Piwo gotowe do oceny
Kowal, Kołobrzeskie Ciemne
Collapse
X
-
Kowal, Kołobrzeskie Ciemne
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Klarowne, ciemnoczerwone / rubinowe [5]
Piana: Lekko zabarwiona, drobne pęcherzyki / wręcz kremowa, umiarkowanie obfita, trwała, oblepiająca szkło [5]
Zapach: Słody prażone, palone, kawowe, wędzone, delikatne drożdże, kwas, chmiel, diacetyl [3]
Smak: Wytrawne, goryczkowe, słody prażone, palone, goryczka chmielowa, diacetyl [3.5]
Wysycenie: Wysokie [4.5]
Opakowanie: Bardzo ładna (reprodukcja dawnego wejścia do portu w Kołobrzegu) etykieta + krawatka, zgodna z serią "Piwo Kołobrzeskie". Chciałem obciąć pół punkta za brak kontry, ale jeśli miałoby na niej być "Dzięki specjalnie dobranej mieszance różnych słodów jasnych i ciemnych oraz innych uzyskaliśmy smak, zapach i barwę właściwe dla tego rodzaju piwa." to lepiej, że jej nie ma. Odjąłem za kapsel miekki złoty oraz za niestarannie przyklejoną etykietę (oba niedociągnięcia charakterystyczne dla wszystkich piw Kowala) [4]
Uwagi: Zakupione w Leclercu w Kołobrzegu w cenie PLN 4,99, a więc o PLN 1,01 taniej niż Kowal / Koszalińskie w browarze.
Moja ocena: [3.625]
-
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Kolor: Ciemny brąz, prawie nieprzejrzysty.
Piana: Kremowa, gęsta, dosyć trwała. Opada do grubego kożucha, oblepia szkło.
Zapach: Wyraźna kawowa paloność, trochę orzechów.
Smak: Dosyć wytrawne. Bukiet smakowy jest zdominowany przez wyraźną, ale nie ostrą kawową paloność. Na upartego można doszukać się trochę czekoladowych i orzechowych nutek. Finisz minimalnie kwaskowaty, goryczka średnia.
Wysycenie: Średnie.
Ogółem: Piwo w porządku. Dosyć proste, bez wad. Nie ma się tu nad czym zachwycać, ale można wypić ze smakiem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobrunatny, prawie czarny, głęboki, klarowny [4.5]
Piana: Beżowa, gęsta, stosunkowo niska lecz długo utrzymująca się i pozostająca na szkle [4.5]
Zapach: Zdecydowanie słodowy, nieco zbyt kwaśny [3.5]
Smak: Zdecydowany posmak karmelowo - słodowy, pozostaje na języku nieco kwaśny, trochę za słodkie [3.5]
Wysycenie: Zbyt duże jak na tego typu piwo, ale nie przeszkadzające [3.5]
Opakowanie: Ładne, dopasowane do serii, złota koronka [4]
Uwagi: Przyzwoite piwo na lato, ale zbyt słodkie na częste spożycie
Moja ocena: [3.675]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NIE TO PIWO!
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2014-08-25, 14:18.
Comment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pod światło ciemnorubinowy klarowny. [3.5]
Piana: Beżowa, drobna, dość wysoka i trwała. [4]
Zapach: Słód palony, karmel, śladowe zboża/płatki. [3.5]
Smak: Słód i karmel, minimalny posmak suszonych owoców. [3.5]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Rycina z Kołobrzegiem (?) z międzywojnia chyba, nie podany ekstrakt. Generalnie, może się podobać. [4]
Uwagi: Kowal trafia w gusta wakacyjnych, mniej wyrobionych piwoszy, pamiętających jeszcze piwa karmelowe .
Moja ocena: [3.6]
Comment
-
-
Comment