Warka z terminem na początku marca bardzo wytrawna, czuć głównie goryczkę, trochę słodowości w tle. Gdzie owoce? Panie Marku, pan sypnie więcej owoców!
Lwówek, Lwówek Belg
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: W sumie herbaciany, lekko miedziany. [4.5]
Piana: Gęsta, oblepia szkło. Trochę za szybko opada. [4]
Zapach: Chmielowy, odrobina owoców i palonego słodu. Generalnie słodkawy. [4]
Smak: Czuć dobrze słód, karmel i lekko owocowy charakter. Jest nawet posmak biszkoptów. Goryczka jest jednak wyraźna i zadowalająca. Dobrze zrównoważone. [4.5]
Wysycenie: Zbyt małe, powinno być trochę więcej. [3.5]
Opakowanie: Może wielu belgijskich piw nie piłem, ale potrafię zauważyć, że nazwa niezbyt pasuję do charakteru piwa. Razi brak kontretykiety. Wzór na etykiecie i krawatce też w sumie średni, mogło być lepiej. [3.5]
Uwagi: Naprawdę porządne piwo o zrównoważonym smaku.
Moja ocena: [4.175]Kiedyś stworzę sobie własne piwo. Z dz***ami i blackjackiem!
Lubię piwo i bobo-fruty.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobursztynowy, z miedzianym połyskiem pod światło, klarowny. [5]
Piana: Z początku tworzy się spora czapa, składająca się ze średniej wielkości pęcherzyków, lecz prędko opada, pozostawiając cieniutki dywanik, oblepia szkło drobnymi kłaczkami. [4]
Zapach: Delikatny, miły, słodowy, z owocową domieszką (jabłka, wiśnie). Minimalne akcenty karmelowe. [4.5]
Smak: Z przodu lekka goryczka pozostawiająca przyjemny posmak na języku. Z tyłu nieco razowego chleba, rodzynki, biszkopty, trochę ziół i suszonych owoców. Na końcu dochodzi do głosu nieznaczna metaliczność. [4]
Wysycenie: Bez zastrzeżeń, utrzymuje się do końca. [4.5]
Opakowanie: Informacje dość lakoniczne, brak kontretykiety, grafika bez udziwnień, bardzo tradycyjna, paleta barw ograniczona i monotonna. W sumie bez polotu. [3.5]
Uwagi: Dobre, smaczne, ciekawe w smaku i dosyć treściwe ale. Piłem z zadowoleniem. Jedyny minus za pojawiający się w trakcie picia, niemal niezauważalnie - ale jednak, posmak żelaza.
Moja ocena: [4.225]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piwo bardzo ładnie się prezentuje, kolor intensywnej miedzi. [5]
Piana: Mogłaby być trochę trwalsza, po wypiciu połowy zostaje cienka warstewka. Początkowo gęsta i dość obfita. [4]
Zapach: Początkowo wybuch wszelkich słodkości - od owoców po jakieś kwiatowe nuty. Po chwili wszystko jest bardziej ułożone. Nie potrafię dokładnie określić co czuję, ale podoba mi się. [4.5]
Smak: Goryczka dominuje, wychwycić można pewną owocowość. Mam wrażenie, że momentami przebija się delikatna metaliczność, ale znacząco nie wpływa ona na pijalność. Piwo mogłoby być trochę bardziej treściwe. [4]
Wysycenie: Bez zarzutów. [5]
Opakowanie: Etykieta mi się średnio podoba (początkowo byłem nią zachwycony), jakoś mi nie pasuje do stylu.
Butelka zwrotna. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.275]www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziPanie Marku, pan sypnie więcej owoców!
Warka 12 kwietnia (pi razy oko z nacięć na etykiecie) ma wszystko na swoim miejscu. Bardzo przyjemna, orzeźwiająca goryczka skontrowana po ogrzaniu owocami, słodowość w tle dopełnia zamiast wypełniać i zamulać.
Cytując Hydrozagadkę: i o to chodzi, i o to chodzi.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ładny. Ciemnoburztynowy z miedzianym odcieniem. Żywa, intensywna barwa [5]
Piana: Tutaj słabo, bo malutka i szybko znika do mgiełki [2]
Zapach: Słodowy z wyraźnymi akcentami karmelowymi i owocowymi [4]
Smak: Bardzo pełny, ciekawy, wielowarstwoy smak. W pierwszej fazie owocowa i lekko karmelowa słodowość. Potem do głosu dochodzi oryginalna nieco ziołowa goryczka, która jest średnio głęboka, ale długo utrzymuje się na języku [4.5]
Wysycenie: Nieco za niskie [3.5]
Opakowanie: Klasyczny Lwówek [4]
Uwagi: Piwo z datą: 30.09.2013
Moja ocena: [4.025]
Comment
-
-
Nie znam za bardzo stylu belgijski ale ,ale z innych ejli ,które piłem to ma podobną barwę do nich (rzeczywiście jest piękna ,ciemny bursztyn dominuje) ale wywąchać niewiele mogłem z aromatów. W smaku może i nie byłoby najgorsze ,ale prawie wcale nie ma gazu przez co ciężko docenić smak. Spodziewałem się czegoś smaczniejszego.
Comment
-
-
kolor ciemny bursztyn/herbata (jak kto woli) klarowny; piana: nie stwierdzono, chyba kremowa - cienizna po całości; zapach: lekko palony, słodowy, jakieś owoce (cytrusy?) - bardzo przyjemny; smak karmel, rodzynki, słodkawe, spora i miła dla kubków smakowych goryczka - smaczne. Poza pianą wszystko ładne, przyjemne i smaczne. Kupione w PiP za 4,00 (+ 0,50 but. zwrotna); termin 30.09.2013. Dla tej goryczki CHYBA kiedyś powtórzę ale dopiero jak tu przeczytam, że pojawiła się jakakolwiek piana.
Comment
-
-
Kolor - herbaciany, klarowny
Piana - mała, beżowa, grubopęcherzykowa, szybko opadająca pozostawiając niewielki kożuszek
Zapach - słodowo-karmelowy, z wyraźnym akcentem owocowym oraz cytrusowym oraz lekko trawiasty
Smak - słodowy, chmielowy ze średnią goryczką, wyraźne owoce oraz lekki posmak ziołowy
Wysycenie - umiarkowane
Opakowanie - ładna etykieta (nowy design ) z kapslem firmowym
Uwagi - całkiem niezłe piwko, łagodne, dobrze się go pije. Większych wad nie wyczuwam.
Warka - do 7.10.13
Comment
-
-
Dawno nie piłem ale widzę a w zasadzie czuję, że jest dobrze a przynajmniej nie gorzej niż przed rokiem.
Kolor tego "jasnego ale" pomińmy
Aromat chmielowo-owocowo-karmelowy. Niestety pod spodem ukrywa się ta nieszczęsna, lwówecka, zatęchła piwnica.
W smaku dość mocna, ziołowa goryczka, nieco wulgarna w końcówce, otoczona bardzo przyjemną górnofermentacyjną, owocową słodowością.
Mała zawartość alkoholu a przy tym pełność i bardzo odświeżająca goryczka sprawiają oraz niższe loty Wrocławskiego sprawiają, że Belg wydaje mi się aktualnie najlepszym piwem Lwówka.
Comment
-
-
Dawno nie piłem tego piwa ale po ostatnich wpisach postanowiłem kupić i twierdzę, że jest całkiem nieźle.
Przyjemny zapach, piana mało trwała.
W smaku słód, owoce i średnio mocna, dość przyjemna goryczka.
Zgadzam się z Leoną, że jest to obecnie najlepsze piwo z Lwówka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74 Wyświetlenie odpowiedzijest to obecnie najlepsze piwo z Lwówka.
jeśli to belg to do którego można go przyrównać?
wolę polaka z Belgii...
Comment
-
Comment