. Bardzo udana. [4.5]
                  Zapach: Pierwszoplanowe zapachy to gorzka czekolada, prażone ziarna kawy, praliny. W tle prażony słód. Aromat czysty, konsekwentny. Pasuje. [4]
                  Smak: Początkowo z gorzkimi wrażeniami zapachowymi kontrastuje subtelna słodycz, która szybko ustępuje miejsca goryczce. Ta gorycz ponownie przypomina czekoladę, gorzkie kakao i prażone nuty słodu. Końcówka jest wytrawna, pozostaje w ustach, ale w pozytywny sposób. W ustach czuć treściwość piwa, lekką kremowość i gładkość. Goryczka nie jest ani kwaśna, ani ściągająca, jest całkiem udana. Zresztą jak całe piwo - to całkiem poprawny stout, mimo dolnej fermentacji, która trochę jednak go zubaża. Na polskim rynku zdecydowanie wybija się pozytywnie, choć w Europie zginął by wśród wielu innych poprawnych piw. [4]
                  Wysycenie: Dość wysokie, czuć od początku do końca - pasuje do dolnej fermentacji. [4]
                  Opakowanie: Wszystkie dane są podane - to ważne. Etykieta nie jest odważna, raczej tradycyjna. Krawatka i kontretykieta naklejone krzywo. [4]
                  Uwagi: Warka z datą przydatności do 15.01.2012

                  Moja ocena: [4.1]
                  Last edited by ART; 2012-01-15, 16:06.

                  Comment

                  • Mario_Lopez
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.08
                    • 991

                    #24
                    Bardzo smaczny ciemniak, wytrawny w smaku, sporo kawy, paloności, wyraźna goryczka. Ode mnie 4.
                    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


                    EBE EBE

                    Comment

                    • Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

                      #25
                      Podczas wczorajszego spotkania z tym piwem przeczytałem co umieścili na kontrze:
                      "Stout Browaru Południe to ciemne piwo dolnej fermentacji tradycyjnie warzone według oryginalnej irlandzkiej receptury, której korzenie sięgają XVII w."
                      Oryginalna irlandzka receptura, opracowana w 2011 roku
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                        Oryginalna irlandzka receptura, opracowana w 2011 roku
                        Receptura jest trochę starsza, sięga czasów GABa.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          #27
                          Mój błąd, trzeba było doczytać temat. Jak byk stoi w nim, że AS był współtrówcą receptury z 2006 roku.
                          Pierwszy stout z GABa to 2000 rok, to już była receptura autorstwa Andrzeja Sadownika?
                          Tak czy siak XXI wiek, a nie XVII
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                            Mój błąd, trzeba było doczytać temat. Jak byk stoi w nim, że AS był współtrówcą receptury z 2006 roku.
                            Pierwszy stout z GABa to 2000 rok, to już była receptura autorstwa Andrzeja Sadownika?
                            Tak czy siak XXI wiek, a nie XVII
                            Oj tam, oj tam. Piwowar się zanurzył w kartach historii... i znalazł.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pierwszy stout z GABa to 2000 rok, to już była receptura autorstwa Andrzeja Sadownika?
                              Z tego co pamiętam, to jak najbardziej.
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

                              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                              Comment

                              • CyboRKg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2010.04
                                • 594

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                                Pierwszy stout z GABa to 2000 rok, to już była receptura autorstwa Andrzeja Sadownika?
                                Tak czy siak XXI wiek, a nie XVII
                                Musze Cie zmartwic - rok 2000 to jeszcze XX wiek
                                "Jedno pivo ne vadi!"
                                "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X