Gościszewo, [AleBrowar] Sweet Cow

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zybex
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.07
    • 222

Pierwsze wrażenie? Niezbyt przyjemny zapach popsutego mleka (autosugestia
    ?). Później już lepiej. Niemniej jednak potrzebuję większą liczbę próbek, żeby wyrobić sobie zdanie

Comment

• wrednyhawran
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, gęsty, smolisty, nieprześwitujący. Taki jak powinien być. [5]
      Piana: Beżowa. Wysoka, czapiasta, zbita. Z początku kremowa - wydaje się, że będzie trwała, jednak po chwili pęka, staje się rozwodniona i opada nieco za szybko. Pozostawia na szczęście całkiem spory kożuch. [4]
      Zapach: Spodziewałem się czegoś bardziej intensywnego. Tu trzeba się dosyć mocno wwąchać. Na pierwszym planie akcenty palone, kawa, gorzka czekolada, kakao. To wszystko wzbogacone jest wyraźnie zaznaczoną w zapachu, nie bójmy się tego słowa, mleczną słodyczą. Całość wypada dość zgrabie, choć nietypowo. [4]
      Smak: Bardzo delikatny, przypomina lekko słodzoną kawę z odrobiną mleka, przy czym słodycz jest bardzo dobrze zrównoważona paloną, kawową goryczką. To mój pierwszy milk stout i muszę przyznać, że posmak mleka uzyskany dzięki wykorzystaniu laktozy jest całkiem wyraźnie wyczuwalny. [4.5]
      Wysycenie: Dosyć niskie, ale zgodne ze stylem. [5]
      Opakowanie: Widać, że ktoś się spieszył by zdążyć na dzień premiery. Etykieta naklejona niestarannie, jest pomarszczona, a w niektórych miejscach odłazi od butelki. Co do grafiki - bardzo mi się podoba. (Szkoda, że męskie koszulki są czarne - z chęcią nabyłbym różową). Informacyjnie jak zawsze najwyższy poziom. Jedynie dziwne zdanie o krowich plackach wywołało we mnie lekką konsternację. Kapsel goły. [4]
      Uwagi: Porządny i ciekawy stout. Fajnie, że takie piwa u nas powstają.

Moja ocena: [4.3]
      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
      Małe Piwko Blog
      Małe Piwko Blog na facebooku
      Domowy Browar Demon

Comment

• wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

I jeszcze fotka:
        Attached Files
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

Comment

• leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, pod światło ciemnobrunatne, mgliste prześwity [5]
          Piana: Średnio wysoka, drobna, utrzymująca się długo poza połowę szklanki [4.5]
          Zapach: Złożony i w miarę ogrzewania odkrywający coraz nowe nuty. Cappuccino, kawa, czekolada, mleczne cukierki. Nie ma nudy ani przez chwilę. Idealnie byłoby gdyby aromaty były nieco mocniejsze [4.5]
          Smak: Jedwabiście gładkie. Delikatnie goryczkowe i subtelnie kawowe.
          Po każdym łyku pozostaje posmak jak po lekko osłodzonym espresso. Gdyby było tak o 15-20% mniej laktozy dla mnie byłoby ideałem [4.5]
          Wysycenie: W butelce ok, z beczki nieco za mocno gazowane [4]
          Opakowanie: Mam alergię na kolor różowy i za bardzo kojarzy mi się z kolorystyką hello kitty dla niegrzecznych dziewczynek. Tradycyjnie pełna informacja na etykietach nie pozwala u mnie spaść poniżej czwórki [4]
          Uwagi: Lubię stouty i być może przez to zbyt entuzjastycznie podchodzę do tego piwa ale warto wychylić nie jedną szklankę, byle w odpowiedniej temperaturze

Moja ocena: [4.475]

Comment

• Els
            • 2011.12
            • 113

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarno-brązowy. W terminologii meblowej " wenge". [4]
            Piana: Śmietanka w kolorze ecru. Gęsta ale dość szybko znika. Osadza się na ściankach. [4.5]
            Zapach: Może to sugestia ale czuję tą laktozę. Mrożona kawa z mlekiem. Lekko palona. [4.5]
            Smak: Bardzo mi smakuje. Stout inny niż piłam do tej pory. Może odrobinę za słodka i odrobinę zbyt rozwodniona ta kawa ale jednocześnie aksamitna w przełyku. Słodycz zostaje na ustach. [4.5]
            Wysycenie: W porządku. [4.5]
            Opakowanie: Zdecydowanie na nie ! Plus za informacje o piwie ale ten różowy... [3]
            Uwagi:

Moja ocena: [4.4]
            https://www.facebook.com/kufleikapsle

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2002.07
              • 14999

Pite dziś z butelki i zimne

Potwierdzam wcześniejszy wpis, smakowo jest doskonałe, może nawet zbyt delikatne niż ciepła, beczkowa wersja ale trzyma fason. Gdybym musiał oceniać piwo z butelki to nota wynosiłaby 1,5 Strasznie pedalski kolor, zachęca do zakupu i pójście na Love Parade ubranym w różową sukienkę i bluzeczkę z dekoltem w cekiny. Natomiast już wiem z czym ten obrazek z krową mi się kojarzy. Przedstawia on zombie, który dorwał krowę, wgryzł się w nią przez tył, wyżarł środek i wyłazi przez paszczę. Zombiak tak szczerzy zęby bo się najadł.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• AleBrowar
                • 2012.04
                • 167

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                Pite dziś z butelki i zimne

Potwierdzam wcześniejszy wpis, smakowo jest doskonałe, może nawet zbyt delikatne niż ciepła, beczkowa wersja ale trzyma fason. Gdybym musiał oceniać piwo z butelki to nota wynosiłaby 1,5 Strasznie pedalski kolor, zachęca do zakupu i pójście na Love Parade ubranym w różową sukienkę i bluzeczkę z dekoltem w cekiny. Natomiast już wiem z czym ten obrazek z krową mi się kojarzy. Przedstawia on zombie, który dorwał krowę, wgryzł się w nią przez tył, wyżarł środek i wyłazi przez paszczę. Zombiak tak szczerzy zęby bo się najadł.
                umarłem... na następnej imprezce w Warszawie masz u mnie kolejkę Twoje
                http://www.facebook.com/AleBrowar

Comment

• Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                  Przedstawia on zombie, który dorwał krowę, wgryzł się w nią przez tył, wyżarł środek i wyłazi przez paszczę. Zombiak tak szczerzy zęby bo się najadł.
                  On się tak cieszy, bo przedtem zdążył jeszcze tę krowę przelecieć... .
                  Przecież to piwo nie tylko dla segmentu LGBT, ale i (a być może przede wszystkim) so-do-mi-tów!

Comment

• tomolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                    .
                    Przecież to piwo nie tylko dla segmentu LGBT, ale i (a być może przede wszystkim) so-do-mi-tów!
                    A to nie to samo?
                    www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• docent
                      • 2002.10
                      • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarne, brunatne na brzegach szkła. [5]
                      Piana: Drobna i obfita. Szkoda, że nie jest super trwała ale i tak robi wrażenie. I to zarówno w wersji beczkowej jak i butelkowej [5]
                      Zapach: Po otwarciu beczki zapach był lekko słodki, zdawało się wyczuwać tę laktozę. Po kilku dniach w beczce piwo nabrało zdecydowanego palonego zapachu. [4.5]
                      Smak: Bardzo łagodny, zbalansowany. Początkowo wyczuwałem w tym piwie posmak laktozy, po kilku dniach wyczuwalny już nie był. Jeśli temu delikatnemu smakowi towarzyszy wytrawny zapach palonego słodu jak się to stało po kilku dniach stania w beczce to bardzo mi ten stout smakuje. W innym razie jest zbyt łagodny. Aha, słodkość w dopiero co otwartej beczce jest na bardzo umiarkowanym poziomie! [4.5]
                      Wysycenie: Jak to przy stoutach, umiarkowane. [5]
                      Opakowanie: Ta eta to klimat LGBT. Ale ma być jazda po bandzie to niech będzie :P [5]
                      Uwagi:

Moja ocena: [4.625]
                      Attached Files
                      Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2012-08-31, 17:50.
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• wasyll
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 1823

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, czarny i jeszcze raz czarny, nawet pod ostre światło. [5]
                        Piana: Niestety niezbyt okazała, szybko redukuje się do delikatnego kożuszka. [3]
                        Zapach: Delikatniy, ale za to wyraźny armoat chmielu, brakuje mi tu stoutowych akcentów. Ładnie pachnie, ale nie tego oczekiwałem. [3.5]
                        Smak: Tutaj też brakuje mi palonych akcentów, w prawdzie są ale słabo z ich kondycją.
                        Chmiel też gdzieś zanika, jest trochę płytko.
                        Słodycz? Na pewno nie wyraźna, ale chyba dobrze skomponowana. [3.5]
                        Wysycenie: Trochę za słabo. [4]
                        Opakowanie: Standard, jak na AleBrowar, jednak róż mnie razi po oczach. [3]
                        Uwagi: Dla mnie najsłabsze piwo ze stajni AleBrowaru.

Moja ocena: [3.525]
                        www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• jacer
                          • 2006.03
                          • 9875

piana: dość obfita, wypełniła na raz nalanie do kufla, drobna, gęsta, lekko przybrudzona, smaczna,
                          kolor: czorne, nieprzejrzsyte pod światło,
                          zapach: kawowy,
                          smak: treściwe, lekka goryczka kawowa, lekka słodycz, która wychyla się wraz z ogrzaniem piwa, smaczne, przyjemna goryczka chmielowa, bardzo pijalne,
                          wysycenie: ok

W przypadku piw z AleBrowaru ma zastosowanie stare powiedzenie: filtracja to kastracja. Ciekawe jak by te piwa smakowały po filtracji. Pasteryzacja napewno im nie zaszkodzi.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

Comment

• wpadzio
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2011.06
                            • 2656

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemny, niemalże nieprzenikniony. Czasem przebłyśnie gdzieniegdzie ciemnym brązem. [4.5]
                            Piana: Piana beżowa. Tworzy zwarty kożuch na powierzchni przez trzy minuty. Redukuje się do szumowinki. [3.5]
                            Zapach: A zapachu komitywa karmelowych, nieco cukierkowych aromatów z lekko palonym, kawowym melanżem. Faktycznie nieco mleczne. Ogólnie bardzo rześkie wrażenie. [4.5]
                            Smak: Z jednej strony bardzo delikatne w smaku, z drugiej wyrazista paloność. Wytrawne posmaki kawowo-czekoladowo-goryczkowe. Mam jednak wrażenie, że treściwość piwa została wypełniona w 4/5. Ta 1/5 to potencjał na przyszłość. [4]
                            Wysycenie: Nasycenie jest absolutnie prawidłowe. Podkreśla, ale bez zbytniego zadęcia orzeźwiający charakter tego stouta. [5]
                            Opakowanie: No cóż... Już tyle słów zostało powiedziane na temat estetyki AleBrowaru. Ja zatem tylko o plusach i minusach w skrócie. Plusy to konsekwencja w trzymaniu się niekonwencjonalnej formuły, doskonałe opisy składu piwa i parametry. Minusy to goły kapsel i w tym przypadku zwichrowana, niechlujnie przyklejona etykieta. [4]
                            Uwagi: Sweet Cow to całkiem smaczne piwo. Wybór dość mało popularnego stylu był odważną i raczej udana decyzją. Mam wrażenie jednak, że to będzie przede wszystkim piwo dla koneserów. Czuję również, że nie wykorzystano w pełni potencjału - krowa daje mleko nieco rozwodnione - czyżby trawa na pastwisku była za mokra?

Moja ocena: [4.2]
                            Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                            Serviatus status brevis est
                            3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Kwadri
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.10
                              • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [5]
                              Piana: Drobna, beżowa, całkiem wysoka. Po kilku minutach opada do ochronnej powłoki mocno brudząc ścianki. Później gruby pierścień i niepełna warstwa. [4.5]
                              Zapach: Lekko słodki, mleczny, ale w tle wyraźnie czuć paloność. W miarę ogrzewania słodowe akcenty w tle. [4]
                              Smak: Początek gładki, delikatnie słodki, zaokrąglony laktozą. Lekka kwaskowość w tle. Powoli dochodzi paloność, która z czasem jest coraz mocniejsza i sprawia, że finisz jest raczej wytrawny, palony. W finiszu jest też lekka, chmielowa goryczka. Smaczne. [4.5]
                              Wysycenie: Średnie, ku nieco wyższemu. [5]
                              Opakowanie: Utrzymane w rysunkowym stylu innych piw AleBrowaru, tym razem etykieta różowa. Pełny skład i parametry podane, mały minus za niechlujnie naklejoną etykietę. [3.5]
                              Uwagi: Z datą 20.XI.12.

Moja ocena: [4.325]

Comment

• docent
                                • 2002.10
                                • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio
                                Czuję również, że nie wykorzystano w pełni potencjału - krowa daje mleko nieco rozwodnione - czyżby trawa na pastwisku była za mokra?
                                Nie chcę tutaj inicjować dyskusji na miarę mleko.biz ale krowa daje mleko z zawartością tłuszczu 3,5%. To jest dla Ciebie rozwodnione? Dla mnie mleko powyżej 2-ki jest już za gęste...
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment