Tyskie, Książęce Ciemne Łagodne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

piłem te piwo na siłe dla %. Ale cóż, każdemu się może zdarzyć.
    plus
    skrzynka była...nic innego nie było, ja już kasy nie miałem.
    jesteś w pełni usprawiedliwiony :]

ja też czasami z braku kasy piję koncerniaki, też często 3, ale każdy inny. No ale wtedy sam kupuję lub mam takie w lodowce
    Last edited by dlugas; 2014-05-24, 12:29.
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• chechaouen
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.01
      • 1180

panowie, nie wkur....jcie admina . a Ciemne Łagodne to całkiem dobre piwo. myślę, że gdyby nie pochodziło z koncernu, zbierałoby lepsze oceny wśród antykoncernowej braci jako całkiem udany lekki ciemniak w niezłej cenie

Comment

• Szakali
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2013.08
        • 572

Ja mam masę koncerniaków w formie "niechcianych" prezentów. Jako, że jestem życzliwym człowiekiem i każdemu pomagam to potem właśnie takie prezenty dostaję...za które oczywiście ładnie podziękuję.
        Co do ciemnego to piłem je wczoraj chyba 2 raz w życiu, i jak by kosztowało 2.50 to mógł bym je czasem kupić, ale przy cenach sklepowych to tylko w ostateczności tak jak wczoraj.
        Zresztą te piwo, też pewnie różnie smakuje w zależności od warki.

Comment

• dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

Dla mnie jako nie fana lekkich ciemniaków, jest za wodnisty, mało wyraźny i za drogi :]wole w tej cenie kupić coś jasnego z BRJ

Ogólnie jak jest w jakiejś dobrej promocji czasem się skuszę dla odświeżenia smaku.

Podsumowując: z całej serii jest to drugie piwo po ryżowym, które w razie W można pić

Admina nie chcemy ... zatem już cicho :]

Comment

• Prusak
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 4449

Można pić, ale brakuje mi odrobiny "łagodnej" (jak na Łagodne przystało) goryczki.

Comment

• chechaouen
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2011.01
              • 1180

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szakali
              Co do ciemnego to piłem je wczoraj chyba 2 raz w życiu, i jak by kosztowało 2.50 to mógł bym je czasem kupić, ale przy cenach sklepowych to tylko w ostateczności tak jak wczoraj.
              Zresztą te piwo, też pewnie różnie smakuje w zależności od warki.
              W Kauflandach jest chyba po 2,75 zł. Wczoraj po dłuższej przerwie się znowu skusiłem i po amberowskim Grand Porterze weszło świetnie. Mi tam to piwo smakuje. Co do równości tego piwa, to - jak wspomniałem - ostatnio kilka miesięcy go nie piłem, ale jak wcześniej po nie czasem sięgałem, to wydawało się bardzo regularne, jak to w koncernach zasadniczo...
              Poza walorami smakowymi, których temu piwu mimo wodnistości moim zdaniem nie brakuje zaletą jest niski woltaż. Piwo z proc. na poziomie 4,1 to w naszym kraju rzadkość, przynajmniej w marketach i hipermarketach. Oczywiście pomijając wszystkie Ambrosiusy, Rogery, Tesco, Edelmaistery i inne niskobudżetowe przysmaki

Comment

• kurgan
                Gość
                • 2004.04
                • 315

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chechaouen
                panowie, nie wkur....jcie admina . a Ciemne Łagodne to całkiem dobre piwo. myślę, że gdyby nie pochodziło z koncernu, zbierałoby lepsze oceny wśród antykoncernowej braci jako całkiem udany lekki ciemniak w niezłej cenie
                Starowar Dark bije łagodne na głowę

Comment

• Szakali
                  • 2013.08
                  • 572

Wczoraj pite w ogródku piwnym na piasku w ilości 2

Świeżo podpięta beczka i było całkiem przyzwoite. W końcu wypiłem 2 a nawet 3 też bym machnął. Smakowało jak solidny ciemniak. Fakt, że przejechałem 170 km rowerem też mógł mieć wpływ na pozytywny odbiór piwa nie mniej było dobre.

Comment

• WojciechT
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemno-brunatny, idealnie czarne ono nie jest. [4.5]
                    Piana: Nieprzesadnie wysoka, ale trwała. Nalałem to piwo do szklanki, zadzwonił klient, gadalem 20 minut, a piana dalej jest! W postaci cienkiego kożucha, ale i tak nieźle. Beżowa, gdzieniegdzie osadza się na ściankach. [4]
                    Zapach: Palność, karmel, delikatne nuty chmielowe. [4]
                    Smak: Gorzka czekolada, karmel, sporo paloności, lekka, ziołowa goryczka, przyczepić można się do nadmiernej wodnistości. [4]
                    Wysycenie: Bardzo dobrze pasujące do charakteru piwa. [5]
                    Opakowanie: Butelki i etykiety piw z serii książęce są bardzo ładne i stylowe. Trochę razi typowe koncernowe pierdololo na kontrze, za to ładnie, że podano pełen skład - i w tym "syrop cukrowy". [4]
                    Uwagi: Według mnie najlepszy, a przynajmniej jeden z lepszych polskich "koncerniaków".

Moja ocena: [4.075]

Comment

• KDWG
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2014.03
                      • 143

Pite w niezbyt degustacyjnych warunkach, w knajpie, wprost z butelki, pośród tytoniowej mgły i gwaru znajomych... a mimo to zrobiło na mnie nadspodziewanie dobre wrażenie. Czekoladowy, lekko karmelowy i kawowy smak, piwo delikatne i gładkie. W pewnym momencie może trochę wieje pustką, ale to nie zmienia faktu, że zaskoczyło in plus. Z przyjemnością jeszcze spróbuję i może wtedy napiszę coś więcej .

Przyjemne, lekkie i łagodne ciemne piwo. Zdecydowanie zmasakrowało pite kilka chwil później pszeniczne z książęcej serii. To drugie wypadło już słabo.
                      So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!

Comment

• gobong
                        • 2005.04
                        • 658

Pite po długiej przerwie, lane. Ponieważ było wypite po sporym wysiłku pod koniec gorącego dnia, poczekałem i po drugim deszczowym i leniwym dniu powtórzone, wynik ten sam. W swej klasie to najlepsze piwo warzone w tym kraju.

Comment

• toto
                          • 2006.12
                          • 949

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny, pod światło brązowoczerwony, klarowny [5]
                          Piana: wysoka, drobna, kremowo-beżowa, trwała, oblepia szkło [5]
                          Zapach: suszone owoce, orzechy, słód, paloność, karmel, kawa, ale też pewna kwaskowość od palonych słodów i suszone grzyby (?) [4]
                          Smak: słód, ciasteczka, orzechy, niska paloność w tle, niezbyt wysoka treściwość; lekko tylko słodkawy [4]
                          Wysycenie: trochę za duże [3.5]
                          Opakowanie: butelka tłoczona zwrotna, kapsel dedykowany (Kolekcja specjalności Książęce), beżowo-brązowa etykieta (niezła), są wszystkie podstawowe dane plus sugestia do jakich potraw pasuje (OK) i sugerowana temperatura spożycia (zdecydowanie za niska: 4-7 stopni). W składzie m.in. syrop cukrowy. [4.5]
                          Uwagi: Do 15.12.2014. Bardzo przyzwoity ciemny lager.

Moja ocena: [4.15]

Comment

• koorgan
                            Gość
                            • 2014.08
                            • 50

Nie jest to może Black aipa ale treść i palonosc jest, gdzies tli sie szlachetna americka goryczka, drobnopecherzykowa piana Brawo! Za 2.80 w stonce piwo do wielokrotnego powtórzenia.

Comment

• dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

Faktycznie o dziwo smakowało mi bardziej niż "kiedyś tam ostatnim razem"

Piana: drobniutkie i prawie średnie pęcherzyki, gruba zbita, średnio trwałą, ale lekko zdobi szkło. Kolor beżowy. Jak na koncern jest przyzwoicie
                              Aromat: lekki kwas razowy, troszkę paloności, ogólnie nie za bogaty i nie za wyraźny
                              Da się wyczuć na końcu niuchu lekkie toffi

SMAK:o dziwo jest smak i to dość wyraźny. Obecna paloność, słodka czarna kawa, ciemny chleb (razowy), lekka kwaśność. Jak na niecałe 12BLG jest dość pełne i treściwe.

UWAGI: Butelka bezzwrotna, kupiona w Biedronce za ok 2,80zł
                              warka 12.08.2015
                              kod: 15 10 08

Ogólnie jestem dość pozytywnie zaskoczony. Nie wiem czy by weszło więcej niż półtorej czy nawet dwie sztuki, ale w porównaniu do zwykłych Tyskich to jest niebo, a ziemia.

Możliwe, że kupię ponownie, aby sprawdzić czy mam dobry dzień czy piwo jest treściwsze i ciekawsze niż było na początku swojego istnienia.

Comment

• satek
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2014.03
                                • 66

Kupione w biedronce za 2.8. Jakby ktoś mi to piwo nalał i nie mówił, co to jest, to powiedziałbym, ze to Pardubicky Porter. Nie spodziewałem się tego, naprawdę dobre piwo.

Comment

Przetwarzanie...