Tyskie, Klasyczne

Collapse
X
Collapse
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czapayew
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1966

Tyskie, Klasyczne

Alkohol 5,0%, ekstrakt 11,0%

Kolor: Ciemnosłomkowy, klarowny.
    Piana: Niezbyt obfita, gruboziarnista, dość nietrwała.
    Smak: Mało intensywny, niezdecydowany i rozwodniony. W tle jakaś goryczka, chmielenie, ale wszystko to jakieś niedorobione.
    Wysycenie: Duże bąble dość długo wędrują ku górze, ale średnio wpływają na percepcję piwa.
    Opakowanie: Ładne, nowa butelka przyciąga wzrok. Plus za dedykowany kapsel.

Kupiłem w DG-Ząbkowicach za 2,60 zł + teoretycznie zwrotna butelka. Nie wychyla się ponad poziom pozostałych KP-owskich butelkowańców. Niewielka jest przyjemność z jego spożywania. Za taką klasykę dziękuję bardzo.
    Ogólna ocena: 3
    "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
    www.piwnekapsle.net
  • bob1969
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.02
    • 170

Proszę o zdjęcia "opakowania". Ciekawość mnie żżera ...

Comment

• dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4015

Warka 18.10.12
      Cena w promocji 2,19zł plus kaucja
      Butelka dedykowana coś an zwór Żywca, bardzo ładna, trzyma się dobrze w dłoni. wypukłe dodatki na szkle.

11% wag.
      alk.5.0%
      Warzone w 100% na słodach jęczmiennych. Składniki: woda, słody jęczmienne (pilzneński i karmelowy), chmiel goryczkowy i aromatyczny, drożdże piwowarskie. Pasteryzowane.

Smak: faktycznie mało gazowany, dla mnie za mało bo preferuję napoje dość gazowane (ale nie przesadnie) Goryczka wyraźna coś w stylu książęcego sprzed ładnych kilku laty, lun porządnej wersji obecnego.
      Przypomina mi Lagerowe tylko jest w nim za mało gazu.
      Goryczka dominuje przy pierwszym kontakcie z językiem a na końcu idą nuty słodowe.

Mi odpowiada a to nasycenie muszę sprawdzić w innych warkach. Ja polecam szczególnie za taką cenę, idealne do kiełbaski oraz na dłuższe posiedzenie w domu.
      Attached Files
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Kwadri
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.10
        • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty. Jak na jedenastkę całkiem przyzwoicie. [4]
        Piana: Wysoka, drobnobąbelkowa. Po kilku minutach opada do grubej warstwy, później gruby pierścień i wysepki i tak zostaje do końca. [4]
        Zapach: Słodowo-koncernowy z lekką metalicznością w tle. Niezbyt intensywny. Po ogrzaniu przyjemniejszy z lekką chlebowością. [3.5]
        Smak: Trochę metaliczny na początku. Nieco koncernowa słodowość na początku, później średnio mocna goryczka, dość długo zostaje w posmaku. W sumie nic specjalnego, ale moim zdaniem lepsze i nieco wytrawniejsze od Tyskie Gronie. [3.5]
        Wysycenie: Średniowysokie. Nie ma się do czego czepić. [4.5]
        Opakowanie: Bardzo ładne. Butelka z tłoczeniami, na niej ładna, jasnobeżowa etykieta. Parametry podane, do tego ładny, dedykowany kapsel. [4.5]
        Uwagi: Z datą 19.10.12.

Moja ocena: [3.675]
        Ostatnia zmiana dokonana przez Kwadri; 2012-05-08, 20:07.

Comment

• dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4776

Normalnie nie wierzę! Tyskacz spanikowany widokiem nowej butelki z Żywca, robi rzutem na taśmę dokładnie to samo, wypuszczając swoje pseudopiwo w nowym opakowaniu, a niektórzy browarbizowi "piwosze" lecą do sklepów, kupują, rozkoszują się smakiem i zachwycają jak to ładnie "trzyma się w dłoni bo ma wypukłe dodatki na szkle" (cyt. dlugas). Nie wiadomo co lepsze, śmiać się czy płakać, bo na pewno nie te tyskie chemiczne piwopodobne napoje.

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24004

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
            Nie wiadomo co lepsze, śmiać się czy płakać, bo na pewno nie te tyskie chemiczne piwopodobne napoje.
            Płakać, że nie spróbowałeś, a masz już wyrobione zdanie.
            Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-05-16, 06:31.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• slavoy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2001.10
              • 5056

A co Ty Art taki poprawny politycznie? Spodziewasz się dobrego piwa od tego producenta? Nie trzeba chyba smakować kolejnego piwa z KP, żeby mieć 99% pewności (a to chyba wystarczy żeby poniższe napisać), że cała para poszła w nowe opakowanie i stek farmazonów na kontrze.
              Dick Laurent is dead.

Comment

• chemmobile
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2009.03
                • 2168

Slavoy, "lustrzane odbicie" w poglądach mają ci, którzy piją Tyskie i nie wezmą do ust piwa np. z Zawiercia. Dlaczego? Bo powiedzą:
                - Spodziewasz się dobrego piwa od tego producenta? Przecież on się nawet nie reklamuje. Jakby robił takie dobre piwo jak mówisz, to przecież byłby dostępny w wielu sklepach. Każdy chciałby je pić i pewnie by się reklamował. Więc na 99% nie jest dobre. No i ta cena. Przecież jest droższe niż Heineken, czy oni ogłupieli?
                Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

chemmo, jakieś dziwne masz to lustro, Twoje porównanie jest kompletnie nietrafione. Każdy tutaj nie raz próbował produktów z KP, znamy też ich filozofię działania - ważna jest marka i cena a nie smak.
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• chemmobile
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.03
                    • 2168

Filozofię działania mają jak inne browary typu Zawiercie - zarabiać kasę. Jedni walczą o kasę smakiem, inni działaniami marketingowymi. Punkt widzenia slavoya (i twój pewnie też) jest taki sam jak innych ludzi. Różnica wynika jedynie z przyjętych kryteriów oceny.
                    Ja przykładowo nie lubię polskich wędlin, zwłaszcza od ogólnopolskich producentów. Ale gdybym nie próbował ich produktów, to nie odkryłbym niedawno kiełbasek chorizo z Sokołowa.
                    Nie chcecie to nie kupujcie Tyskiego Klasycznego. Ja na pewno jedną (i pewnie jedyną w życiu) butelkę tego piwa kupię. Wiem czego się spodziewać.
                    Byłem raz w knajpie na "Tyskim z tanka". Byłem zaskoczony pozytywnie, bo w odróżnieniu od Gronie butelkowego było to piwo pijalne i nawet dało się uchwicić smak Jakbym nie przeżył tego "doświadczenia" nie miałbym świadomości o czym mówię.
                    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• gobong
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.04
                      • 658

Zakupiłem a potem wypiłem, 11blg, 5% alkoholu 2,19PLN. Celny i zapewne bolesny dla konkurencji strzał KP w walce o zyski z coraz większego piwnego rynku. W końcu któryś koncern wypuszcza piwo słabsze i smaczne, tak smaczne bo dla mnie takie jest. Jeśli smak się nie zmieni i zbytnio cena to zapewne znowu zacznę kupować czasem produkty browaru tyskiego. Proponowałbym tylko zmniejszyć moc do 4,5% alkoholu, zachowując 11blg Myślę że strzał KP z klasycznym boleśnie odczują nie tylko inne koncerny ale piwo ze wzgledu na stosunek ceny do jakości mogą zacząć pijać zwolennicy paru piw z mniejszych browarów.

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24004

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy
                        A co Ty Art taki poprawny politycznie? Spodziewasz się dobrego piwa od tego producenta? Nie trzeba chyba smakować kolejnego piwa z KP, żeby mieć 99% pewności (a to chyba wystarczy żeby poniższe napisać), że cała para poszła w nowe opakowanie i stek farmazonów na kontrze.
                        To czego się spodziewałem napiszę po spróbowaniu, jeśli kiedyś mnie natchnie by to piwo spróbować.

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• gobong
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.04
                          • 658

Zastanawiam się czy umieszczenie napisu że piwo jest warzone w 100% ze słodów jest formą reklamy. Jeśli jest nie może być chyba kłamstwem? Ktoś znający się może to wyjaśni.

Comment

• baania
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.10
                            • 317

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
                            Zastanawiam się czy umieszczenie napisu że piwo jest warzone w 100% ze słodów jest formą reklamy. Jeśli jest nie może być chyba kłamstwem? Ktoś znający się może to wyjaśni.
                            Może chodzi o to, że używają słodów, a nie ekstraktów słodowych?
                            Podcast o piwie
                            Podcast o piwie | Facebook

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24004

Wypowiadajcie się jeśli macie jakieś znane informacje o produkcji bo będą z nas boki zrywać, ekstrakty słodowe są ze słodu
                              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-05-16, 10:27.

Comment