Lwówek, Lwówek Wiedeński

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemno bursztynowy, klarowne [5]
    Piana: dość wysoka po nalaniu, szybko opadła, nie osiada na szkle, drobna [3]
    Zapach: intensywny, owocowo-słodowy z tym, że owocowy zapach bardziej sfermentowany [4]
    Smak: treściwe, dość pełne, dominuje miła chmielowość jaką lubię, w tle lekkie owocowe akcenty, całość wytrawna, świetnie skomponowana [4.5]
    Wysycenie: ciut ciut za duże ale ogólnie ok [4.5]
    Opakowanie: etykieta mi sie podoba, firmowy kapsel [5]
    Uwagi: Bardzo smaczne piwo warte po kolejne sięgnięcie

Moja ocena: [4.225]
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• sloniatko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1014

Ocena z ARTomatu

Kolor: przyjemny dla oka bursztyn [4.5]
      Piana: po nalaniu obfita, drobnoziarnista, jednak dość szybko opada i do końca pozostaje niewielki kożuszek [3.5]
      Zapach: przyjemny owocowo-słodowy ... dość długo się utrzymuje [4.5]
      Smak: na początku owocowo-słodowy, który przechodzi w dość wyraźną goryczkę ... bardzo przyjemnie się pije [4.5]
      Wysycenie: jak dla mnie w sam raz [5]
      Opakowanie: nie przepadam, za etykietami z Lwówka a ci husarze również nie rzucili mnie na kolana ... jak na obrazie Matejki ... +1 za firmowy kapsel [2.5]
      Uwagi: piwo warte niejednokrotnego powtórzenia

Moja ocena: [4.325]
      Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

Comment

• becik
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Słoniątko, matko boska, Ty zyjesz?
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• sloniatko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1014

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
          Słoniątko, matko boska, Ty zyjesz?
          Beciku, Ty pytasz czy stwierdzasz
          Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

Comment

• robert2
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.08
            • 87

Bardzo dobre piwko z wyraźną goryczką w smaku-z każdym łykiem coraz wyraźniejszą piana szybko znika po nalaniu-ale jak dla mnie to żaden problem godne polecenia

Comment

• ecc81
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.10
              • 79

Moje pierwsze doświadczenia z Lwówkiem Wiedeńskim raczej negatywne. Butelka z datą 5-10.VII przywitała mnie powalającą kiszoną kapuchą przy otwieraniu. Mimo dokładnego umycia i odtłuszczenia szklanki, po pianie nie pozostał nawet ślad. W zapachu czuć, że piwo ma wyraźną podstawę słodową przyprawioną aromatami chmielowo - ziołowymi. Natomiast w smaku... po prostu słodkie. To już nie jest słodowość, to czysta słodycz z dosyć intensywną, niezbyt przyjemną goryczką. Te dwie cechy wg mnie się nie komponują. Dla mnie to piwo jest niezharmonizowane, ciężkie, przez co średnio pijalne.
              Jeśli tak ma wyglądać Lwówek Wiedeński, to zdecydowanie do niego nie wrócę.

Comment

• Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9793

Ocena z ARTomatu

Kolor: Solidnie bursztynowy. Ładny, ale chyba niezgodny ze stylem... [4]
                Piana: Białokremowa, średniowysoka, raczej nietrwała. [3]
                Zapach: Słodowy z lekkim akcentem kwiatowym, taki właśnie "vienna-like" . [4]
                Smak: Wytrawna, ściągająca goryczka, dalej delikatny karmel. Chyba jednak niezbyt "vienna", dziwne, ale w sumie smaczne . [4]
                Wysycenie: Lekko stonowane, odpowiednie dla tego piwa. [4]
                Opakowanie: Noooo..., najładniejsze z lwóweckich, mimo lwa na krawatce i standardowego kapsla. Całe boskie szczęście, że bez idiotycznych husarsko-piłkarskich sezonowych pomysłów . Plus za nawiązanie historyczne, będące (jak mniemam) pewnym zobrazowaniem pozapiwnych pasji MJ . [4.5]
                Uwagi: Piwo ciekawe i smaczne, tyle, że - jako człek prosty - nie bardzo rozumiem nawiązania do stylu wiedeńskiego akurat...

Moja ocena: [3.925]

Comment

• krfk
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.05
                  • 1

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klarowne, ładny herbaciany kolor. [4]
                  Piana: Niezbyt obfita, nierówna, szybko opadająca, niemal całkowicie zanika, przez chwilę utrzymuje się jako niepełny kożuszek, nie pozostawia śladów na szkle. [2]
                  Zapach: Delikatny, głównie chmielowo kwiatowy, słodkawy, z ledwo wyczuwalnym słodem. [4]
                  Smak: Bardzo przyjemna, wyraźna chmielowa goryczka, nieco kwiatowo/owocowa, mocno dominująca od samego początku, potem nieco słabnie, zaczynają się przebijać delikatne smaki słodowe, lekko chlebowe. Goryczka pozostaje jednak do samego końca. [4]
                  Wysycenie: Niezbyt mocne, jednak bąbelki pozostają do samego końca. [3.5]
                  Opakowanie: Dosyć ładna etykieta, dosyć konsekwentna z pozostałymi etykietami z Lwówka, szczególnie z Belgiem. Podstawowe informacje podane (alk, ekstr), rysunek husarii pasujący do nazwy. [3]
                  Uwagi: Bardzo przyjemne, mocno "pijalne" piwo, nawet jeśli niezbyt wpasowujące się w teoretyczne ramy stylu.

Moja ocena: [3.725]

Comment

• zgroza
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2008.03
                    • 3606

Treściwy, pełny lager o znikomym nachmieleniu, delikatnie kwiatowym aromacie i sporej nucie karmelowo-biszkoptowej. Słodycz umiarkowana, jedno z bardziej łagodnych piw jakie piłem - ale wypiłem z przyjemnością, wad nie stwierdziłem, b. dobre.
                    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• lzkamil
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.01
                      • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy [5]
                      Piana: po nalaniu z góry wysoka, dość trwała, sztywna [4]
                      Zapach: ciemnego słodu z wyraźnym chmielem i czymś owocowym, całkiem intensywny, nie wiem czy zgodny z gatunkiem bo za mało piłem jego przedstawicieli, ale przyjemny [4]
                      Smak: zdominowany przez przyjemną chmielową goryczkę, pod spodem słód, w tym ciemny, a także chlebowe i owocowe smaczki, treściwy, jak dla mnie bardziej w kierunku Alta niż wiedeńskiego, ogólnie smaczne piwo [4]
                      Wysycenie: znikome, może i ten gatunek nie wymaga zbyt wysokiego [4]
                      Opakowanie: zwrotna flaszka, wszystkie informacje podane, trudno sobie wyobrazić lepszą oprawę graficzną dla „polskiego piwa wiedeńskiego” niż etykietka z husarią [4.5]
                      Uwagi:

Moja ocena: [4.075]
                      Lepszy jabol pod okapem
                      niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Rzeszowiak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2009.04
                        • 1597

Przyzwoite piwo. Jest lekka goryczka, czuć posmaki owocowe i karmelowe. Piwo jest mało treściwe, powiedziałbym, że mniej niż degustowana wczoraj Cerna Hora Kern, a to przecież ledwie 10.

Piana mizerna, praktycznie jej nie było.

Fajne piwko na upały, ale 13 powinna być moim zdaniem wyraźniejsza w smaku.

Moja ocena: +3, ale jeśli brać pod uwagę tylko piwa polskie to solidna 4. Brakuje mi takich piw z polskich browarów.

Comment

• kamcio1990
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.11
                          • 300

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor miedziany, herbaciany. Właśnie takiego się spodziewałem. [5]
                          Piana: Szybko opadła, ale utworzył się ładny wianuszek wokół szkła i średniej wielkości "wysepka". Całość znikła prawie do zera w połowie kufla. [3.5]
                          Zapach: Zapach intensywny, mocno słodowy. Zapachem przypomina mi piwa z Grybowa. [4]
                          Smak: W tym aspekcie słód już nie dominuje tutaj jak w przypadku zapachu. Początkowo czuć dosyć dobrze podstawę słodową, następnie górę bierze chmiel. Całość dobrze zbilansowana. [4.5]
                          Wysycenie: Bez zarzutu. [5]
                          Opakowanie: Chyba najładniejsza etykietka z Lwówka. Husaria idealnie pasuje do stylu piwa. [4]
                          Uwagi: Kolejne piwo z Lwówka w którym nie poskąpiono chmielu. Bardzo mnie to cieszy, tym bardziej że są to piwa coraz to ciekawsze i lepsze. Dla mnie Lwówek to numer 1 w stosunku jakość/dostępność w mojej okolicy.

Moja ocena: [4.25]

Comment

• Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Miedziany, w sam raz. [5]
                            Piana: Średnio wysoka, szybko opada do marnych resztek. [2.5]
                            Zapach: Dość silny, świeży, słodowo-owocowy, z lekkimi akcentami orzechowo-karmelowymi. W stylu. [4.5]
                            Smak: Jakaś taka lekka cierpkość i nieprzyjemna gorycz - to na początku. Gorycz dominuje, przysłaniając element słodowy, który w tym stylu powinien być zdecydowanie bardziej wysunięty.
                            Po lekkim ogrzaniu goryczka na szczęście trochę się cofa. Nie pojawia się jednak wtedy szlachetna słodowość, a raczej kwiatki i owocki jak w polskim strongu. [2.5]
                            Wysycenie: Niezbyt silne, tu pasuje. [4]
                            Opakowanie: Obrazek husarii trochę sztampowy, ale ujdzie. Jego obecność nie jest niczym dziwnym, zważywszy sympatię P. Jakubiaka do tej formacji militarnej. Odpowiada mi natomiast kolorystyka etykiety. [3.5]
                            Uwagi: Pochwałą dla Lwówka za eksperymenty, ale tu, moim zdaniem, nie do końca wyszło. Owszem, może cieszyć, że w Lwówku większe ilości chmielu są traktowane coraz przychylniej, ale tutaj akurat on mniej pasuje.

Pite 15 czerwca 2012 r.

Moja ocena: [3.45]

Comment

• e-prezes
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19269

Dzięki, że jest! Pierwsze kilka prób nieco mnie zraziło, bo ta gorycz jakaś nachalna i nieprzyjemna. Potem na tle płaskiej konkurencji obraz się zmienia. Raczej do degustacji niż na dłuższe posiedzenie. Ale wrócę jak będzie mi dane zakupić znów w Białej Podlaskiej... i w niższej cenie.
                              Last edited by e-prezes; 2012-08-09, 16:21.

Comment

• derius
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2006.07
                                • 35

Przyzwoite piwo. Jest lekka goryczka, czuć posmaki owocowe i karmelowe. Piwo jest mało treściwe, powiedziałbym, że mniej niż degustowana wczoraj Cerna Hora Kern, a to przecież ledwie 10.
                                Witam po degustacji w składzie 2 osób tak oceniamy piwo:
                                1.Widoczny brak piany nie tylko na końcu ale przez cały czas praktycznie jej nie było.
                                2.Jak na 13 za mało wyrazista brak widocznej odczuwalnej nuty smakowej .
                                3.Dość ciekawy kolor jasny rubin?
                                4.W porównaniu z Belgią słabszy pomimo deklarowanej zawartości.
                                Nasza ocena: 3,5.
                                Jednak na tle innych produktów polskich browarów naszym zdaniem wypada pozytywnie pod warunkiem ,że stanowi pewien etap poszukiwań.
                                Zyczymy dalszych owocnych poszukiwań .

Comment

Przetwarzanie...
                                X