Browar na Jurze, [Pinta] Dymy Marcowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotrpk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.06
    • 67

Piwo ciekawe, muszę się przyzwyczaić do wędzonki. Duży plus za nowe doznania smakowe. Będę po nie sięgał częściej.

Comment

• sasser
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.07
      • 107

Całkiem przypadkowo trafiłem w końcu na piwa z Pinty. Miałem ochotę spróbować piwa wędzonego, więc wziąłem "Dymy marcowe". I co? I nic w sumie :P. Miałem nadzieję na coś innego i się zawiodłem. Może w zapachu jest trochę dymu, ale w smaku go za bardzo nie czuję. Wodniste i mało treściwe, na końcu jest goryczka. Może to dziwne, ale miałem wrażenie, jak bym pił rozwodnionego portera. :P
      Last edited by sasser; 2012-08-20, 18:40.

Comment

• yaro74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2089

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny, ciemnobrązowy [4.5]
        Piana: początkowo wysoka i dość gesta, bardzo szybko opada i zostaje tylko cieniuteńka obrączka [2]
        Zapach: początkowo zapach dymu spod którego wydobywa sie nuta lekko słodkawa, potem dość wyraźny zapach wędzonki [3]
        Smak: wędzonka ze średnio wyczuwalną goryczką, taki sobie [3.5]
        Wysycenie: średnie [4]
        Opakowanie: ładna etykieta ale nic nadzwyczajnego, firmowy kapsel [4]
        Uwagi:

Moja ocena: [3.275]

Comment

• robert2
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.08
          • 87

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemny brąz pod światło rubinowy [5]
          Piana: Beżowa średniej wysokości po opadnięciu pozostaje pierścień [4.5]
          Zapach: Rewelacja delikatna wędzonka z nutami karmelowymi [5]
          Smak: Smak wędzonki lekko słodowy a na końcu dochodzi delikatna goryczka pozostająca przez jakiś czas [5]
          Wysycenie: troszkę za małe [4]
          Opakowanie: wpadające w oko fajne [4.5]
          Uwagi:

Moja ocena: [4.875]

Comment

• CyboRKg
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2010.04
            • 594

Kolor ciemnobrazowy. Piana wysoka, sredniopecherzykowa. Zapach wedzonej ryby Tresciwe w smaku, slodko-gorzkie, przyjemne, lagodne. Calosc doskonale zbalansowana. Pychota!
            "Jedno pivo ne vadi!"
            "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• majeure
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.03
              • 315

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
              ... Tresciwe w smaku, ...
              Mnie się wydało wodniste, ale to może dlatego, iż ostatnio sporo wypiłem 'przeleżakowanego' rauchbock'a Pinty ze znanego tubylcom warszawskiego sklepu. Był doskonały, chociaż wędzonka już mniej dominowała, natomiast znacznie bardziej była odczuwalna słodycz od słodów karmelowych.

Comment

• GSE
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.10
                • 424

Może dziś mam coś z węchem, ale wyraźnie wyczuwałem gorzkie kakao . Jeśli chodzi o smak to mało intensywna wędzonka dla mnie na plus, a na minus wodnista końcówka.

Comment

• Oskaliber
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.05
                  • 727

Kolor: Brązowy z rubinowymi refleksami.
                  Piana: Beżowa, mało trwała.
                  Zapach: Głównie wędzonka, lekki karmel.
                  Smak: Średnio treściwe. Mocna wędzoność dominuje. Podbudowa słodowo-karmelowa. Średnia goryczka. Finisz jakby odrobinę wytrawniejszy z minimalną paloną nutką.
                  Wysycenie: Średnio wysokie.
                  Ogółem: Porównując do Schlenkerli - trochę mniej treściwe, zbalansowane i złożone. Piwo jest dobre, ale jednak nie odczuwa się tej perfekcji z pierwowzoru.
                  BeerFreak.pl

Comment

• dknap
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2011.08
                    • 130

Faktycznie do Schlenkerli troszkę brakuje, ale wg mnie głównie w bazie piwa, wędzonka wydaje się być porównywalna (a Dymy piję zimniejsze, niż wczorajszą Schlenkerlę). Niemniej "jak na polskie warunki", to mistrzostwo świata. ;-) Ostatni Grand Champion przy Dymach nie istnieje, a różnica w stylach marzen/bock różnicę tę tylko potęguje.

Comment

• Aanruvo
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.11
                      • 66

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czerń z rubinowymi refleksami. [4.5]
                      Piana: Pokaźna czapa na początku niestety szybko redukuje się. [2]
                      Zapach: Czuję przede wszystkim aromaty palone połączone ze słodowością, w tle kawa i baaaardzo delikatny aromat dymu. Wraz z ubywaniem trunku wędzoność uwydatnia się. [4]
                      Smak: Tutaj również na pierwszym planie słodowość z palonością i wszystkimi jej pochodnymi. Na drugim planie wędzoność, która jest bardzo delikatna - nie wiem czy bym ją w ogóle wyczuł, jeżeli nie wiedziałbym co piję. Wszystko to podkreślone przyjemną goryczą. [4]
                      Wysycenie: W sam raz. [4.5]
                      Opakowanie: Klasyczne, "stare" opakowanie Pinty. Ogrom informacji, nienaganna szata graficzna. Ogólnie nie mam się do czego przyczepić. [5]
                      Uwagi:

Moja ocena: [3.9]

Comment

• WojciechT
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2012.09
                        • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Aanruvo Wyświetlenie odpowiedzi
                        Opakowanie: Klasyczne, "stare" opakowanie Pinty. [5]
                        Znaczy takie?
                        Attached Files

Comment

• Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brunatny brąz, na moje oko mogłoby być ciut jaśniejsze. [4]
                          Piana: Intensywna, beżowa, ale za szybko się redukuje. [4]
                          Zapach: Lekka kawa i przyjemna, delikatna wędzonka. Przyjemny. [4.5]
                          Smak: W pierwszej sekundzie wodniste, brakuje pełni, zero goryczki, minimalny kwasek, w finiszu dość długa, ale średnio intensywna wędzonka.
                          W ślepej próbie obstawiałbym raczej nieudanego grodziska, niż marzena...
                          Pijalność wysoka. [4]
                          Wysycenie: Nieco za delikatne (nie sądziłem, że to kiedyś napiszę! ) [4]
                          Opakowanie: Mistrzostwo! Jeszcze ten rozjaśniony brąz do brązowej butelki i brązowego piwa. Great! [5]
                          Uwagi: 16 KWI 2014

Moja ocena: [4.225]

Comment

• docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rubinowe, klarowne. [5]
                            Piana: Po nalaniu całkiem okazała, o dość drobnej konsystencji. Niestety szybko opada do cienkiej warstwy, a pod koniec zanika zupełnie. [3.5]
                            Zapach: Wyrazista wędzonka. Super. [5]
                            Smak: Intensywność aromatu potwierdzona w smaku. Nie trzeba się tu doszukiwać wędzonych akcentów jak to było w zeszłorocznej wersji. Wędzoność jest dobrze zaznaczona, dodatkowo uzupełniona czekoladowym posmakiem. [5]
                            Wysycenie: Początkowo bez zastrzeżeń, średniowysokie. Pod koniec jednak traci impet. [4]
                            Opakowanie: Fajna nazwa, kolorystyka etykiety adekwatna do barwy piwa. Pełna informacja o składzie piwa. [4.5]
                            Uwagi: Bardzo dobre wędzone piwo, mam nadzieję że Pinta utrzyma ten poziom.

Moja ocena: [4.775]
                            Attached Files
                            Last edited by docent; 2013-11-15, 10:32.
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• HrabiaZuo
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.11
                              • 2

Ocena z ARTomatu

Kolor: Coca-colowo brunatny, głęboki, pod światło rubinowy. [4.5]
                              Piana: Początkowo beżowa, średnio- i drobnopęcherzykowa, niestety strasznie szybko redukuje się niemal do zera. [2]
                              Zapach: Z początku delikatna wędzoność przykrywana słodowością. Wraz z ogrzewaniem od pewnego momentu wędzonka mocniejsza, kojarząca się z szynką czy chrupkami o smaku bekonu (współtesterowi natomiast przywiódł na myśl oscypka). Gdzieś w tle jakieś słodkie nuty (karmel?), jednak dość odległe. [3.5]
                              Smak: Jak w zapachu: wędzonka i słodowość. Ta pierwsza jednak dość delikatna, zyskuje na wyraźności dopiero przy dużej serii kilku "łyków". To z kolei sprawia, że piwo stanowczo zbyt szybko znika z pokala. Ogólnie mogłoby być bardziej wyraziste, ale skoro zamysłem było przekonanie ludzi dopiero wkraczających w "wędzonki", to raczej nadaje się do tego dobrze. [4]
                              Wysycenie: Ot, takie w sam raz, może minimalnie za duże. [4.5]
                              Opakowanie: Typowo pintowa stylistyka, która mi osobiście bardzo się podoba. Minimalistyczna, a jednocześnie charakterystyczna i rozpoznawalna. Jedynie kolorystyka nie najładniejsza, ale z drugiej strony dopasowana do piwa w środku. [4]
                              Uwagi:

Moja ocena: [3.675]

Comment

• YouPeter
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.05
                                • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brunatny wchodzący w brąz. Klarowne. [5]
                                Piana: Początkowo bardzo obfita i gęsta. Gdy opadnie utrzymuje się jeszcze przez jakiś czas w postaci cienkiej obrączki. Praktycznie nie oblepia ścianek szkła. [4]
                                Zapach: Początkowo najbardziej wyczuwalna była czekolada i ciemne słody. Z czasem do głosu zaczęła dochodzić wędzonka, która jednak nie była zbyt intensywna. [4]
                                Smak: Piwo jest przyjemne w smaku i ma charakter zdecydowanie słodowy. Dodatkowo podobnie jak w zapachu pojawia się czekolada. Niestety wędzonka jest za słabo wyczuwalna, a dla kogoś przyzwyczajonego do tych smaków jest wręcz na granicy percepcji. Goryczka minimalna, pojawia się za to lekka kwaskowatość i efekt ściągania. [4]
                                Wysycenie: Średnie. [4]
                                Opakowanie: Standardowa etykieta Pinty. Stylowa, nie przeładowana, czytelna. [4]
                                Uwagi: Smaczne piwo, choć zdecydowanie za mało wędzone zarówno w smaku jak i w aromacie.

Moja ocena: [4.05]
                                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X