Gościszewo, [AleBrowar] Amber Boy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brunatny, ciemny bursztyn, mętne. [3.5]
    Piana: Dość intensywna i trwała. Ślicznie brudzi szkło. [4.5]
    Zapach: Bardzo ładny - cytrusowo-ziołowo-chmielowy, delikatny estry w tle. [5]
    Smak: Świetny balans, długość i pełnia smaku! Może odrobinę brakuje słodowego "ciała", ale już goryczka świetnie rozbudowana, z ziołowych akcentów aż po cytrusowość. Bardzo smaczne! [4.5]
    Wysycenie: Dość niskie, pasujące. [4.5]
    Opakowanie: Niezłe, choć nie powala, plus za informację (zwłaszcza IBU). [4]
    Uwagi:

Moja ocena: [4.6]
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Szakali
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2013.08
      • 572

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny brąz , mętne . [4.5]
      Piana: trwała , drobnopęcherzykowa , długo się trzyma , łatwo wzbudzić . [4.5]
      Zapach: Czuć fajne chmiele , cytrusy , zioła ..aromaty żywiczne .
      Przyjemny zapach , taki jak lubię [4.5]
      Smak: W smaku delikatna goryczka , posmaki cytrusowo grejpfrutowe , delikatna baza słodowa . Piwo jest bardzo pijalne , delikatne , rześkie .
      Wolę bardziej intensywne piwa tego typu , ale nie mogę mu niczego zarzucić . [4]
      Wysycenie: w miarę . [4]
      Opakowanie: Jak to ale browarowska butelka . [5]
      Uwagi: Dobre piwo , godne spróbowania , kupione za 6.40 w Tyskim świecie piwa . Smaczne ,ale mogło być bardziej intensywne .
      Ogólnie polecam spróbować , warka do 30 lutego tego roku

Moja ocena: [4.3]

Comment

• Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szakali Wyświetlenie odpowiedzi
        .
        Ogólnie polecam spróbować , warka do 30 lutego tego roku
        Nieźle...

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• tanhayi
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.01
          • 40

Witam

To mój pierwszy post.

Ogólnie jestem herbaciarzem z dość dużym doświadczeniem. Pijam wysokogatunkowe herbaty, interesuje się orientalną kulturą itp....ale lubie piwko. W knajpie obok tyskie. No bo co tam pić... Wysoko gatunkowe herbaty zacząłem pić - bo lubie herbatę. Tak więc czemu nie miałbym się napić dobrego piwa a nie zwykłej koncernówki...Wypiłem już troszkę piw. Ale to mój 1 post. Po wczorajszym ohydnym i jakże nie dobrym Smoky Joe, kupiłem dziś Amber Boya z AleBrowaru a zrobiłem to po wypiciu w knajpie lanej Pinty Starej ale jarej. (11zł płacę za każdą Pinte, AleBrowar itp.).

Pozwolę sobie napisać moje spostrzeżenia odnośnie smaku wg waszego wzoru.

Kolor: No...bursztyn ciemny, co tu dużo mówić. [3,5]
          Piana: wg mnie nie trwała , drobnopęcherzykowa, niezbyt długo była, łatwo wzbudzić . [3,5]
          Zapach: W herbacie porównałbym go troszkę do wędzonych herbat.
          Przyjemny zapach , taki jak lubię [4.5]
          Smak: W smaku delikatna goryczka, rześkie, doświadczenie herbaciane każe wspomnieć o tym że smak krótko się utrzymuje w ustach. Preferuje piwa które mają więcej IBU...70...80. Ale smakuje - choć zbyt słodkie. [4]
          Wysycenie: Nie do końca rozumiem pojęcie. Ale jeśli chodzi o "gaz"...to lipa... [2]
          Opakowanie: No nic fajnego...gdyby nie barman to bym nie wziął. [2]
          Uwagi: Cena 11zł - ale widzę że kupujecie taniej. To tak jest jak sie kupuję w pubie w centrum Katowic...

Dalej wolę kosztować jakieś IPA, AIPA - nie mówię tu o klasykach. Polecicie coś mniej znanego.?

Witam, jestem Paweł.
          Last edited by tanhayi; 2014-01-29, 23:05.
          Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdraża nam poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzmu ładu społecznego. W istocie swej jest uwielbieniem Niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

Comment

• GreenFox
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.12
            • 273

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn wpadający w miedź, czy kolor nie jest trochę zbyt ciemny jak na ten styl? Piwo mocno mętne, prawie nieprzejrzyste [4]
            Piana: Dość przeciętna średniopęcherzykowa, utrzymuje się ok. 5 min. i opada do delikatnej obrączki [4]
            Zapach: Mi bardzo odpowiada, delikatne nuty żywiczno-cytrusowe, w tle da się wyczuć karmelowość. Nie piłem poprzednich warek, więc nie mam porównania co do intensywności, ale oceniając obiektywnie, to jak na styl jest naprawdę w porządku [4.5]
            Smak: średnia goryczka bardzo dobrze zbalansowana słodowością szczególnie słodów karmelowych. Jak na niski ekstrakt w smaku piwo jest odpowiednio pełne, przy jednoczesnej wysokiej pijalności, świetny balans! [5]
            Wysycenie: Bardzo anemiczne i delikatne, ma to również wpływ na słabą pianę [3]
            Opakowanie: Zawsze odpowiadał mi styl etykiet Ale Browaru, do tego pełny zakres informacji, brakuje ewentualnie temperatury podania i sugerowanych posiłków, no ale to już troszkę czepialstwo [4.5]
            Uwagi: Bardzo ciekawe, lekkie ale jednocześnie świetnie zbalansowane piwo z Ale Browaru. Po ostatnich tworach tego producenta, które nie do końca do mnie przemawiały, dzięki temu piwu wraca przekonanie, że można zrobić piwo zbalansowane, chmielowe z jednoczesną kontrą w postaci słodowej pełni, a przy okazji lekkie i bardzo sesyjne. Polecam, szczególnie na cieplejsze dni (o ile kolejne warki utrzymają poziom )

Moja ocena: [4.55]

Comment

• Rzeszowiak
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2009.04
              • 1597

Ostatnio zakupione dość przeciętne. Jak zresztą ostatnio wszystkie próbowane z Ale Browaru. Odechciewa się wydawać 7 zł na "nasze rewolucyjne".

Comment

• yoda79
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.01
                • 861

7 to byłoby dobrze. Amberboya widziałem za 8.

Comment

• zolt
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.07
                  • 15

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jest świetnie. Mętny tak jak lubię, nieprzejrzysty. Odcień rdzawo-miedziany. [5]
                  Piana: Po nalaniu obfita. Długo się utrzymuje, ładnie krążkuje zdobi szkło. Po jakimś czasie opada tworząc kożuszek. Po wypiciu cały pokal pięknie pokryty pianą. :-) [4.5]
                  Zapach: Zapach głównie słodowy z akcentami chmielowymi w tle. [3]
                  Smak: Pije się dobrze i przyjemnie. Bardzo sesyjne piwo. Bez problemu można sięgać po następne i następne...
                  Goryczka delikatnie daje o sobie znać w każdym łyku. Nie dominuje, ale dość dobrze akcentuje swoją obecność.
                  To, co mnie zaskoczyło to pełnia tego piwa. Nie powiedziałbym, że to jest 12, co jest oczywiście na korzyść Amber Boya. ;-) [4]
                  Wysycenie: Wysycenie średnie. Bardzo dobrze spisuje się w tym piwie, nie zapełnia. [5]
                  Opakowanie: No cóż... Etykiety AleBrowaru mnie ni ziębią, ni grzeją. Po prostu są. ;-) [3]
                  Uwagi: Jak ktoś ma chęć wypić kilka piw wieczorem w towarzystwie znajomych to te piwo świetnie się sprawdzi. Bardzo pijalne, kolor i faktura cieszy oko, a piana ładnie ozdobi szkło - nawet, gdy piwa już w pokalu zbraknie. :-)

Moja ocena: [3.75]

Comment

• Szakali
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2013.08
                    • 572

Piłem je wczoraj z beczki w Mikołowskim "kino caffe" . W porównaniu do butelki było bardzo intensywne zarówno w zapachu jak i smaku , REWELACJA ! . Dobrze , że w Mikołowie jest miejsce w którym można się napić dobrego piwa , fajny mały lokal w stylu retro .

Comment

• tristan_tzara
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.12
                      • 1038

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętna bursztynowa herbata. [4]
                      Piana: Piwo śmiało się pieni, piana biała, drobna, puszysta. Niestety dosyć szyko opada. [4]
                      Zapach: Jakiś taki lekko metaliczny. Słód i delikatnie zaznaczone amerykańskie chmiele. [3.5]
                      Smak: Całkiem solidna grapefrutowa goryczka, bardziej w stylu czerwonych grapefrutów. Troche słodu, lekko karmelowo. Dobrze zbalansowe, ale znowu jakiś metaliczny smak da się wyczuć. [4]
                      Wysycenie: Średnie. [5]
                      Opakowanie: Tak jak zawsze z AB. Podoba mi się [4.5]
                      Uwagi: Nie wiem co jest z tą warką Amber Boya że czuć metal. Nigdy w piwach z AB nie spotkałem się z czymś takim. Warka przez to wyraźnie odstaje jakością od amberboya do ktorego się przyzwyczailem. Metal bardziej wyczuwalny na szczęście w zapachu niż smaku.

Moja ocena: [3.9]

Comment

• yassmen
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2012.11
                        • 288

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rdzawo-brunatny, bardzo mętne, nie przepuszcza światła. [4]
                        Piana: Drobnopęcherzykowa, dość trwała, w kolorze ecru. Łatwo ją wzbudzić, osiada na ściankach. [4.5]
                        Zapach: Przyjemny, acz niezbyt złożony. Cytrusy, chmiele i przebijające je słodowe podbicie. [4]
                        Smak: Wyczuwalna goryczka umiejętnie skontrowana akcentami słodowymi. Udany balans, duża pijalność, ale w ogólnym rozrachunku - nihil novi. [4]
                        Wysycenie: Wystarczająco niskie. [4.5]
                        Opakowanie: Tym razem w tonacjach czerwieni. Nie przepadam za etykietami AB, ale dzięki barwie wyróżnia się na półce. Przydatne info zawarte. [4]
                        Uwagi:

Moja ocena: [4.075]

Comment

• Glingorth
                          • 2014.04
                          • 283

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowo miedziany, mętny [4]
                          Piana: drobnopęcheżykowa, niewielka, ale długo się utrzymuje [4.5]
                          Zapach: na pierwszym planie chmiel, potem nieśmiało przebijają się nuty cytrusowe i pod koniec lekki karmel [4]
                          Smak: goryczka jest mocna od początku do końca co mi bardzo odpowiada, patrząc na IBU myślałem, że będzie jej za mało jednak na szczęście się nie zawiodłem. Do tego cytrusy, ale zbalansowane ze słodami [5]
                          Wysycenie: bez zarzutów [5]
                          Opakowanie: Na początek z lekką drwiną podchodziłem do okładek AleBrowaru, lecz potem zaczeły mi się podobać, ogólnie fajny pomysł. Opis na kontrze jest w sumie o niczym, za to informacje o składzie bardzo pomocne [4.5]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.525]

Comment

• zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

W czym pomocna jest informacja o składzie? Chyba nie w ocenie smaku czy zapachu?
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Glingorth
                              • 2014.04
                              • 283

jasne, że nie pomocna np w tym, że dzięki podanym chmielom można się w miarę zorientować jaki chmiel za co jest najbardziej odpowiedzialny w smaku i aromacie. Podobnie ze słodami, co prawda tutaj jest ich aż pięć, ale też można zwracać uwagę na to czemu akurat ma taki kolor a nie inny. W sumie to mogłem dodać, że skład najbardziej pomocny dla tych co sami będą chcieli uwarzyć piwo w podobnym stylu.

Comment

• corsano
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2013.05
                                • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Herbaciany, mętny [2.5]
                                Piana: Średnio obfita, drobnopęcherzykowa, ładnie oblepiająca ścianki [4.5]
                                Zapach: Umiarkowany, słodowy, karmelowy, nuty cytrusowe [4]
                                Smak: Dość treściwe, słodowe, dominują cytrusy od chmielu, goryczka - średnia, przyjemna i krótka, bilans w stronę goryczki [3.5]
                                Wysycenie: Bardzo dobre [4.5]
                                Opakowanie: Etykieta genialna, na kontrze wszystkie potrzebne informacji, kapsel firmowy [5]
                                Uwagi: Warka do 30.04.2014, pite w temperaturze 12°C

Moja ocena: [3.85]

Comment

Przetwarzanie...
                                X