Piwo gotowe do oceny
Kowal, Kołobrzeskie Jasne
Collapse
X
-
Kowal, Kołobrzeskie Jasne
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
To jedno z najlepszych piw jasnych jakie miałem okazję próbować.Moim zdaniem nie różni się niczym od jasnego Kowala podawanego w browarze w Koszalinie(podobnie wygląda sytuacja z ciemnym i miodowym)a tym piwem byłem naprawdę bardzo miło zaskoczony.Biorąc pod uwagę,że kołobrzeskie kosztowało 5,40 w sklepie w Kołobrzegu a Kowal 8 zł w browarze,widzę w tej sytuacji same plusy
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnożółty, słomkowy, przygaszone, opalizujące [4.5]
Piana: Białą, obfita, drobnopęcherzykowa (bezpośrednio po nalaniu wręcz kremowa) trwała [5]
Zapach: Słodowy - zbożowy, diacetyl, drożdże, lekko kwaśny, w tle chmiel [3.5]
Smak: Bardzo przyjemna goryczka, słodowość, chmiel, diacetyl, [3.5]
Wysycenie: Wysokie [4.5]
Opakowanie: Bardzo ładna (reprodukcja dawnej latarni morskiej w Kołobrzegu) etykieta + krawatka, zgodna z serią "Piwo Kołobrzeskie". Chciałem obciąć pół punkta za brak kontry, ale jeśli miałoby na niej być "Degustując wyczują Państwo goryczkę tego piwa przeplatającą się ze smakiem słodu jęczmiennego. Lekkie szczypanie w język powoduje wysycenie piwa naturalnym dwutlenkiem węgla, podczas kilku tygodniowego leżakowania. Piękna jasna barwa tego piwa przepięknie komponuje się z piękną "czapą" długo utrzymującej białej, gęstej piany." to lepiej, że jej nie ma. Odjąłem za kapsel miekki złoty oraz za niestarannie przyklejoną etykietę (oba niedociągnięcia charakterystyczne dla wszystkich piw Kowala) [4]
Uwagi: Zakupione w Leclercu w Kołobrzegu w cenie PLN 4,99, a więc o PLN 1,01 taniej niż Kowal / Koszalińskie w browarze.
Moja ocena: [3.775]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasno złoty, mętny. [4]
Piana: Wysoka, zwarta, o drobnej teksturze, długo się utrzymuje, zostawiając na szkle kilka kropek. [4]
Zapach: Mało wyrazisty, słodowo zbożowy z razowym chlebkiem. Mimo wyczuwalnego diacetylu, przyjemny. [4]
Smak: Słodowo chmielowy. Jest chleb razowy, słaby diacetyl, goryczka delikatna, raczej kwaskowa, cytrynowa, lekko podszczypująca język. I taki też jest finisz - kwaskowo wytrawny. [4]
Wysycenie: Z początku wysokie, niestety pod koniec słabnie. [3.5]
Opakowanie: Jak na mini browar całkiem przyzwoite, przejrzyste, jakkolwiek dobór barw nieco ograniczony i mdły Wszystkie niezbędne informacje są, kapsel goły. [4]
Uwagi: Warka do 06.05.2013. Lekkie, dobrze wyważone, orzeźwiające piwo, niezbyt może skomplikowane, ale za to idealne na letni skwar. Degustację zawdzięczam kumplowi, który przywiózł mi je z Pomorza, bowiem u nas na Mazowszu produkty tego mini browaru praktycznie są nieosiągalne.
Moja ocena: [3.975]
Comment
-
-
Prezent znad morza. Bałem się, że to jakiś klon łebskiego a to całkiem dobre piwo , trochę przeszkadza lekka kwaskowatość i delikatne warzywka ale i tak całościowo in plus. Jesienią wybieram się do Kołobrzegu i jeśli będzie osiągalne to chętnie powtórzę.
Comment
-
-
Kolor: Złoty, opalizujący.
Piana: Biała, obfita, gęsta, trwała, oblepia szkło.
Zapach: Słodowość, przyjemna ziołowa chmielowość, minimalne masełko.
Smak: Średnio treściwe. Słodowość, wyraźna chlebowość, skromna nutka chmielowa, leciutki diacetyl. Goryczka średnio niska, przyjemna.
Wysycenie: Średnie.
Ogółem: Jestem z Kołobrzegu, ale starałem się zachować jak największą obiektywność Piwo przyzwoite. Są nutki diacetylu ale są to ilości, które mi osobiście nie przeszkadzają, a nawet urozmaicają trochę bukiet smakowy, jest trochę chlebka, jest trochę chmielu, jest bardzo dobra piana, goryczka mogłaby być większa, ale ogólnie na plus.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Klarowny złoty. [4]
Piana: Biała, drobna, średniowysoka i dość trwała. [3.5]
Zapach: Chmiel, słód i dość dziwny dla minibrowaru powiew kukurydzy, typowy dla marketówek... [3]
Smak: Słodowy z akcentem owocowym, ślad chmielu, sympatyczny, taki trochę hellesowy. [4]
Wysycenie: Dość wysokie. [4]
Opakowanie: Owalna eta, budzi sympatyczne skojarzenie z Kołobrzegiem . [4]
Uwagi: Bezstresowy lager na wakacje nad Bałtykiem.
Moja ocena: [3.6]
Comment
-
Comment