Tyskie, Klasyczne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4015

za 3,40zł to chyba tylko napaleńcy zakupią
    u mnie butla także od 2,19 do 2,59 a puchy 11zł za 4szt.
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2655

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żywe słoto. W pełni klarowny. [4.5]
      Piana: Śnieżnobiała. Średnia teksturowość. Grube bąble dość szybko znikają z głośnym szumem, zostawiając ślady na szkle. Do końca pozostają na powierzchni drobne wysepki. [3.5]
      Zapach: Mocno słodowy, w zasadzie przyjemny, jednak na granicy percepcji mimo wszystko czai się jakaś mało przyjemna skisła nuta. [3]
      Smak: Muszę przyznać, że faktycznie baza słodowa jest zrazu całkiem wyraźna. Potem jest znacznie gorzej. Goryczka już niestety znikoma. Największym minusem jest zaś praktycznie niewyczuwalny finisz i w zasadzie brak jakichkolwiek chlebowych czy słodowych posmaków. Klasyczne pije się jak wodę i nic po nim nie zostaje w pamięci. [2.5]
      Wysycenie: Do nasycenia nie mam w zasadzie żadnych uwag. Prawidłowe. [4.5]
      Opakowanie: Trzeba przyznać, że postarano się. Butelkę (zwrotną) z wytłoczeniami przyjemnie wziąć do ręki. Estetyczna i marketingowo wymuskana etykieta z rozpoznawalnymi elementami marki. Największym zaskoczeniem jest jednak pełna informacja o użytych składnikach i podany ekstrakt, czego raczej trudno było oczekiwać w masowym koncerniaku. Do tego kapsel dedykowany. W zasadzie zasługuje na ocenę maksymalną, ja odejmę subiektywnie pół punktu za oklepany motyw graficzny [4.5]
      Uwagi: Potwierdza się to, że duże koncerny miast popracować nad zawartością opakowania wspinają się na wyżyny by sprzedać się samą kreacją a nie treścią. Niezbyt to smaczne...
      Tyskie Klasyczne tylko o grubość opony wygrywa wyścig z Tyskim Książęcym i o pół koła z Tyskim Gronie. A peleton i tak wjechał na metę już kwadrans temu...

Moja ocena: [3.075]
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty, podoba mi się [5]
        Piana: bardzo gęsta i obfita, osiada powoli, do końca zostaje cienki kożuszek, nie osadza się na szkle [4.5]
        Zapach: przyjemny, słodowo-chmielowy [4]
        Smak: dość pełne i treściwe, delikatne i aksamitne w smaku, lekkie ale pełne dobrze zarysowanej goryczki, w tle leciutkie słodowe nuty [5]
        Wysycenie: bez zarzutu [5]
        Opakowanie: puszka typowa dla marki ale rzuca się w oczy napis "klasyczne" [4]
        Uwagi: Zakupione w Żabce, bardzo smaczne, lekkie piwo, pilo się z przyjemnością, sięgnę na pewno nie raz

Moja ocena: [4.55]
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4015

No to albo są dość spore różnice w warkach albo mamy tutaj dość rozbieżne gusty i kubki smakowe
          Jak piłem to piwo ponad miesiąc temu to bliżej mi było do opinii becika
          Muszę zakupić kolejny raz i wtedy zobaczę czy to to piwo ma goryczkę czy jej nie ma na razie same puszki widzę w okolicy więc nie kupuję.
          Datę przydatności oczywiście napiszę.

Comment

• TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

To piwo nie jest dobre. Psuje smak czipsów, którymi próbowałem je zagryzać. Zwykłe tyskie jest bez smaku, a to miało jakiś nieprzyjemny, stęchły posmak. No ale piana pancerna, muszę przyznać.

Comment

• dlugas
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.04
              • 4015

Kolejne podejście i chyba ostatnie.
              Warka 26.11.2012
              zapach, piana itp. już były opisywane.
              Smak: jak poprzednio chyba wyczuwałem w miarę wyraźną goryczkę od samego początku do późnych chwil po przełknięciu to przy tym obecnym najpierw czuć wodę, później wodę, następnie lekką kwasowość i po przełknięciu dopiero nuty goryczkowe. Wniosek: wątpię by było to rozwodnione Tyskie zwykłe, ale bardzo możliwe że dolali wody do Książęcego i i wyszło klasyczne.

Jakiejś tragedii nie ma, ale za słabe jest to piwo by je kupować po raz kolejny.

BTW> za pierwszym razem może mi w miarę smakowało, bo był upał, ja po długim spacerze a tu coś nowego i zimnego za bardzo się rozmlaskiwałem nad smakiem tylko piłem. Ale teraz zgadzam się z licznymi przedmówcami, że to rozwodnione jakieś tam piwo.

Comment

• VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

Moje odczucia sa bardzo podobne do powyższych: piwo nie jest tragiczne ale kompletnie nijakie. Nie więc co sobie nim zawracać głowy i kupować.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Całkiem ładne, nasycone złoto. [4.5]
                  Piana: Niska, szybko opada do marnych resztek. [2]
                  Zapach: Słodowo-słodkawo-owocowy. Jest koncernowo mdły, ale nie przesadnie. Chmielu nie czuć w ogóle. [3.5]
                  Smak: Słodkawy, słodowy, mocno ziarnisty (to akurat fajne), z mizerną goryczką i zupełnym brakiem smakowych nut chmielowych. [3]
                  Wysycenie: Jak to Tyskie - o wiele za duże. [3]
                  Opakowanie: Ładna tłoczona butelka, starannie zaprojektowana etykieta. Szkoda, ze zawartość nijak nie odpowiada opakowaniu... [4]
                  Uwagi: Wypić się da bez problemu i piwo ma znacznie więcej smaku niż Gronie, ale to i tak żadna rewelacja.

Pite 17 maja 2012 r.

Moja ocena: [3.2]

Comment

• wpadzio
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2011.06
                    • 2655

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                    Opakowanie: Ładna tłoczona butelka, starannie zaprojektowana etykieta. Szkoda, ze zawartość nijak nie odpowiada opakowaniu... [4]

Czyżbyś za to odjął punkty?
                    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                    Serviatus status brevis est
                    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4015

Wysycenie: Jak to Tyskie - o wiele za duże.
                      piłem je co prawda tylko 4 razy, ale za każdym razem miałem wrażenie, że to piwo cierpi na brak gazu do tego woda z posmakiem piwa no i wyszło takie leciutko lepsze Gronie

Comment

• szukajek
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.08
                        • 19

czy to nie jest czasem to samo co Tyskie Książęce tylko w nowej butelce?

Comment

• dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4015

Raczej nie bo moje miało mniej gazu i było mniej goryczkowe jak Książęce. Takie lepsze gronie ale gorsze jak obecne książęce.

Comment

• Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czyżbyś za to odjął punkty?
                            Nie, nie odjąłem za to punktów. Ocena 4 jest wyłącznie za opakowanie.

Comment

• dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4015

dla prawdziwych znawców.
                              heh dobre, dobre no to czekamy

Comment

• Javox
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2009.11
                                • 6471

Oj trafiłem w denną partię... bo kiedyś piłem i wydało się trochę lepsze...
                                Coś jak Lech bo takie słabe... przecież to "stare" standardowe Tyskie o niebo jest lepsze ze swoją całą skomputeryzowaną technologią i przewidywalnością....
                                A może już zaczęli robić "swoje" po wypuszczeniu partii startowych...

Piana po nie długim czasie zero...
                                Zapach ... nie wiem co napisać bo nos mnie boli... coś ze słodu z czymś...?
                                Czekałem do końca z opisem smaku... jest jakaś ciężka goryczka z kwaskiem...

Przypomniałem sobie.... tamto piłem z butelki... wlanie do szkła zabiera wiele... to zły znak...
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Javox; 2012-07-25, 23:34.

Comment

Przetwarzanie...