Browar na Jurze, [Pinta] Viva la Wita

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meszek0009
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.04
    • 247

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brudna żółć, zmętnione. [4.5]
    Piana: Ładna, wysoka, biała, drobna, powoli opada, ale nie zdobi szkła. [4.5]
    Zapach: Przyjemny chlebowo - tostowy aromat słodowy, plus wyraźne chmiele, cytrusowo ziołowe. Wszystko podbite wajcenowym bananem. Pomarańczy i kolendry nie stwierdzono. Zdecydowanie brakuje złożoności różnych przypraw, którą cenię sobie w witach. [3.5]
    Smak: W smaku jest rześko. Tutaj już można się doszukać pomarańczy, w połączeniu z chmielowymi, cytrusowo - ziołowymi nutami wszystko sprawia, że piwo pije się bardzo lekko, jest bardzo orzeźwiające. Lekko kwaskowe. Przyjemne, ale znowu brakuje mi tego, czego szukam w moich ulubionych witach. Generalnie jak na tak wysoki ekstrakt i tak niską zawartość alkoholu piwo jest bardzo lekkie, zbalansowane, pijalne i za to należą się brawa. [4]
    Wysycenie: Optymalne jak dla mnie, ja wolę trochę zaniżone. [5]
    Opakowanie: Jak wygląda każdy widzi, mi odpowiada. [5]
    Uwagi: Uwielbiam wity, więc może jestem w ich temacie zbyt konserwatywny i wszelkie próby ich "ulepszania" są dla mnie zbędne, ale w każdym razie nie porwało mnie to piwo.

Moja ocena: [4]

Comment

• Arff
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.01
      • 8

Wszystko wskazuje na to, że Viva la Wita jest mniej imperialna niż była(goryczka już nie przykrywa wszystkiego innego)! W mojej ocenie jest to zdecydowanie na plus, tym bardziej przed wakacjami... Ostatnia warka to nie tyle krok do przodu, to ogromny skok w stosunku do tego, co piłem w poprzednie wakacje i gdy zraziłem się do tego piwa... Teraz smakuje jak dobrej klasy Witbier, ale parametry na etykiecie wciąż imperialne
      Last edited by Arff; 2014-05-27, 06:31.

Comment

• chechaouen
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2011.01
        • 1180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brudna żółć, średniomętny [4]
        Piana: Obfitość średnia, za to imponująca trwałość [4.5]
        Zapach: Jest dużo kolendry, cytrusy też są - cytryna i pomarańcza - ale mało wyraziste w sumie wszystko. Jest też trochę aromatu drożdżowego [4]
        Smak: Nie podchodzi mi to piwo. Smak idzie dziwnie w ruskie wino musujące. Głównie właśnie dziwna quasi-cytrusowa kwaskowatość, taka jakaś nieprzyjemna, słodkawo-mdła, jak w ruskim "szampanie". To wszystko na finiszu skontrowane średniogłęboką goryczką, która też nie powala, prosta taka. Amerykańskich chmieli w niej nie czuję zupełnoe. Mocno przeciętny ten witek dla mnie. Szału nie ma. [3]
        Wysycenie: Odpowiednie [5]
        Opakowanie: Pinta czyli bardzo dużo szczegółowych informacji. Estetyka też niczego sobie [4.5]
        Uwagi: Piwo z datą: 14 października 2014

Moja ocena: [3.725]
        Last edited by chechaouen; 2014-06-20, 20:05.

Comment

• yassmen
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.11
          • 288

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółty, nieprzejrzysty. [4]
          Piana: Biała, zwarta, niezbyt obfita, grubopęcherzykowa. [4]
          Zapach: Pszeniczny konkret spod którego wyzierają cierpkawe drożdże i cytrynowo-pomarańczowe nuty. [4]
          Smak: Gorzka skórka pomarańczy, lekko musujące drożdże i zbożowość dominują. Smaczne, aczkolwiek moim zdaniem zbyt treściwe jak na wita. Brakuje lekkości i pijalności wita z Kormorana. [4.5]
          Wysycenie: Mogłoby być ciut wyższe. [4]
          Opakowanie: Pintowe, tym razem biało-pomarańczowe, info zawarte. [4]
          Uwagi: Piwo uwarzone trochę zbyt serio. Z racji Imperiala w nazwie wszystkiego dużo i na bogato. Chętnie spróbowałbym wersji o stężeniu alkoholu a la Grodziskie i bardziej cytrusowo-orzeźwiającej w smaku.

Moja ocena: [4.2]

Comment

• Mawel
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.04
            • 65

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółty nieprzejrzysty, mętne. [4.5]
            Piana: Niezbyt obfita ale dosyć trwała, dekoruje szkło. Jak na pszenicę oczekiwałem czegoś lepszego. [4]
            Zapach: Pomarańcza, kolendra, specyficzny aromat pszeniczniaków. Średnio intensywny. [4]
            Smak: Bardzo treściwe. Fajne odczucie lekkiej aksamitności. Wyraźna skórka pomarańcza. Goryczka niska. Wyczuwam jakby ziemiste nuty, coś takiego innego, lecz nie przeszkadza. [4]
            Wysycenie: Dosyć niskie jak na wita. [3.5]
            Opakowanie: Chyba najlepsza etykieta Pinty, obok Imperatora. Pełen pakiet informacji. [4.5]
            Uwagi: Warka 4.01.2015

Moja ocena: [4.025]

Comment

• xcvxc
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.02
              • 47

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno pomarańczowy ładne równomierne zmętnienie. [4.5]
              Piana: Drobno i średnio pęcherzykowa. Dość długo utrzymuje się 1 cm warstwa zdobiąc szkło. [4]
              Zapach: Głównie aromat słodkiej pomarańczy i kolendry. Wyczuwalne drożdże i zbożowość. [4]
              Smak: Słodkie, treściwe. Wyraźnie czuć również w smaku kolendrę i pomarańcze. Goryczka niska. [4]
              Wysycenie: Trochę niskie mogło by być wyższe. [3.5]
              Opakowanie: Typowa etykieta Pinty. Wszystko jasne i czytelne. [5]
              Uwagi: Czuć że to imperialny Wit. Jest słodkie przez co jest ciężkie w odbiorze. Brakuje mi w tym piwie kwaskowatości i orzeźwienia.

Moja ocena: [4.05]

Comment

• GreenFox
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.12
                • 273

Warka 05.01.2015

Nie będę wystawiał oceny tego piwa (chociaż powinienem, bo jednak człowiek się czuje oszukany, jeżeli wyrzuca 10 zł na maślankę :/ ). Tak jak w pierwszym zdaniu - w aromacie masło, w smaku również pełna maślaność, generalnie to raczej ciężko było wypić, gdzieś tam ponad masłem wybiła się kolendra, trochę pomarańczy. Mam nadzieję, że to pojedynczy przypadek i inni odbiorcy nie będą się tak nacinać - a szkoda, bo dotychczas uważałem Pintę za browar, który jak na rzemieślników notuje całkiem niedużo wpadek i ich wyroby można brać w miarę "w ciemno" bez obawy trafienia na takie niedoróbki.

Comment

• Pulsar
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.10
                  • 9

u mnie to samo, tona masła
                  Wielka szkoda bo kiedyś to był mój ulubiony Witbier

Comment

• Kiezmar
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.09
                    • 53

Ocena z ARTomatu

Kolor: Blado żółty. Lekko zmętniony. [4]
                    Piana: Początkowo umiarkowanie wysoka, gęsta, śnieżnobiała, konsystencją przypomina ubite biało jajka. Z czasem opadła do cienkiej warstwy. Słabo. [3.5]
                    Zapach: Na pierwszy ogień idzie pszenica. Lekki aromat chmielowy - cytrusy. Opisywanej kolendry i pomarańczy nie wyczułem. Całość mało intensywna. [4]
                    Smak: Zboże, owoce cytrusowe, delikatnie czuć też skórkę pomarańczy. Po chwili pojawia się lekka goryczka. Dość cierpkie w odczuciu. Chcę się brać następny łyk. [4]
                    Wysycenie: Stosunkowo wysokie, ale takie powinno być. [4.5]
                    Opakowanie: Wszystko co być powinno jest. Kolorystyka taka sobie, ale ogólnie wrażenie pozytywne. [4.5]
                    Uwagi: Warka z datą do 28 lutego 2014. Niespecjalnie mnie powaliło.

Moja ocena: [4]

Comment

• baroN1
                      • 2011.08
                      • 181

Ocena z ARTomatu

Kolor: żółty, równomiernie zmętniony [5]
                      Piana: średnio obfita, drobna, po chwili średnia, trwała [4.5]
                      Zapach: słody, pszenica, lekka kolendra, czuć lekko pomarańcze, odrobinka masełka, i delikatny chmiel [5]
                      Smak: odrobinke słodki, pszenica, kolendra, delikatny posmak pomarańczy, lekko ziołowe, goryczka średnia. [4.5]
                      Wysycenie: odpowiednie [5]
                      Opakowanie: jest całkiem ok, podane info na temat składników [4.5]
                      Uwagi: w smaku mogło by być odrobinę więcej kolendry i goryczka mogła by być niższa. Mimo bardzo płytkiego odfermentowania piwo nie jest przesadnie słodkie. Dla mnie bardzo dobre

Moja ocena: [4.725]

Comment

• Piwny_Radek
                        • 2014.08
                        • 108

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańczowa barwa o znacznym zmętnieniu. [4.5]
                        Piana: Niezbyt obfita biała piana, pozostawiająca nieco śladów na szkle. [3.5]
                        Zapach: Typowe dla Witbiera żółte produkty: pszenica oraz słodkie owoce w stylu: pomarańczy, brzoskwini i banana. W tle występuje delikatny zapach kolendry oraz chmielu. Po dłuższym czasie wyczuwalna staje się sztuczność przypominająca perfumy. [3.5]
                        Smak: Przyjemny smak słodkich pomarańczy i cytrusów, który następnie łączy się z pszeniczno-bananową zaprawą. W tle przewijają się owoce z dodatkiem delikatnej kolendry. Pijąc piwo przez cały czas odczuwalny jest wyraźny diacetyl, który ślizga się po języku. Jest delikatna goryczka z cytrusowym posmakiem. Piwo bardzo lekkie, objawia się to w biszkoptowej delikatności i maślanej gładkości, co w połączeniu ze średnim nasyceniem daje wysoko pijalny napój. [3.5]
                        Wysycenie: Średnie nasycenie [4]
                        Opakowanie: [5]
                        Uwagi: Bardzo dobre piwo o orzeźwiającym działaniu, w sam raz na upalne letnie dni, które niestety powoli odchodzą.

Przemierzając koncernowe oceany, rzemieślnicze jeziorka i craftowe źródełka, Piwny Radek poluje na najciekawsze i najlepsze piwne okazy.

Moja ocena: [3.65]
                        http://piwnyradek.blogspot.com/
                        http://instagram.com/piwnyradek

Comment

• Mario_Lopez
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.08
                          • 991

Warka 24.03.2015 - REWELACJA! Po ostatnich diacetylowych warkach podchodziłem z dużą dozą ostrożności, ale jak się okazało niepotrzebnie.

Jeśli cały czas teraz będzie taki poziom jak tej warki, to w Polsce nie mają konkurencji
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• ergie
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.05
                            • 1041

Pierwsze jasne piwo po kilku latach. Dostałem je w paczce z Pinty, jako rekompensatę za ostanie zepsute "dobry wieczór". W pierwszym momencie byłem rozczarowany, no bo jasne... ale mówię trzeba skosztować jak smakuje. I to była dobra decyzja. Piwo piłem chłodniejsze niż zalecana a etykiecie temperatura. Po wlaniu do szklanki piana była malutka i to tylko przez chwilę, ale do końca po brzegach został cieniutki pierścionek. Smaku nie potrafię określić, wyczuwałem lekką, krótko trwająca goryczkę. W trakcie picia miałem przyjemne wrażenie, że piję coś lekko gęstawego, aksamitnego… generalnie bardzo pozytywne wrażenie.

Piwo mnie, jako fanatycznego spijacza piw ciemnych naprawdę zaskoczyło. Jak dla mnie 4,5/5 pkt (to ten smak, może jednak była ciut za zimne, miało tak ok. 5 stopni) Na pewno warte powtórzenia.
                            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                            ------------------------------------------------------------------
                            Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• p5ychol
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.12
                              • 18

Ocena z ARTomatu

Kolor: Barwa przypominająca sok pomarańczowy. Jak przystało na piwo pszeniczne, jest porządnie zmętnione, ma gęstą konsystencję. [4.5]
                              Piana: Puszysta i nieco bardziej niż średnio obfita, duże pęcherzyki. Szybko opada, ale na piwie pozostaje nieznaczna jej warstewka. [4]
                              Zapach: Przyjemnie słodki aromat, trochę owocowy, trochę pszeniczny. [4]
                              Smak: Wyczuwalne są słodko-gorzkie nuty cytrusowe, parę razy przebiła się delikatna nutka ziołowa. Goryczka wyczuwalna, ale niewysoka, przez co piwo jest pijalne. [4.5]
                              Wysycenie: Na początku wydawało mi się dość wysokie, zwłaszcza, że utworzyła się bardzo puszysta warstwa piany, a na ściankach pojawiły się bąbelki. Jednak wcale nie jest tak mocno nasycone, mogłoby być nawet troszkę bardziej. [3.5]
                              Opakowanie: Chyba jedna z najnudniejszych etykiet Pinty, ale wpasowująca się w styl ich etykiet. [3.5]
                              Uwagi:

Moja ocena: [4.175]

Comment

• Mawel
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2014.04
                                • 65

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętne, żółto złociste. [4]
                                Piana: Drobne pęcherze, mimo agresywnego lania mało co się wytworzyło. To co powstało szybko się zredukowało do nalotu na powierzchni i małej obwódki. [2.5]
                                Zapach: Chmielowy, plus zapachy belgijskie. Specyficzny aromat belgijski doprawiony o aromaty brzoskwini, pomarańczy, kolendry. Ciekawy i bardzo zachęcający. [4.5]
                                Smak: Bardzo szybko przechodzi ze smaku w smak. Początkowo słodkie, po przełknięciu przebłysk słodów pszenicznych i smaków piwa belgijskiego. Następnie przejście przez smaki pomarańczy i cytrusów doprawionych kolendrą. Finisz to doskonała średnia goryczka, która świetnie uzupełnia smak. Świetne. [5]
                                Wysycenie: Średnie i jak nie przepadam za piwami wyraźnie gazowanymi, tak tu bym podwyższył. [4]
                                Opakowanie: Moim zdaniem to najlepsza etykieta Pinty. Pełen skład, pełne informacje. [5]
                                Uwagi: Warka 27.05.2015

Moja ocena: [4.475]

Comment

Przetwarzanie...
                                X