Nie piłem tego piwa, jednak w temacie tym też mam pewną uwagę. Otóż nie każde piwo pszeniczne jakie piłem, miało wyczuwalne nuty bananowe, i nie szkodziło mu to, wręcz przeciwnie. Jednym z nich jest Schneider Weisse Tap 1, ani ja, ani nikt z pijących nie wyczuł banana, a poszły 4 butelki. O ile dobrze pamiętam, z Leikeim Weisse było podobnie. Berliner Weisse oraz Grodziskie też są piwami pszenicznymi i nie są pożądane nuty bananowe.
Tak na dobrą sprawę, to nie wiem, od kiedy pojawiły się takie drożdże do weizenów, które "produkują banana", wiem że powstały ze skrzyżowania z jakimiś winiarskimi, tak gdzieś wyczytałem. Mi osobiście banan nie przeszkadza, jednak niektóre weizeny mogą być faktycznie zbyt jednowymiarowe, jak chociażby ten z Primatora.
Tak na dobrą sprawę, to nie wiem, od kiedy pojawiły się takie drożdże do weizenów, które "produkują banana", wiem że powstały ze skrzyżowania z jakimiś winiarskimi, tak gdzieś wyczytałem. Mi osobiście banan nie przeszkadza, jednak niektóre weizeny mogą być faktycznie zbyt jednowymiarowe, jak chociażby ten z Primatora.
Comment