Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krejzol
Wyświetlenie odpowiedzi
Gościszewo, [AleBrowar] Rowing Jack
Collapse
X
-
Użytkowniku Cez,
Wyżej wymienione owoce są cytrusami. To jest ich grupa. Dany owoc można zaliczyć od owoców tropikalnych, jeśli rośnie sobie dziko w klimacie tropikalnym. Cytryna raczej do takich owoców nie należy, pomarańcz też chyba rzadko jest spotykana w takim klimacie (świetnie rosną w podzwrotnikowej i subtropikalnej strefie). Za to mandarynki jak najbardziej. Także nie każdy cytrus jest owocem tropikalnym. Jeśli ktoś mówi o zapachu owoców tropikalnych i ma na myśli cytrusy (które mają charakterystyczny zapach, różniący się od większości typowych owoców tropikalnych), stosuje zbyt znaczące uogólnienie, a jego informacja jest niewiele warta - równie dobrze może napisać że piwo ma aromat chmielowy.
Comment
-
-
Odbiegając nieco od dyskusji na temat owoców tropikalnych słówko o piwie. Dla mnie warka z terminem przydatności 16.06. jest najsłabsza z dotychczasowych - piwo jest kompletnie niezbalansowane. To nie wrażenie dnia - miałem 2 butelki degustowane w odstępie kilku dni. Po raz pierwszy męczyłem się pijąc RJ.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krejzol Wyświetlenie odpowiedzipomarańcz też chyba rzadko jest spotykana
Comment
-
-
Dla mnie warka z terminem przydatności 16.06. jest najsłabsza z dotychczasowych
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gumball Wyświetlenie odpowiedziNa etykiecie zmieniła się informacja o IBU - 70
Inną kwestią jest czy z każdą warką ilość alfakwasów w chmielach jest ta sama, tu bym się obawiał że niekoniecznie.
Comment
-
-
Różne sezony, różne zbiory to i różne zawartości alfakwasów więc wychodzi różne IBU.
to nie chemia czy koncentrat a "produkt rolny" :]
Comment
-
-
Czes zaproponował kiedyś aby przeliczać na gramohumulony wtedy nie ma problemu. Tak robią za wielką wodą. Ale jakoś nie przyjeło się u nas. Co nie znaczy, że nie mozna tego przeliczyć.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
gramohumulony
BTW. piwo ma być dobre, nieważne jaką ma etę i ile na niej pisze IBU czy gramhumulonów :]
Comment
-
Comment