+1 potwierdzam opinie z góry, to ciemne to jedyne z nowej trójki nadające się do picia, ale na smutki jako 6-7 to i tamte wejdą...
Tyskie, Książęce Ciemne Łagodne
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, trochę rozwodniony, prześwitujący na rubinowo. [4]
Piana: Bardzo słaba, niska, wodnista, sycząca. Znika momentalnie, zostawiając kilka plamek i cienką otoczkę. [2]
Zapach: Bardzo przyjemny, intensywny, mocno palony słód z nutą karmelowo-kawową. [4.5]
Smak: Dość lekki, ale nie wodnisty. Mocno podpalany i goryczkowy, potem dochodzi wyraźna słodycz. Piwo faktycznie łagodne i smaczne. Bardzo podoba mi się kawowo-palony finisz. Odjąłbym jedynie nieco tej słodyczy. [4]
Wysycenie: Bardzo wysokie. Rozwala pianę i szczypie w język. Za mocne. [3]
Opakowanie: Bardzo ładne, stylowe, eleganckie. Zachęca do kupna. Plus za dedykowany kapsel, info o optymalnej temperaturze serwowania oraz przekąskach. [5]
Uwagi: Po fatalnym pszenicznym nastawiałem się na kolejny zawód, ale się miło zaskoczyłem. Piwo naprawdę podeszło mi jak żaden koncerniak od czasu żywieckiego Bocka.
Moja ocena: [3.975]Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ładny - głęboki brąz lekko wpadający w rubin, klarowny. [5]
Piana: Ciemnobeżowa, dość gęsta, ale niestety nietrwała. [3.5]
Zapach: To piwo pachnie dziwnie... Oczekiwałem nut palonego słodu, wyczułem jakąś blaszaną nijakość. [2.5]
Smak: Zdecydowane nuty palone do tego goryczka, ale wszystko jakieś płaskie, bez głębi. Do dopracowania. [3.5]
Wysycenie: Niezłe - bąbelkuje dość długo i umiarkowanie. [4]
Opakowanie: Jak w reszcie "Książecych" [4.5]
Uwagi: Najlepszy z "Książęcych" nowości, co nie znaczy że piwo rzuciło mnie na kolana.
Moja ocena: [3.3]"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.netComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowy z rubinowymi refleksami. Klarowne. [4.5]
Piana: Beżowa, gęsta, z pojedynczymi dużymi pęcherzami. Oblepiająca szkło pierścieniowo. [4]
Zapach: Słodowy, karmelowy, lekko przypalony, wyczuwalna też daleko w tle jakaś kiszonka. [2.5]
Smak: Lekkie, na pierwszym planie delikatna przypalana karmelowość zakończona delikatnym kwaskiem. Dość długo smak pozostaje na języku. Pijalne. [3.5]
Wysycenie: Średnie, jest OK. [4]
Opakowanie: Podoba mi się cała seria opakowań Książęcego. [5]
Uwagi: Znacznie lepszy od "pszenicznego" produkt KP. Będąc na jakiejś piwnej pustyni, wart ponownego sięgnięcia.
Moja ocena: [3.35]Comment
-
Piwo bez cudów, w smaku jednak nie jest najgorsze. Moim zdaniem dużo lepszy jest brat Czerwony Lager.
W Krakowie piwo do kupienia w Auchanie - stoi w skrzynkach przy Książęcym Pszenicznym. Szukałem w innych sklepach (2 tygodnie temu) i nie znalazłem.Comment
-
Generalnie ten ciemniak nie jest najgorszy ale jyz przy stosunku cena/jakość jest tylko gorzej.Za mniejsze pieniądze można nabyc ciemniaka w porównywalnym smaku.No ale duży + dla KP za wprowadzenie takiego piwa do menu.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Jakiego ciemniaka masz na myśli?Comment
-
Ciemniaka poniżej 3 zł raczej nie kupisz. Lubię ciemne piwa ale są one u nas za drogie. Inaczej jest na Słowacji i chociażby na Litwie gdzie koszt ciemnych piw jest porównywalny z cenami zwykłych przeciętnych piw.Rodem z PodkarpaciaComment
-
Rzeczywiście ani smakiem ani aromatem nie powala, ale jednak da się wypić bez większych obaw.
W barze zdominowanym przez KP sięgnę po własnie to piwo (chociaż czerwonego jeszcze nie piłem, a po pszenicznym nie oczekuję niczego dobrego).http://piwosfera.x25.pl - wszystkie piwne blogi w jednym miejscu!Comment
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
To piwo wydaje mi się być bardziej rozwodnioną wersją butelkowanego Primatora, którego do wersji beczkowej w ogóle nie można porównać.
Szału nie ma, aczkolwiek piwo do wypicia na luzie. Coś się ruszyło na rynku koncernowym.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
Comment