Aromat - owoce suszone (daktyle, morele, rodzynki) karmel ale "spokojny" i dodatkowo "ślad" zapachu lizaków starego typu np. własnej roboty /z cukru/.
Barwa - piwo lekko mętne, kolor bursztynowo-herbaciany.
Gaz - nie duży.
Piana - średnia, dłużej niewiele, na szkle także mało.
Smak - piwo jest słodowe, prawie bez goryczki ale niesie ze sobą sporo przyjemnych "śladów" owocowych /przeważnie z grupy suszy owocowych/.
Nie pijcie szybko... smakowanie każdego prawie "łyku" przynosi zmienne odczucia smakowe.
Smakowało bardzo, zwłaszcza pod koniec... obowiązkowy powrót /byle nie trafić na jakieś popsute czy coś takiego/.
Kolor: Pomiędzy bursztynem i miedzią [3.5] Piana: Niezbyt obfita, kremowa, bardzo dorbna zniknęła w trymiga. [3.5] Zapach: Całkiem całkiem, owocowo-chmielowy, przykuł moją uwagę na dłuższą chwilę. [4.5] Smak: Słód dominował zdecydowanie, z goryczką chmielową. Nuty owocowe gdzieś jednak odleciały. [3.5] Wysycenie: Średnie [4] Opakowanie: takie sobie, ale czytelne [3.5] Uwagi: Piwo było przeterminowane w momencie degustacji o prawie 3 tygodnie. Niemniej dało się wypić.
Wypiłem dziś to piwo gdzieś po pół roku przerwy. Zmiana receptury Manufakturowego Pilsa odstraszyła mnie też od Altbiera, a było to też świetne piwo.
Zapach: Karton, lekki diacetyl i karmel. Gdzie podział się chmiel? Przecież tu był. Barwa: W dalszym ciągu ładna, miedziana. Piana: Szybko opadła, tak było zawsze, są jednak ładne pozostałości na szkle. Wysycenie: Niskie, też tak jak kiedyś. Smak: Słodowy, karmelowy, nawet lekko palony jęczmień, coś jak w stoucie. Mało goryczki od chmielu.
Na kontretykiecie czytamy w dalszym ciągu: szczodrze chmielone piwo.
Tak było kiedyś.
Dziś jest to piwo, które ma nieprzyjemny zapach, ale jeszcze jakoś daje radę w smaku.
Moje piwo jest z datą do 06.08.2014. Coraz gorzej z tą Manufakturą, ale zaznaczam- da się pić ... tylko ten zapach...
Mało goryczki? U mnie jest bardzo wyraźna - krótko po początkowym akcencie karmelowo-słodowym wykonuje taki strzał w podniebienie, po czym dopiero się rozlewa i wcale nie znika od razu. Piwo jest pełne w smaku, słód przechodzi momentami w cukierkowatą słodycz, ale nawet z tym całość jest moim zdaniem bardzo dobra. To najrówniejsze smakowo piwo z Manufakturowych, jeśli pominąć wpadki z kwaskowatymi egzemplarzami.
Kolor: miedziany, w pełni klarowny [4] Piana: podczas nalewania obfita, drobnopęcherzykowa, brudzi szkło [4] Zapach: słodowość z akcentami podpiekanymi, kontynentalny chmiel, lekka owocowość [4] Smak: przyzwoita goryczka dobrze zbilansowana konkretną słodowością [4.5] Wysycenie: odpowiednie [4] Opakowanie: estetyczne, brak niektórych informacji których bym oczekiwał [4] Uwagi:
Kolor: Ciemno złoty Przejrzysty normalny. [3] Piana: U ła. Piana jak diabeł, nie do powstrzymania. I to całkiem trwała. Drobniutka, jak śmietana. [4] Zapach: Owoce, karmele, majonezy. Bardzo dostatecznie. [3.5] Smak: Czuć goryczkę i słód. No niemiecki Ale jak w mordę szczelił. [4] Wysycenie: Piana ogromna, ale w piwie już tego nasycenia nie czuć. Mogło by być trochę więcej. [3] Opakowanie: Takie zbajerzone. Trochę za bardzo. Bardzo dostateczne. [3.5] Uwagi: No Ale z pszeniczną pianą. W sumie dobre, ale nic czadowego.
Kolor: miedziano-czerwonawy, klarowny [5] Piana: średnio wysoka, dość drobna, mocno oblepia szkło, ale mało trwała, opada do dywanika [3.5] Zapach: miodowo-owocowo-lubczykowy (silne maggi), karton, czyli bardzo silne utlenienie [2] Smak: ziemisty, goryczkowy (ale goryczka mało szlachetna), wyraźnie owocowy, w tle słodowość (coraz silniejsza z czasem), nuta alkoholowa [3] Wysycenie: niewysokie, może być [4] Opakowanie: butelka podobna do ŻGB (ale inna), kapsel "Manufaktura Piwna", beżowa, owalna etykieta, niezbyt ciekawa, chwalą się "receptą" domowego piwowara. Brak ekstraktu, są za to dania, do których ma pasować. [3] Uwagi: Do 6.08.2014. W obecnej formie - słabo.
Kolor: Ciemny brąz delikatnie przechodzący w czerwień. [4.5] Piana: Z początku niska, drobnoziarnista. Dosyć szybko redukuje się do białego wianuszka. [3.5] Zapach: Solidny, słodowy aromat z karmelowymi akcentami. Zdaje się być odpowiedni dla stylu. [4.5] Smak: Piwo jest bardzo słodkie, chciałoby się rzec "ulepek". Gorycz jakaś tam jest, jednak zdecydowanie za mała. Nie wiem, czegoś tu brakuje, nie potrafię jednak sprecyzować czego. [3] Wysycenie: Trochę za małe. [3.5] Opakowanie: Estetycznie wykonane, podstawowe informacje. Podoba mi się napis na tylnej etykiecie "(...) szczodrze chmielone piwo". Ha ha ha [3.5] Uwagi: Przeciętne piwo. Pamiętam, że piłem je jakiś rok temu i wtedy smakowało mi dużo bardziej. Warka do 06.08.14.
Jest karmel i susze owocowe więc raczej ok.
Piło się nieźle z wrażeniem trafienia na niezłą warkę.
Chociaż pod koniec pojawił się średnio miły karmel znany z jabłonowskiego Pilsa...
- no i było bardziej słodko ale też goryczka stała się wyraźniejsza.
Goryczka niestety nie jest z za wysokiej półki no ale cóż...
Kolor: Ciemny bursztyn z tendencją do miedzianego. [5] Piana: Po nalaniu obfita. Znika dosyć szybko, ale ładnie firankuje. Brudnobiała; tworzy raczej lekki kożuch niż stabilną warstwę. [4] Zapach: Mocno słodowy z nutami chlebowymi i lekko miodowymi. [3.5] Smak: Przewaga słodowych elementów, ale umiejętnie skontrowana chmielowym finiszem. Bardzo dobrze zbalansowane piwo. Tak jak nie jestem fanem stylu, to na obecną rozmaśloną jesień - jak znalazł. [4.5] Wysycenie: Niewysokie. I bardzo dobrze. [4.5] Opakowanie: Stylowe etykiety, sporo informacji, zwrotna butelka. [5] Uwagi: Warka do 15.01.15 - naprawdę smaczna.
Kolor: jasny bursztyn, klarowne [4.5] Piana: słodki, melanoidynowy, śliwkowy [3] Zapach: Srednia, drobnopęcherzykowata, szybko się regukuje do obrączki [4.5] Smak: Na początku słodki, ale na końcu gorzka goryczka (średnia) co tworzy piwo piajalne. W smaku czuję nutę czekolady. [4] Wysycenie: duże, dla mnie zbyt mocno [4] Opakowanie: kapsel średni, etykieta średnia. [3.5] Uwagi:
Kolor: ciemno-bursztynowy, klarowny [5] Piana: obfita, wynik górnej fermentacji, lekko kremowa, średnie pęcherzyki [4.5] Zapach: bardzo apetyczny, chmiele mieszają się z owocami. [5] Smak: Bardzo "treściwy". Mocna wyrazista goryczka ale nie narzucająca się, mimo wszystko zrównoważona słodami i nutami owocowymi. Coś fantastycznego! [5] Wysycenie: Idealne wysycenie ciemnego piwa. Nie "przykrywające" smaku [5] Opakowanie: Subiektywna ocena ale owszem jest "stare" tylko w sposób absolutnie nieapetyczny. Nie zachęca do zakupu, nie krzyczy z półki. [2] Uwagi: Jedno z najlepszych piw jakie piłam
Comment