Jabłonowo, Altbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mahoniowy. Cieszy, że piwo jest mętne, niefiltrowane. [5]
    Piana: Średnio obfita ale drobna i trwała. Ładnie oblepia szkło. [4]
    Zapach: Po ogrzaniu owocowy, może nawet aż za bardzo. Wcześniej wskutek niskiej temperatury zapachu brak. [4]
    Smak: Treściwe. Czuć, że jest niefiltrowane. Smak zbalansowany. Jest lekka górnofermentacyjna owocowość i delikatna goryczka majacząca gdzieś w tle. [4]
    Wysycenie: Optymalne. Pod światło widać pęcherzyki unoszące się do góry. [5]
    Opakowanie: W wersji beczkowej bieda - ani firmowych tacek ani szklanek. Plus za ładną etykietę w wersji butelkowej choć razi brak infa o ekstrakcie. [4]
    Uwagi: Moim zdaniem trudno zrobić porywające piwo w tym stylu. A to piwo jest solidne. Tylko tyle, a może aż tyle. Mason, jest szansa na kontynuację współpracy z Jabłonowem jeśli chodzi o inne gatunki?

Moja ocena: [4.1]
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobursztynowy/jasnobrązowy, mętny - mętność mi nie przeszkadza [5]
      Piana: Nalane z niezłą średniej wysokości pianą, która jednak dosyć szybko opada [3]
      Zapach: Umiarkowanie intensywny, ziołowo-chmielowy z odrobiną słodu (w tym ciemnego), w miarę ogrzewania się pojawiają tutti frutti - grejpfrut, truskawka, brzoskwinia [4]
      Smak: Przede wszystkim cudowna chmielowo-ziołowa goryczka, dopiero w dalekim posmaku trochę słodu ze śladem chlebowego smaczku, pyszne gładko wchodzące i jednocześnie treściwe piwko które można by pić litrami, ale mały minus za odbieganie od stylu - wg mnie Alt powinien mieć więcej słodowości [4]
      Wysycenie: chyba niewielkie, jak trzeba w tym stylu [5]
      Opakowanie: z kija w łódzkiej Piwotece, czego chcieć więcej... [5]
      Uwagi:

Moja ocena: [4.05]
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23979

Dyskusja poboczna o altach wydzielona:
        Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

Dziś rano odbył się rozlew w butelki . Przy okazji piwo dostało nowe kapsle Manufaktury Piwnej.
          Attached Files
          JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

No zamorduję go za te kapsle....od czego jest KOLEKCJONERSTWO?
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Pancernik
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
              Dziś rano odbył się rozlew w butelki .
              No, nareszcie...

Comment

• Myszon007
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.02
                • 1208

Ocena z ARTomatu

Kolor: Herbaciane, ciemnopomarańczowe, bardzo mętne [4]
                Piana: Wysoka, gęsta i trwała, świetnie oblepia szkło, zostaje kożuch do końca degustacji [5]
                Zapach: Słodowy, lekko owocowy, w tle jakby orzechy włoskie? Bardziej intensywny po ogrzaniu. [3.5]
                Smak: Bardzo smaczne, treściwa, chlebowa słodowość i dobra goryczka, o ziołowym charakterze. [4.5]
                Wysycenie: Bardzo dobre. [4.5]
                Opakowanie: Degustowane w Piwotece Narodowej w "zwykłych" szklankach bez podstawek. Nie chcę obniżać średniej, poza tym bardzo podoba mi się nowa seria kapsli z Manufaktury Piwnej. [4]
                Uwagi: Kolejne rewelacyjne piwo z jabłonowskiej Manufaktury, fajnie że mam dostęp do tego piwa z kija - 8PLN / 0,5l w Piwotece. Polecam.

Moja ocena: [4.15]
                ♪♫

Comment

• tomolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 1752

Hmmm, coś jest nie tak... moje jest idealnie klarowne nawet do butelki zaglądałem czy coś na dnie nie zostało...
                  Warka z datą 28.06.2012
                  Poza tym to całkiem niezłe piwo, jak najbardziej wierne stylowi. Bardzo ładny kolor, piana i aromat przeciętne. Smak pełny, owoce, karmel, słód do tego wyraźna goryczka. Najlepsze piwo z Jabłonowa, chociaż ja za Altem nie przepadam...
                  www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• docent
                    • 2002.10
                    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Hmmm, coś jest nie tak... moje jest idealnie klarowne nawet do butelki zaglądałem czy coś na dnie nie zostało...
                    Niefiltrowana to jest wersja beczkowa.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• tomolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 1752

a to luz...
                      bo myślałem, że ze mną coś nie tak.
                      www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Cannabee776i99
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.08
                        • 658

Smaczny alt, z pewnością powrócę do tego piwa.

Comment

• wpadzio
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2011.06
                          • 2655

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobursztynowy, wpadający w herbaciany. Elegancko zachęcający na dzień dobry. [4.5]
                          Piana: Jasnobeżowa, o zwartej, drobnej teksturze. Zostaje na ściankach i cienkim kożuszkiem na powierzchni do końca. [4]
                          Zapach: Bardzo przyjemny wyraźny zapach słodów, podkreślony orzechem włoskim. Trudno mi sobie przypomnieć równie przyjemny aromat polskiego piwa. [5]
                          Smak: Przewodni charakter słodowy, któremu towarzyszy przyjemna owocowo-orzechowa nuta. Sympatyczne dopełnienie w postaci wyraźnie wyczuwalnego chmielu. Finisz, zrazu niewinny trąci za moment mocną i przyjemną goryczką. [4.5]
                          Wysycenie: Nie mam żadnych zastrzeżeń dotyczących tego elementu. [5]
                          Opakowanie: Zdecydowanie mi się podoba. Udane i dość nieszablonowe graficznie jak na piwo w ogóle. Taki powiew historii, choć bez zadęcia i z uśmiechem. No bo jak potraktować nadruk na kapslu: "wytw.kapsli Jozef Zawadzki i synowie", czy choćby propozycję wykorzystania zawartości butelki do przygotowania gulaszu Gdyby nie brak ekstraktu byłaby pewnie piątka. [4.5]
                          Uwagi: Daleką drogę przebyło Jabłonowo od moich czasów studenckich... Wtedy się kupowało Tyskie czy EB, bo nabyć Jabłonowo to był obciach albo już, co gorsze, żulerka
                          A tutaj proszę - bardzo fajny, również w kategorii internacjonalnej, górny fermenciak. Do tego oryginalnie opakowany i wychuchany pod nadzorem kolegi (nomen omen) Chmielarza

Moja ocena: [4.65]
                          Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2012-03-09, 21:51.
                          Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                          Serviatus status brevis est
                          3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• slavoy
                            🥛🥛🥛
                            • 2001.10
                            • 5055

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przy okazji piwo dostało nowe kapsle Manufaktury Piwnej.
                            O mazzafaka - Jabłonowo to browar parowy! Mamy, normalnie, piwny Wolsztyn!
                            I to gebaut A.D. 1992!

A poważnie - Filtr Poziomu Bzdurności Wizerunku by się w Wólce Kossowskiej przydał.
                            Dick Laurent is dead.

Comment

• iron
                              🍼🍼
                              • 2002.08
                              • 6771

Spróbowaliśmy tego piwa z butelki - no cóż - nawet zabiegi Masona nie pomogły - pod smakiem alta czaił się jabłonowski posmak...
                              Szkoda, bo mogło to być fajne piwo...

P.S. Możliwe, że jestem uprzedzony, ale takie same odczucia miałem z innymi piwami MF - niby zgodne z deklarowanym stylem, ale zostaje ten dziwny posmak, "ciężkość", czy jak to tam określić...
                              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                              Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• amigo007
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2008.02
                                • 252

Ja na to mówię "charakterystyczny posmak jabłonowa". Wprawdzie nie piłem tego piwa. Ale z tych "lepszych" z jabłonowa to piłem belfasta. Niby piwko "premium" ale wyczuwalny ten charakterystyczny posmak, który mamy w tanich mózgotrzepach (kilka razy piłem) :-) Ja nie wiem czy oni nie mogą tego wyeliminować z klasy "premium"?

Comment

Przetwarzanie...
                                X