Super premium Staropolskie P.P.H. Browar Staropolski s.j. Zduńska Wola il.Kolbego 2. Butelka 0,33 l ekstrakt 11 ; alk.do 5,5 %. Zapach przyjemny ,piana gęsta i obfita dosyć trwała , kolor jasnozłoty. Ze smakiem znacznie gorzej. Goryczka chmielowa jest ale smak niezrównoważony mało harmonijny . Po jednej butelce trudno mi powiedzieć co jest nie tak ale na drugą nie mam specjalnej ochoty. Zawartość pierwszej butelki zalega ciężko na żołądku.
Staropolski, Super
Collapse
X
-
Może to była słaba partia, bo zwykle Staropolskie jest super. Przyjemnie rozpływa się po trzewiach i pieści podniebienie. -
Do tej pory spotkałem się jedynie z Mocnym Staropolskim; może istnieje jaeszcze inne. A co do omawianego - ostatnio zmieniło image (czytaj - etykietę), ale smak pozostał niezmieniony...Comment
-
Staropolskie Mocne, o którym mowa, zawiera do 7% objętości alkoholu, a ekstraktu 14,1% wagowo.
Barwa słomkowa, piana gruba, ale gęsta, tworzy nawet przez chwilę ponad szklanką potężny grzybek, zapach intensywny, chmielowy, smak - zdecydowana goryczka. Mimo stosunkowo dużej mocy pije sie to piwo lekko i przyjemnie, a później wcale nie jest nieprzyjemnym ciężarem dla żołądka.
Bartekpawel z Pabianic pisze, że do tej pory spotkał się jedynie tylko z tym produktem browaru ze Zduńskiej Woli. To by się nawet zgadzało. Ja swoje piwo nabyłem kilka dni temu w Łodzi. Chciałem kupić oczywiście wszystkie możliwe wytwory Browaru Staropolskiego, ale mimo intensywnych poszukiwań w sklepach spotykałem jedynie tę wersję. A wiem na pewno, że istnieją jeszcze inne, np. Staropolskie Złote.Comment
-
A na moim terenie nie zaobserwowałem piw z Browaru Staropolskiego.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
-
Ale to wiem tylko ze słyszenia. Niestety.
Od dawna planuję wycieczkę do Zduńskiej Woli, ode mnie to niedaleko. Wtedy mógłbym dogłębnie sprawdzić ofertę browaru.Comment
-
A ja, cholera, popełniłem błąd. Jechałem samochodem z Łodzi do Błaszek i dwa razy w tym samym dniu przejeżdżałem przez ZW. Jakoś mi do głowy nie wpadło, żeby się tam zatrzymać przy jakimś sklepie. Liczyłem na to, że w Łodzi wszystkie produkty Browaru Staropolskiego można kupić. Przeliczyłem się.
Cóż, mądry Polak po szkodzie.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Szczerze mówiąc (pisząc ?) z wyrobami JAKO spotkałem się już, ale głównie pod postacią doskonałego Huberta, dostępnego tylko bardzo okresowo (średnio raz na 2 lata), a Staropolskie znam tylko to ze Zduńskiej Woli:
www.browar.biz/browary.php?id=54Comment
Comment