O ile mnie pamięć nie myli, stout pochodzący jeszcze z GABa też był dolnej fermentacji, a afery nikt nie robił
Strach przed posiadaniem w browarze dwóch różnych szczepów drożdży jest bardzo powszechny, ostatnio modny, nawet wątek o Browarze Kormoran się tego tematu nie ustrzegł, dlatego nie dziwię się, że Browar Południe nie odważył się wystartować od razu z 2 szczepami drożdży. Może nastąpi to później.
Moim zdaniem akurat Stouta można naśladować dolniakami. I tak chyba najczęściej fermentuje się go w dość niskich temperaturach, jak na górniaki.
Mnie ten przedmiotowy Stout smakuje, ma wady, ale raczej nie są one związane z brakiem górnej fermentacji. Za dużo w nim kwasku i trochę "mydła".
Jak dla mnie browar może sobie nazywać to piwo stoutem, dobrze że przyznają się do sposobu fermentacji i na siłę nie udają, że robią prawdziwego stouta.
Strach przed posiadaniem w browarze dwóch różnych szczepów drożdży jest bardzo powszechny, ostatnio modny, nawet wątek o Browarze Kormoran się tego tematu nie ustrzegł, dlatego nie dziwię się, że Browar Południe nie odważył się wystartować od razu z 2 szczepami drożdży. Może nastąpi to później.
Moim zdaniem akurat Stouta można naśladować dolniakami. I tak chyba najczęściej fermentuje się go w dość niskich temperaturach, jak na górniaki.
Mnie ten przedmiotowy Stout smakuje, ma wady, ale raczej nie są one związane z brakiem górnej fermentacji. Za dużo w nim kwasku i trochę "mydła".
Jak dla mnie browar może sobie nazywać to piwo stoutem, dobrze że przyznają się do sposobu fermentacji i na siłę nie udają, że robią prawdziwego stouta.
Comment