Jabłonowo, Altbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • walec
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 193

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gary Wyświetlenie odpowiedzi
    Też właśnie zutylizowałem swój egzemplarz...Najgorzej, że nie piłem tego piwa w optymalnej kondycji i nie wiem czy dać mu jeszcze szanse.
    Odczekaj, zajrzyj do tego wątku i jak już będzie potwierdzone że OK to daj jeszcze szansę - to naprawdę zacne piwo było do tej pory.

Comment

• ManufakturaPiwna
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.07
      • 39

Z tego co udało się nam ustalić problem dotyczy małej partii z początku rozlewu w październiku. Problem został już rozwiązany, więc więcej nie powinno być takich wpadek.

Wszystkich którym trafił się zepsuty Altbier przepraszamy za zaistniałą sytuację. Prosimy też o zgłaszanie trefnych butelek w sklepach, tak aby reszta podejrzanych butelek z danej partii mogła zostać zareklamowana i zwrócona.

Comment

• Bebson
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.12
        • 24

Dzisiaj pity - kwasior, niestety nie spojrzałem na datę a butelka już przepadła. Mam nadzieję ,że to ta sama trefna partia co u innych.

Comment

• patyczek
          • 2013.01
          • 220

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowo rudy, zamglony. [4]
          Piana: Zwarta, gęsta o drobnej konsystencji, wolno opada, oblepiając szkło kłaczkami. [4.5]
          Zapach: Słaby, słodowy z karmelem, chlebem razowym i suszonymi śliwkami. Występują nadto nuty korzenne z cynamonem oraz piwniczne. [4]
          Smak: Głównie słodowy, kwaskowy. Wyczuwalne palone słody, przypieczona skórka chleba, śliwki i miód. W trakcie picia przebija się delikatnie cierpka, chmielowa goryczka, ale wyraźnie z problemami, gdyż do końca dominują jednak kwaskowo karmelowe słody. [4]
          Wysycenie: Bliskie ideału. [4.5]
          Opakowanie: Przeładowane, grafika nie mieści się na etykiecie i wychodzi na zewnątrz, barwy przytłumione, niezbędne dane są, kapsel ładny. [3.5]
          Uwagi: Data spożycia do 18.04.2013. Ciężkie, treściwe, nieźle zbalansowane piwo, które dobrze się pije. Jedyny zarzut, to za mało jak dla mnie chmielowej goryczki.

Moja ocena: [4.05]

Comment

• Radekw
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.09
            • 20

Choroba, że też nie przeczytałem że parti do 18.04.13 nie należy kupować, niestety.
            Zasiliło zlew. Kwaśne.

Comment

• chechaouen
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2011.01
              • 1180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn wpadający w barwę miedzianą, lekko mętne [4.5]
              Piana: Średnio obfita, przybrudzona dość trwała [4]
              Zapach: Przyjemny i intensywny. Palona słodowość wymieszana z bogatą mieszanką owocową. Do tego nutka karmelowa [4.5]
              Smak: Piwo jest bardzo treściwe, gęste. Pierwsze skrzypce bije słodowość przepełniona wytrawną owocowością. Potem odzywa się średniogłęboka goryczka przechodząca w cierpką kwaskowatość. W tle nuty karmelowe, winne i orzechowe. [4.5]
              Wysycenie: Mam wrażenie, że lepsze by było, gdyby było nieco wyższe [3]
              Opakowanie: Ładna, gustowna, pasująca do tego stylu etykieta. Jak to przy manufakturowych produkcjach, dużo dokładnego info. Butelka zwrotna [4]
              Uwagi: Piwo za datą: 6.10.2013

Moja ocena: [4.35]

Comment

• żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

A propos kwaskowości. Nie za bardzo pasuje mi owocowość w ostatnich wypustach Alta. Zamiast górnofermentacyjna jest właśnie taka kwaskowa, trochę jak z niemytych przewodów w knajpie. A piłem z butelki.

Comment

• concerto
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🍼
                  • 2003.09
                  • 859

Warka do 14.12.13 bardzo smaczna. Szczególnie po ogrzaniu intensywny słodowy aromat, w smaku fajna, jak na alta intensywna goryczka.
                  "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

Comment

• Dwarfen
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.04
                    • 72

Piwo z datą 06.10.13 kwaśne.Nie tak jak felerna warka której nie dało się pić ale i tak kiepsko.Pamiętam rewelacyjny smak tego piwa i żadnego kwasku w nim nie zniosę

Comment

• corsano
                      • 2013.05
                      • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Herbaciany, lekko mętny [4.5]
                      Piana: Średnio obfita, drobnopęcherzykowa, szybko opadająca [3.5]
                      Zapach: Intensywny, miód gryczany, karmelowy, lekko palony [5]
                      Smak: Mocno słodowe, palone słody, skórka od chleba, kwaskowe, na końcu średnia goryczka [4.5]
                      Wysycenie: Bardzo dobre [4.5]
                      Opakowanie: Etykieta dopracowana graficznie, fajna, klimatyczna, podany pełen skład, firmowy kapsel [4.5]
                      Uwagi: Piwo godne polecenia, pite w temperaturze 12°C

Moja ocena: [4.575]

Comment

• Browar-Besko
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.06
                        • 317

Przyzwoite NORMALNE piwo do picia !
                        Smak słodowo-gejpfrutowy z nutą chmielu. Piana średnia, zbyt szybko opada. Piękny rubinowo-herbaciany kolor, jak widać na zdjęciu.
                        Cena 4,80 zł.
                        Attached Files

Comment

• karol1000
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.09
                          • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika concerto Wyświetlenie odpowiedzi
                          Warka do 14.12.13 bardzo smaczna. Szczególnie po ogrzaniu intensywny słodowy aromat, w smaku fajna, jak na alta intensywna goryczka.
                          Właśnie je pije i faktycznie przyjemne piw i wyraźne jak na Alta, bije na głowę sporo niemieckich Altów
                          LP

Comment

• Browar-Besko
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.06
                            • 317

Ocena z ARTomatu

Kolor: piękny, rubinowo-herbaciany [4.5]
                            Piana: średnia, zbyt szybko opada [3.5]
                            Zapach: kawowo-wiśniowy [4]
                            Smak: słodowo-gejpfrutowy z nutą chmielu [4]
                            Wysycenie: prawidłowe [4.5]
                            Opakowanie: ciekawe, na kontretykiecie brak ważnej informacji dla osób żyjących w zgodzie z naturą tzn. czy butelka zwrotna czy nie, jest podana temperatura spożycia [3.5]
                            Uwagi: normalne piwo do picia (nie unijne)

Moja ocena: [3.975]

Comment

• Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo mocna herbata, ładny, pasujący do stylu [5]
                              Piana: intensywna, brudzi szkło, o rasowej konsystencji, średnio trwała, ale pozostaje grubsza firanka do końca [4]
                              Zapach: słodko-cytrusowy, z lekkim aromatem chmielowym, na początku sztucznie cukierkowy, ale z czasem coraz bardziej przyjemny [4]
                              Smak: niezła pełnia słodowa, odrobine karmelu, mała chlebowość, goryczka średnia, dość tempa; bardzo pijalne [4]
                              Wysycenie: niskie, mi pasuje [4.5]
                              Opakowanie: kontra masakrycznie krzywo naklejona, informacje słabe - brak ekstraktu, estetycznie tez nie jest najgorzej [3]
                              Uwagi:

Moja ocena: [4.025]

Comment

• Dwarfen
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2012.04
                                • 72

To już poradzili sobie z tą denerwującą kwaskowatością?

Comment

Przetwarzanie...
                                X