Piwo gotowe do oceny
Tyskie, Książęce Złote Pszeniczne
Collapse
X
-
Tyskie, Książęce Złote Pszeniczne
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Może jest to coś w stylu Staropramena niefiltrowanego? Niby użyto tam słodu pszenicznego, ale raczej nie jest to wyczuwalne.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Żółty, lekko mętny. [2.5]
Piana: Wysoka i dość trwała, gruba czapa. Opada do kożuszka, który utrzymuje sie długo. [4]
Zapach: Piwo pachnie dokładnie tak samo jak Tyskie, Żubr i inne koncerniaki. Ani śladu drożdży, goździków, bananów czy czegokolwiek przypominającego weizena. [1]
Smak: Kompletne nieporozumienie. To absolutnie nie jest piwo pszeniczne. Nie ma żadnych cech stylu. Piwo jest słodko-cierpkie i smakuje jak niedobry niefiltrowany pils. [1]
Wysycenie: To jest po prostu śmieszne. Nawet na kontrze napisano, że nagazowanie jest delikatne...przecież to samo w sobie zaprzecza stylowi piwa pszenicznego... I faktycznie jest niskie, a więc nieodpowiednie. [2.5]
Opakowanie: Nazwanie tego dziwadła piwem pszenicznym to oszukiwanie ludzi. Daję 1, choć wizualnie piwo prezentuje się bardzo zachęcająco, ale takiego bezczelnego kłamstwa nie przepuszczę. [1]
Uwagi: Już dawno nikt nie zrobił tak złego PR piwom pszenicznym oraz nie zaszkodził tak bardzo piwnej edukacji Polaków jak teraz KP. Jeśli ktoś sięgnie po to piwo jako po swoją pierwszą pszenicę to będzie miał kompletnie spaczony obraz weizenów, bo temu wynalazkowi bliżej smakowo do Żubra niż do najgorszej pszenicy. SKANDAL! Za coś takiego powinny być surowe kary!
Moja ocena: [1.45]Last edited by wrednyhawran; 2012-07-29, 20:42.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziMoże jest to coś w stylu Staropramena niefiltrowanego? Niby użyto tam słodu pszenicznego, ale raczej nie jest to wyczuwalne.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zółty, z pomarańczowym wysyceniem. Mętny. [4]
Piana: Bardzo wysoka w trakcie nalewania. Drobnoteksturowa i optycznie ładna. Wypadałoby żeby dłużej pobyła, bo redukuje się po kilku minutach do coraz mniejszego i mniejszego kożucha. [3.5]
Zapach: Niestety w zapachu wyczułem przede wszystkim jakąś nieprzyjemną ostrość. Trudno mówić o charakterystycznych dla pszenicy aromatach. [2.5]
Smak: W smaku przede wszystkim słodowość. Za to niemal zupełnie brak cech smakowych piwa pszenicznego. Dodatkowo wyczuwalna lekka landrynka. Nie ma tej specyficznej lekkiej kwaskowatości. Za to jest goryczka, a nawet nie goryczka tylko gorycz. Piwo jest wyjątkowo gorzkie i ściągające. Pozostaje nienaturalny i dość specyficzny posmak. [2]
Wysycenie: Nasycenie jest za niskie. Piwo wydaje się nieco tępe, przez co brakuje mu tego ważnego dla pszenicznych piw orzeźwiającego charakteru. Kolejny błąd w sztuce. [3]
Opakowanie: Muszę przyznać, że opakowanie jest świetne. Bardzo miła oku grafika i kolorystyka. Ciekawy dedykowany kapsel. Butelka z wytłoczeniami. Zdecydowanie najlepszy element. Gdyby wierzyć jeszcze w słowo pisane dałbym piątkę, choć... w zasadzie na nią zasługuje. [4.5]
Uwagi: Strasznie daleko Książęcemu Złotemu do stylu, który niby ma reprezentować. Piwo jest ostre, pozbawione aksamitnych i orzeźwiających cech pszeniczniaka. Zbyt słabo do tego nagazowane. Za to doskonale przygotowane marketingowo do rywalizacji na półkach z innymi produktami. Po bliższym kontakcie mnie jednak absolutnie nie przekonało.
Moja ocena: [2.6]Last edited by wpadzio; 2012-07-30, 00:02.Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
-
Zrobiłem sobie wieczór z nową trójcą z KP i był to najnudniejszy i najbardziej kartonowy pod względem smaku wieczór ever. Pszeniczne było królem kartonu. Tak słabej pszenicy dawno nie piłem - tępy aspirynowy gorzki posmak bez jakichkolwiek śladów stylu. Pamiętam gromy rzucane na okocimski odpowiednik, ale to piwo nawet przy nim nie stało. Najgorsza pszenica na rynku zdecydowanie.
Comment
-
Comment