Jan Olbracht, Śmietanka Toruńska

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • YouPeter
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny żółty wchodzący w lekko przybrudzony pomarańcz. [5]
    Piana: Biała. Dość gęsta, pomimo to trudna do uzyskania przy nalewaniu i utrzymująca się bardzo krótko. Nie pozostawia większych śladów na ściankach szkła. [2.5]
    Zapach: Średnio intensywny, za to bardzo przyjemny i zbalansowany. Jest banan, są goździki, do tego dochodzi delikatny drożdżowy oraz zbożowy aromat. Wszystko to idealnie ze sobą współgra, nie ma w bukiecie żadnych nieprzyjemnych woni. Idealny. [5]
    Smak: Bardzo lekkie i delikatne piwo. Jest w nim wszystko, czym powinna charakteryzować się wzorcowa pszenica. Jednocześnie żaden ze smaków nie wychodzi na pierwszy plan, za to idealnie współgra z całością. Goździki i banana kontruje delikatna kwaskowość oraz średnio intensywna goryczka o grejpfrutowym charakterze. Piwo jest bardzo pijalne i orzeźwiające. [5]
    Wysycenie: Pasujące idealnie do całości. [5]
    Opakowanie: W królewskim stylu. Skromnie dobrane kolory, jednak złoty nadaje całości dostojeństwa. Nie jest przeładowane, choć czcionka wraz z tłem tworzy wrażenie przepychu. Bardzo mi przypadło do gustu. [5]
    Uwagi: Najlepsza pszenica jaką dotychczas piłem, i to zarówno dotyczy to piw polskich jak i zagranicznych tego gatunku. Idealnie zbalansowana, lekki, nie przytłaczający smak i aromat oraz delikatna goryczka o cytrusowym charakterze sprawiają, że jest to idealne piwo na lato.

Moja ocena: [4.75]
    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Derbeth
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.04
      • 337

Ocena z ARTomatu

Kolor: pomarańczowy, nieprzejrzysty [4.5]
      Piana: jak na weizena niezbyt pokaźna (może kwestia nalania), całkiem trwała [4]
      Zapach: sporo goździków, trochę drożdży, odrobina cytrusów [4]
      Smak: lekko kwaskowate, odrobina goryczki, czuć pszenicę, na plus brak przesady w drożdżach i słodyczy - wszystko na swoim miejscu [4.5]
      Wysycenie: odpowiednie [5]
      Opakowanie: ładna etykieta, goły kapsel, skład podany bardzo ogólnie [3.5]
      Uwagi: Data ważności 28 sierpnia. Bardzo poprawna pszenica, chociaż na kolana nie powala. Butelka kupiona w Krakowie.

Moja ocena: [4.25]

Comment

• ender140
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.11
        • 107

Jak zwykle - bardzo dobre piwo. Zauważyłem, że Olbracht ma równy, wysoki poziom. Nie jest to jakaś hiperrewelacja, ale wszystkie ich piwa pije się z dużą przyjemnością.

Comment

• MarkOzz
          • 2008.10
          • 209

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
          Dawno nie piłem tak dobrej polskiej pszenicy.
          Po pierwszym łyku miałem to samo doznanie. Po prostu wyśmienite.
          Piłem bezpośrednio w browarze i w chwili obecnej najlepsze piwo w ofercie na miejscu.

Comment

• yoda79
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.01
            • 861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ender140 Wyświetlenie odpowiedzi
            Jak zwykle - bardzo dobre piwo. Zauważyłem, że Olbracht ma równy, wysoki poziom. Nie jest to jakaś hiperrewelacja, ale wszystkie ich piwa pije się z dużą przyjemnością.
            Zgadzam się, ich piwa jak dotąd są smaczne/bardzo smaczne/rewelacyjne. Oby tak dalej

Comment

• von_scheisse
              • 2012.02
              • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor soku grejpfrutowego, mętne, z brzydkim osadem drożdżowym [5]
              Piana: Mało obfita, redukująca się szybko do obrączki i wysp na powierzchni (może to wina zbytniego schłodzenia?) [2]
              Zapach: Zbożowo-bananowy [4]
              Smak: Bananowy, słodki, drożdżowy, gdzieś w oddali ślad goryczki i goździków. Bardzo treściwe. Dla mnie za słodkie. [4]
              Wysycenie: W porządku [5]
              Opakowanie: Tak samo jak w przypadku Pilsa - Etykieta średnio czytelna (przez zlewanie się tła z kolorem czcionek), brak szczegółowego składu, poziomu ekstraktu i propozycji serwowania. Kapsel goły. [3]
              Uwagi: Piwo z terminem przydatności do spożycia 10.10.2013. Nie wiem, może powinienem je szybciej wypić - może byłoby mniej słodkie.

Moja ocena: [3.85]
              Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
              http://www.chmielnik-jakubowy.pl
              https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• mrkowal
                • 2009.03
                • 155

Najgorsze z pitych dziś a byłem w browarach w Toruniu i Płocku. Kwaśne i słabe. Jedna z gorszych pszenic jakie piłem. Szkoda czasu na tę warkę. Ale co ja tam wiem
                Ultima forsan

Comment

• toto
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.12
                  • 949

Ocena z ARTomatu

Kolor: żółty, mętny [5]
                  Piana: wysoka, drobna, trwała, oblepiająca szkło [5]
                  Zapach: drożdżowo-bananowy, goździki w tle, ale z czasem coraz wyraźniejsze, dość intensywny, przyjemny [5]
                  Smak: drożdże, banan, lekka kwaskowość, goździki dość wyraźne, wyczuwalna przyprawowa goryczka (nie chmielowa, niezbyt przyjemna, nieco pozostająca); treściwość dość niska [3.5]
                  Wysycenie: duże, niby odpowiednie do stylu, ale dla mnie trochę za wysokie [4]
                  Opakowanie: butelka bezzwrotna podobna do NRW, brązowa, kapsel czarny, etykieta żółto-złota o wymyślnym kształcie. Brak składników poza słodem i ekstraktu. [3]
                  Uwagi: Trwałość do 15.01.2014 r.

Moja ocena: [4.25]

Comment

• Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrkowal Wyświetlenie odpowiedzi
                    Najgorsze z pitych dziś a byłem w browarach w Toruniu i Płocku. Kwaśne i słabe. Jedna z gorszych pszenic jakie piłem. Szkoda czasu na tę warkę. Ale co ja tam wiem
                    Też się nie znam, ale 10 listopada było tak samo. Co prawda nie kwaśne, ale zero piany, nasycenie niskie, aromatu brak, w smaku nieco pszenicy z piwnicznym tłem.

Comment

• chechaouen
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2011.01
                      • 1180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Beżowy, mocno mętny [4]
                      Piana: Jak na pszenicę to mocno taka sobie. Mało jej, z trwałością też cienko [3]
                      Zapach: Miły. Trochę bananów, trochę też ciekawego aromatu jakby chlebowego. Sporo właśnie chlebka, co jak na pszenicę jest dość nietypowe. Goździków nie wyczuwam. Zapach fajnie delikatny [4]
                      Smak: Bardzo przyjemna pszenica, w której znajduję zarówno cechy gatunku (delikatna bananowość) jak i ciekawe oryginalne klimaty wyróżniające to piwo na tle innych pszenic. Mówię to o delikatnej, nieco kwaskowatej nutce chlebowej. Troszkę też cytryny czuć, takiej w klimacie piwa żytniego jakby. Piwo delikatne w smaku, ale nie jest wodniste, całkiem treściwe jak na pszenicę. Brak tu goździków, ale nie brakuje mi ich wcale w tej kompozycji. [4.5]
                      Wysycenie: Dość wysokie, odpowiednie [4.5]
                      Opakowanie: Etykiety od Jana Olbrachta - jak wiadomo - mocno minimalistyczne, ale obciachu nie ma. Oszczędny minimalizm z zachowaniem klimatu piwa rzemieślniczego. Choć szału oczywiście nie ma [3.5]
                      Uwagi: Piwo z datą 22.01.2014. Data bliska, więc przecenione gdzieś o połowę. Bardzo zacna i ciekawa pszenica, dawno nie piłem tak dobrego polskiego piwa weizenowatego

Moja ocena: [4.1]

Comment

• chechaouen
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2011.01
                        • 1180

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chechaouen Wyświetlenie odpowiedzi
                        Piwo z datą 22.01.2014. Data bliska, więc przecenione gdzieś o połowę.
                        Ha! Miesiące mi pochrzaniły. Data wcale nie bliska, tylko już po terminie To dlatego takie tanie (2,39 zł). Nie mnie jednak piwo z pewnością zepsute nie było. Smaczne, a mam jeszcze kilka sztuk

Comment

• Biniauer
                          • 2013.06
                          • 123

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, mętne od drożdży. [4.5]
                          Piana: Dość obfita, oblepia szkło. Niestety w trakcie konsumpcji opada i zostaje około 1 cm kożuszek. [4]
                          Zapach: Ładne uderzenie goździka. Głębiej siedzą banany i taki delikatny zapach coś ala kwasek. [4]
                          Smak: Piwo jest bardzo lekkie, kwaśność weizena delikatna jak w aromacie. Dominują bananowe estry i w tle podaje się jakiś słodowy posmak. Goryczka naprawdę śladowa, nie obraziłbym się jakby była ciutkę większa. [4]
                          Wysycenie: Średnie. Wersja, którą miałem okazję pić jest niestety dość słabo wysycona CO2, na pewno za słaba jak na hefewiezena. [3.5]
                          Opakowanie: Etykieta standardowa. Nic szczególnego na niej nie ma. [3.5]
                          Uwagi: Dobra rzemieślnicza pszenica. Przyjemnie się piło.

Moja ocena: [3.975]

Comment

• dzemek
                            • 2010.12
                            • 450

Słaba pszenica, nie wyczułem w nim za bardzo aromatu bananów, goździków. Można wypić ale daleko jej chociażby do Vivy Hel z Gościszewa.

Comment

• meszek0009
                              • 2014.04
                              • 247

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, zmętniony, wszystko ok. [5]
                              Piana: Bardzo trwała i jasna, drobna, ale niezbyt wysoka. [4.5]
                              Zapach: Wszystko czego szukam w pszeniczniakach. Idealna równowaga goździki - banan, bardzo przyjemny i niejednoznaczny aromat uzupełniony delikatną gumą balonową, która mnie osobiście bardzo drażni jak jest zbyt intensywna, bo ma taki sztuczny, syntetyczny charakter, ale w tym piwie była raczej w tle, uzupełniała aromat. Delikatne słody. Intensywny aromat, wszystko w idealnej równowadze. [5]
                              Smak: Odzwierciedlenie zapachu, przy czym po wzięciu łyka na pierwszy plan wysuwają się goździki a dopiero na finiszu pojawia się nienachalny banan. No po prostu idealnie trafia w mój gust. Grejpfrutowa, słaba goryczka, piwo orzeźwiające, bardzo pijalne. [5]
                              Wysycenie: Odrobinę za niskie jak na pszenice, ale nieznacznie, a ja generalnie wole zaniżone wysycenie, więc znowu piwo trafia dla mnie w dziesiątkę. [4.5]
                              Opakowanie: Brak kapsla firmowego na minus i generalnie trochę biedna etykieta, ale ogółem schludnie i bez większych zastrzeżeń. [4.5]
                              Uwagi: Świetna pszenica, na pewno do częstego spożycia. Po prostu idealnie trafia w mój gust.

Moja ocena: [4.9]

Comment

• yassmen
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2012.11
                                • 288

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnożółto-złoty, zmętniony jak na pszeniczniaka przystało. [4.5]
                                Piana: Wzorcowa. Biała o bardzo drobnej teksturze, osiadająca na ściankach przez całą konsumpcję. [5]
                                Zapach: Piękny - zboża, banany, goździki. Gładki aromatyczny blend. [4.5]
                                Smak: Podobnie jak zapach - świetnie zbalansowane. Sporo słodowości, banany, lekka przyprawowość, zbożowa dominanta. Jest też cień goryczki. Bardzo dobre na upały - orzeźwia i syci. [5]
                                Wysycenie: Dosyć wysokie, zgodne ze stylem. [4.5]
                                Opakowanie: Bez fajerwerków. Czytelna etykieta, niezbyt dużo konkretów dotyczących składu. Butelka bezzwrotna. [4]
                                Uwagi: Nie wiem, czy nie najlepsza polska pszenica jaką do tej pory piłem.

Moja ocena: [4.725]

Comment

Przetwarzanie...
                                X