To piwo jest fatalne, nie zamierzam mu dawać żadnych punktów za pianę czy kolor. Jeśli na opakowaniu pisze pszeniczne to oczekuje takiego produktu w środku a to piwo nie jest pszenicą. Smakuje to tak jakby ktoś zostawił niedopite 1/3 kufla pszenicy, dolał gazowanej mineralnej i posłodził to łyżeczką cukru. Nie chciało mi się wierzyć, że jest tak złe ale potwierdzam - jest złe. Nie czynię tego zbyt często ale tym razem musiałem - trafiło do zlewu po 4 łykach. O 4 za dużo.
Tyskie, Książęce Złote Pszeniczne
Collapse
X
-
Sprzedawane jako pszeniczne, ale posmaków pszenicznych w nim niewiele. Piana śladowa, zapach dla mnie bliżej nieokreślony. Brak goździków, bananów, cytrusów. Lekki posmak drożdży. Piwo jest łagodne w smaku i da się wypić, ale nie gdy ma się ochotę na pszeniczne. I jeszcze ta proponowana temperatura spożycia.
Moja ocena: 2 (jako pszeniczne), -3 jeśli nie uwzględniać stylu.Last edited by Rzeszowiak; 2012-09-20, 21:03.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Właściwie wzorcowy - głębokie złoto, odpowiednia mętność, ładne bąbelki. [5]
Piana: Po napełnieniu szkła jest ładnie - piana bielutka i drobna. Ale szybko dziurawieje i jeszcze szybciej zanika do obwódki. Na pszenicy to rzecz karygodna! [3]
Zapach: Jest delikatny banan ale ten aromat jest jakiś niewyraźny i rozmyty. I niestety sztucznawy... [3.5]
Smak: Brak głębi, brak orzeźwiającej kwaskowatości. Zamiast tego muląca, postprzemysłowa słodycz i guma arabska w tle. [3.5]
Wysycenie: Przyzwoite. [4.5]
Opakowanie: Co ja widzę na krawatce?? Pełny (no może nie do końca) skład surowcowy w tym "syrop cukrowy". I już wszystko jasne skąd słodycz w tym piwie i bardzo mi się to podoba - widząc taką informację, na pewno bym go nie kupił :P A ten dziadu na etykiecie to kto? [4.5]
Uwagi: Pszenica "ostatniego wyboru" w sklepie. Przyznaję się, że zakupiłem w drodze na Zlot. Zimne, pite prosto z butelki dawało radę i taki styl spożywania tego piwa jest adekwatny do jego jakości
Moja ocena: [3.625]Last edited by docent; 2012-09-21, 17:58.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
Piłeś to też ze szklanki, czy tylko prosto z gwinta?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedziTo piwo poza wyglądem w ogóle nie przypomina pszenicy. Zastanawiam się czy to przpadkiem nie jest piwo dolnej fermentacji....
Ale ubawiłem się za to
Choć siła zacniejszych pszenic piłem, nie będę aż tak surowy w ocenach.
No może dlatego, że wypiłem to "Złote Pszeniczne" po wyczerpującej turze w Tatrach wielce spragniony będąc.Bywajcie Piwożłopy!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano Wyświetlenie odpowiedziZ gwinta na tylnym siedzeniu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ciupaga Wyświetlenie odpowiedziA to Kolega krztynę przesadził
Ale ubawiłem się za to
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedziDlaczego?Bywajcie Piwożłopy!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedziDlaczego?Bywajcie Piwożłopy!
Comment
-
-
Bardzo zły wybór. Pite mocno schłodzone, nie przypomina w niczym piwa pszenicznego. Przemysłowy, słodkawy smak, za dużo gazu. Piana znika w oczach. Chyba w temperaturze kilka stopni wyższej byłoby nie do przejścia. Zdecydowanie odradzam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ciupaga Wyświetlenie odpowiedziA z powodu tej dolnej fermentacji
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedziTo zrozumiałem, ale dlaczego przesadziłem?
Ale jeśli to było na serio, to nie wydaje mi się aby KP posunęła się tak daleko, poza tym mnie smakuje to jak pszeniczniak.Bywajcie Piwożłopy!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ciupaga Wyświetlenie odpowiedziMyślałem, że specjalnie przesadziłeś z tą fermentacją aby podkreślić jak to "Złote Pszeniczne" daleko odbiega od stylu.
Ale jeśli to było na serio, to nie wydaje mi się aby KP posunęła się tak daleko, poza tym mnie smakuje to jak pszeniczniak.
Comment
-
-
Właśnie jestem po drugim podejściu do tyskiej pszenicy. Cóż - piwo z datą przydatności do spożycia 22.01.2013 okazało się mieć w sobie bonus w postaci jakiś pływających farfocli. Skończyło tedy w WC. Wcześniej zakonotowałem jedynie "pszeniczną" mętność i barwę. Poza tym - lager."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
Comment