Jabłonowo, Manufaktura Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DariuszSawicki
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2012.08
    • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
    Niestety raczej nie. Było na forum o tym, jak to sklepy nie chcą brać tego piwa, bo według klientów jest za gorzkie. Plebiscyt niewiele tu zmieni...
    To było na forum, no ale zwykłe sklepy zamawiają Dębowe Mocne, Warki Strong, Tyskie itd. Natomiast my piwosze nie kupujemy w zwykłych sklepach i nie kupujemy zwykłych piw. Trzeba te piwo bardziej zareklamować, bo piwo i smaczne i zdrowe i jak widać na browar. biz w jednej kategorii jest numer 1.

Comment

• Manifesto
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.05
      • 70

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
      Nasz Manufakturowy Pils wygrał w kategorii -piwa jasne mocne dolnej fermentacji - pow. 13°BLG. Brawo!
      No i ja właśnie na niego głosowałem W chwili obecnej tylko Kormoran Jasny Mocno Chmielony stanowi dla tego piwa konkurencję smakową (jeśli chodzi o jasne polskie piwa z "niższej" półki cenowej).

Comment

• Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4485

Myślę że jeszcze Lagerowe, bez dwóch zdań, może stanowić taką konkurencję.

Comment

• Manifesto
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.05
          • 70

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
          Myślę że jeszcze Lagerowe, bez dwóch zdań, może stanowić taką konkurencję.
          Masz rację, aczkolwiek Lagerowe IMO ostatnio jest bardzo niestabilne w smaku, każda warka smakuje nieco inaczej (taka już uroda wielu regionalnych polskich browarów), choć nie twierdzę że mi nie smakuje (były ze dwie takie warki które mi nie podeszły). Na tym polu powyższe piwa wypadają moim zdaniem lepiej, ale Lagerowe stawiam"na pudle" na trzecim miejscu.

Comment

• RobertJ
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2012.08
            • 34

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jak dla mnie trochę za ciemny. [3.5]
            Piana: Bardzo ładna, gęsta i trwała. [4.5]
            Zapach: Pils powinien być w zapachu chmielowy. Niestety tutaj jest zapach owocowo/warzywny. Jak by jabłkowy. [2]
            Smak: Bardzo przyjemna, intensywna goryczka. Niestety sprawa wrażenie strasznie ciężkiego, a to tylko 13-stka. Więc tylko 4. [4]
            Wysycenie: Jak to ktoś kiedyś powiedział "skoro nagazowanie nie rzuciło mi się w oczy to znaczy że jest ok" [5]
            Opakowanie: Słowa jakie idealnie pasują to Masakra i Taniocha. [2]
            Uwagi: Pite lekko schłodzone.

Moja ocena: [3.275]

Comment

• patyczek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.01
              • 220

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny jantar, delikatnie zamglony. [4]
              Piana: Jasno kremowa, gęsta, pęcherzyki średnie, długo się trzyma, na szkle zostają małe kłaczki. Gdy opadnie zostawia po sobie cieniutki kożuszek. [4]
              Zapach: Subtelny, z początku przede wszystkim słodowy, później dochodzą zbożowe i lipowe nuty. [4.5]
              Smak: Super goryczka, wytrawna, ale nie pozostająca długo na języku. Poza nią można wyczuć ziołowo grejpfrutowe nuty, może jeszcze banany, ale ledwo przebijające się przez wszechobecną i zwycięską na finiszu cierpką goryczkę. [4.5]
              Wysycenie: Optymalne. Pozostaje do końca. [5]
              Opakowanie: Dziwna etykieta. Kiepski dobór kolorów, przeładowana, za dużo wszystkiego, jakkolwiek niewątpliwie rzuca się w oczy, a przecież o to chodzi. Informacje wyczerpujące, brak informacji o butelce zwrotnej. Kapsel firmowy. [3.5]
              Uwagi: Jestem wniebowzięty. Za tą cenę (3 zł) taki rewelacyjny trunek - pijalny (mógłbym pić beczkami), treściwy, sycący i do tego wytrawny. Szkoda, że tak trudno go zdobyć.
              Warka z datą: 1.08.2013.

Moja ocena: [4.4]

Comment

• zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

Powiedziałbym, że ta nowa partia ma przyjemniejszą, lepiej ułożoną goryczkę. Może również nieco niższą, ale nie mam jak porównać.
                Jak poprzednią partię uważałem za ciut za Lagerowym, to obecna wydaje mi się lepsza, pomimo że obecne Lagerowe również wydaje mi się lepsze niż to z jesieni.

Wniosek dla mnie jest taki, że piwo jest coraz lepsze i niech tak już zostanie, zwłaszcza w obecnej cenie 2.70.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Manifesto
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.05
                  • 70

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wniosek dla mnie jest taki, że piwo jest coraz lepsze i niech tak już zostanie, zwłaszcza w obecnej cenie 2.70.
                  Niestety w moim mieście (Przemyśl) jest tylko jeden sklep z piwami regionalnymi - Świat Piw (nie liczę Tesco czy Kauflanda, ale tam to można co najwyżej kupić piwa z Amberu i niektóre Ciechany) i ku mojemu zdziwieniu cena tego piwa poszybowała o złotówkę w górę (obecnie 4,20). Niestety, widać wyraźnie że sprzedawca wykorzystuje pozycję monopolową (do niedawna funkcjonował również inny sklep z podobnym asortymentem), więc zamiast tego piwa sięgnąłem po Ciechana Lagerowego po 3,50. Szkoda, bowiem teraz po to piwo będę sięgał zdecydowanie rzadziej niż dotychczas (nie twierdzę iż nie wartuje ceny wyższej niż dotychczasowe 3,20, ale bez przesady...o złotówkę w górę?:<).
                  Last edited by Manifesto; 2013-02-22, 13:08.

Comment

• docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

Tym razem trafiłem odpowiednio goryczkową wersję (partia 10.03.2013). Do połowy butelki myślałem, że jest prawie idealnie bo do pełni szczęścia brakowało odpowiednio wyczuwalnego aromatu. Niestety później dał się wyczuć charakterystyczny dla mocnych piw, alkoholowy posmak. Jak będzie okazja to wrócę do tego piwa bo w tym momencie to jedyny szerzej dostępny krajowy wyrób aspirujący do miana pilsa.
                    Attached Files
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

Docent, po fotce sądząc to nie ty trafiłeś, tylko paczka w ciebie trafiła. Ty celebryto jeden

Comment

• docent
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                        Docent, po fotce sądząc to nie ty trafiłeś, tylko paczka w ciebie trafiła. Ty celebryto jeden
                        Zgadza się. Mason korumpował
                        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• yaro74
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2012.09
                          • 2089

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłoty. [4.5]
                          Piana: średniowysoka, średniotrwała, utrzymuje się cienka warstwa [4]
                          Zapach: niezbyt intensywny słodowy, nuty owocowe z leciutko wyczuwalnym chmielem [4]
                          Smak: dominuje średniointensywna przyjemna goryczka nie zalegająca zbyt długo na podniebieniu, słodowość w tle, trochę jej za mało. [4]
                          Wysycenie: średnie, moim zdaniem odrobinę za niskie ale mogę się mylić [4]
                          Opakowanie: mało atrakcyjna etykieta, na kontrze podana zawartość alkoholu, a brak ekstraktu, kapsel firmowy [3]
                          Uwagi: Warka z terminem ważności do 01.08

Moja ocena: [3.975]

Comment

• zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

Nowa warka podła, goryczka marna, choć duża. Generalnie piwo niezbalansowane, przykre w piciu.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• perłyfan
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.02
                              • 1244

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nowa warka podła, goryczka marna, choć duża. Generalnie piwo niezbalansowane, przykre w piciu.
                              Mam podobne odczucia. Goryczka wręcz potężna, ale potwornie pusta i surowa. Mam posmak w ustach jakbym rozgryzł garść tabletek od bólu głowy. Szkoda, bo wcześniej było bardzo dobre...
                              JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

• salvit
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2010.12
                                • 81

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy o dość ciemnym odcieniu,trochę mętny. Dla mnie za ciemny jak na pilsa. Nie podobają mi się ciemny kolor piwa chyba, że to piwo jest ciemne lub mocne. [2]
                                Piana: Ciężka i gęsta, różnej wielkości bąbelki. Długo opada tworząc nieprzyjemny i nieestetyczny kożuch. Piję piwo dość szybko i taka pozostałość po piwie bardzo niekorzystnie wpływa na moje poczucie estetyki [1.5]
                                Zapach: Czuć wyraźnie alkohol, choć to piwo ma tylko 5,6%. Ponadto słodycz i nieokreślony stalowy zapach. Lekkie nuty słodu, ale jakieś takie nieprzyjemne. [1.5]
                                Smak: Największe rozczarowanie. To piwo nie ma goryczki - to co czuć to gorzkość pomieszana ze słodkością. Słodkie piwo ...nie dla mnie. Brak klasycznej piwnej goryczki. Wysoka zawartość cukru powoduje, że piwo nasyca po 3 łykach tak jak ciężkie mocne piwa o ekstrakcie ponad 20 stopni Ballinga. [1]
                                Wysycenie: Ok. Na początku po otwarciu dość wyczuwane, później łagodnie opada. [3]
                                Opakowanie: Norma. ani ładne, ani brzydkie. [3]
                                Uwagi: Piwo wypite po piwie z Grybowa góralskim 4,7%. Spodziewałem się, że to piwo będzie lepsze od poprzedniego. Niestety jest zdecydowanie gorsze. I takie ciężkie poprzez nadmierną słodycz i gorzkość. Brak goryczki - gorzkość w ustach czułem bardzo długo chyba przez 30 min i czułbym dłużej - dlatego musiałem szybko wypić Noteckie aby nadrobić ten brak. Nie kupię więcej tego piwa, bo mi nie smakuje.

Moja ocena: [1.475]

Comment

Przetwarzanie...
                                X