Jabłonowo, Manufaktura Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mario_Lopez
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.08
    • 991

Nie obrażaj się, ja już taki jestem.

Powiedz mi tylko czy piłeś Pilsa na początku jego produkcji? Różnica jest kolosalna na niekorzyść obecnego oczywiście, bo wtedy był świetny.

Chmiel sybilla nie smakuje, ani nie daje aromatu gotowanych warzyw, tutaj problem tkwi w czymś innym.
    Last edited by Mario_Lopez; 2014-04-12, 12:32.
    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• barsliw
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.08
      • 289

Ale ja w nim warzyw nie czuje. W odróżnieniu np od pilsnera z miłosławia

Comment

• Mario_Lopez
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.08
        • 991

Pilzner z Miłosławia to od samego początku dawał warzywkami i to nietypowymi.

Natomiast Manufakturowy Pils był na prawdę dobrym piwem w dobrej cenie.

Teraz jest tańszy niż 2 lata temu (czemu?), i ja czuję warzywa i to bardzo intensywne, to już jak dla mnie nie to samo piwo co 2-3 lata temu.

Zostało po prostu zepsute przez Browar Jabłonowo, a szkoda.
        Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
        Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Marcin66
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.07
          • 17

Pils beczkowy a etykiety

Faktycznie etykiety Jabłonowo ma nietypowe, ale ciekawe.
          Natomiast co do różnic w smaku piwa butelkowego i beczki - beczkowe nie jest pasteryzowane, w związku z tym świeżutkie i zawsze będzie miało trochę lepszy smak. Pasteryzacja jednak zabiera trochę aromatu.
          Jednak jeden z lepszych Pilsów - tylko niestety nie wszędzie jest dostępny.

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9793

Wczoraj na wiejsko-gminnym festynie w Lesznowoli (na scenie "Arka Noego", pod sceną mega-kolejka do dmuchanych zjeżdżalni, loteria fantowa dzielnych junaków z OSP, itp., itd.) był lany (oczywiście do plastiku) jabłonowski Pils. Uwaga - DOCZEKALIŚMY SIĘ - Pils za trzy złote!!!

Comment

• fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

I wszyscy, plujący na piwną rewolucję niech odszczekają, że jej nie ma bo oto pojawił się ten w którego istnienie nawet ludzie silnej wiary wątpili :
              PILS ZA 3 ZŁOTE, hurra, hurra...
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• corsano
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.05
                • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółty, zamglony [2.5]
                Piana: Bardzo słaba, średniopęcherzykowa, szybko opadająca [2]
                Zapach: Słabo wyczuwalny, słodowy, lekki DMS [2.5]
                Smak: Lekkie, smukłe, słodowe, goryczka - bardzo niska i przyjemna, bilans w stronę słodowości [3.5]
                Wysycenie: Niskie, mogłoby być wyższe [3]
                Opakowanie: Bardzo dobre. Etykieta solidna w złotym kolorze. Kapsel firmowy Manufaktury [4]
                Uwagi: Pite w temperaturze 15°C

Moja ocena: [2.95]

Comment

• Javox
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.11
                  • 6460

Trafiło Ci się lekkie?

Dla mnie piwo to jest wyjątkowo obciążające i trudno pijane /stary smak to się zgodzę/.
                  Po dłuższym czasie sprawdziłem jak jest teraz i jest ciągle mało ciekawie.
                  Słodki karmel i warzywniak to nic przyjemnego.

Komu wcisnę drugą zakupioną butelkę? Może leżakowanie?

Dłuższa przerwa z tym piwem.

Złoto nijak pasuje do aktualnej kondycji tego piwa.

Comment

• sandacz
                    • 2007.01
                    • 345

Pite niedawno nie przyniosło diametralnej różnicy między konsumowaną wcześniej Warką Strong - podobnie ścierowaty słód i niewiele poza tym.

Comment

• Azi_92
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.03
                      • 38

Ocena z ARTomatu

Kolor: Głęboko ciemne złoto, przejrzysty [4]
                      Piana: Średnioobfita, ale zbita i do samego końca został pełen kożuszek [4]
                      Zapach: Sam słód, gdzie te chmiele, skoro piwo mianuje się pilsem? [3]
                      Smak: Profil zdecydowanie słodowy, delikatna goryczka, do tego miodowy posmak ( :-/ ). Piwo jednak dość rześkie i nieźle "wchodzi" [3.5]
                      Wysycenie: Średnie, dobre [4.5]
                      Opakowanie: Okropne. Złote. Czerwony napis "Pils". Biały "manufakturowy" i "taki jak kiedyś". Jakaś ciężarówka. Jakieś medale. Jakość gwarantowana przez piwowara i podpis (czerwony). Z informacji tylko temp. serwowania i użyte chmiele [2]
                      Uwagi: Do jednokrotnego wypicia i zapomnienia

Moja ocena: [3.375]

Comment

• zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

No to pogratulować zaopatrzenia, jak piwo na prawie 3.5 jest "do zapomnienia".
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• michael50
                          • 2013.06
                          • 325

Wypiłem wczoraj do obiadu i jako takie te piwo sprawdza się dość dobrze. Nie czułem za bardzo warzyw, o których wspominało wielu poprzedników, ale też muszę przyznać, że trochę się umęczyłem, zanim wydudliłem do końca butelkę. Smak jest dość orzeźwiający, lekki, choć rzeczywiście podejrzanie dziwne aromaty też da się wyczuć - one lekko zaciemniają smak, ale jest to jeszcze do przeżycia. Może nie jest to jakiś bardzo udany produkt, ale jeśli będę miał okazję, to może nawet spróbuję drugi raz.
                          Aha, i etykieta też mi się nawet podoba - może to z racji dużej ilości ciemnego złota, które odróżnia tę butelkę od innych na półce i nadaje temu piwu trochę taki szlachetny wygląd.

Comment

• Brodzislaw
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2013.09
                            • 1020

Do browaru Jabłonowo mam słabość, bo co zapodał to albo mi smakowało, albo też w najgorszym razie dało się wypić. Sięgnąłem więc bez wahania po ostatniego na półce pils-a z terminem do 19.02.2015 r.
                            Kolor złoty, klarowny, piana jasna obfita z (głównie) średnich pęcherzy. Opada do minimalnej warstewki, pozostawiając ślad na szkle. Jak na pilsa, piwo jest mocne. Aromat silnie słodowy z nutami owocowymi. W smaku wyczuwalna spora goryczka, lekko zalegająca na podniebieniu i języku, bardzo przyjemnie muszę dodać. Niestety, wyczuwam z czasem metaliczny posmak, cholerstwa takiego dawno nie miałem w ustach. Do tego momentu piwo było lekkie i orzeźwiające. Z czasem stawało się coraz cięższe w degustacji, na szczęście była to jej końcówka.

Comment

• Brodzislaw
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2013.09
                              • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, złoty [5]
                              Piana: Obfita, głównie ze średnich pęcherzy, opadła do minimalnej warstewki. [4.5]
                              Zapach: Słodowy z nutą owocową i ledwie wyczuwalną goryczką chmielową [3.5]
                              Smak: Początkowo słodowy z lekko zalegającą goryczką. Efekt orzeźwienia i treściwości zespół posmak żelazowy. [2.5]
                              Wysycenie: Średnie do wysokiego, optymalne! [5]
                              Opakowanie: Grafika czytelna ale kojarzy się z czasami pierwszych kreskówek myszki Miki oraz niemieckimi plakatami z czasów Adolfa H. [3.5]
                              Uwagi: Nie oszołamia, ale da się wypić

Moja ocena: [3.35]

Comment

• KobiNalewka
                                • 2012.05
                                • 286

Warka 20.03.2015

Uwaga! Znaczna zmiana koloru i smaku piwa!

Dawno nie piłem Manufakturowgo Pilsa, i pierwsze zdziwienie jego kolorem zrzuciłem na postępującą sklerozę. Wchodzę na bbiz.. tak - Pils był piwem złotym, a obecnie w szkle posiadam głęboki bursztyn. Ze smaku pamiętam dość mocną, średnioszlachetną, zalegającą goryczkę, dziś wyczuwam przewagę słodu, karmelu, a goryczka ledwo majaczy w tle.

Potwierdźcie szybko, że nie oszalałem

Comment

Przetwarzanie...
                                X