To, że kapsle są ładne i różnorodne nie znaczy, że są wiarygodne :]
Chodzi mi o to, że rzadko się zdarza, że jedno piwo ma kilka kapsli, a jeszcze rzadziej jeśli są one różne w obrębie jednej warki.
BTW. jakoś nie mam serca i natchnienia na otworzenie tego biedronkowego rzutu, który kolejny dzień chłodzi się w lodówce
Dorwałem się wreszcie do Brackiego i jakoś tak leci
No i przyszłą kolej na mojego "Pilsa z Biedronki" Piana: drobna, średnio obfita, coś tam zdobi szkło, ale bez szaleństw Aromat: nie za intensywny i nie za bogaty. Głównie metal oraz słodowość. Lekka miodowość czy kwiatowość. Na końcu niucha czuć chmiel w postaci ziołowej czy wręcz pokrzywowej
SMAK: słodowe, lekkie landrynki lub miodek. Goryczka zauważalna, ale tępawa i ziołowo-łodygowa. Mnie nie przeszkadza, bo nawet lubię takie smaki. Metaliczność wyczuwalna na końcu języka i na skórze
UWAGI:
Cena 2,99zł
Kapsel ładny, etykieta taka ło. Warka 10.10.2015
Pilsem to piwo nie jest, ale i tak jest o wiele lepiej niż było ostatnim razem. Wtedy było mętne, ciężkawe i słodkawe.
Szału nie ma. Za te 3zł raz na kwartał można wypić. W tescowej cenie to pomyłka.
BTW> ten metal to tylko ja sobie wmówiłem, czy to wina mojej wody czy mózgu?
Mój pierwszy manufakturowy pils. Zakupiony z biedry j.w. 10.10.2015.
Mocny słodowo-chmielowy smak, może trochę zbyt słodowy ale piwko smaczne. Wyraźna nuta miodowa. Jak na asortyment biedronki to chyba poza Urquelem jedyne które warto tam kupić. Na pewno jeszcze skorzystam
Kolor: Ciemny bursztyn, herbata [4 Piana: Początek obfity, lecz później opada i tylko delikatnie oblepia szkło a więc jest dobrze [3] Zapach: Owocowy grejpfrut, karmel, słód, akcenty chmielowe [4] Smak: To jest to !!! Karmel, delikatna słodycz po której następuje gorycz którą tak uwielbiam, chmiel, akcenty tytoniowo-ziołowe, akcenty grejpfrutowe - owocowe, każdy łyk to ekstaza w porównaniu do tej całej koncernowej lipy która masowo zalega na połkach ! [5] Wysycenie: Mogło by być trochę większe [4] Opakowanie: Nie mam uwag dla mnie jest wporządku [4] Uwagi: Warka 20.03.2015r
Kupione z Browarni Lidla
Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony po wypiciu 4 piw z Krajana ( dno absolutne ) czuję się jak w niebie, w koncu piję prawdziwe PIWO którym delektuję sie z każdym łykiem. Polecam kupujcie i pijcie !!! Na pewno nie raz kupie bo jest bardzo dobre, dodam że za cenę 3,5zł to rewelacja.
WARKA: 10.10.15 08:33 - Biedronkowy rzut tym razem
KOLOR: Uległ zmianie w porównaniu do pierwotnej oceny - teraz jest zdecydowanie jaśniejszy bursztynowy
OGÓLNIE: poprzednia Warka którą oceniałem wydaje mi sie lepsza od obecnej i chyba to jest prawda sądząc po ocenach Kolegów z Forum
Co mogę dodać po kolejnej degustacji:
W smaku zdecydowanie za słodkie, mocno słodowe na minus oczywiście, goryczka nadal jest wyrazna i zalegająca. Gdyby nie ta słodowość w połączeniu ze słodkim smakiem było by bardzo fajne Piwo.
Niektórzy piszą o metaliczności - może być takie wrażenie ale wynika tylko z chmielów żadnej metaliczności nie wyczuwam.
KONKLUZJA: Ogólnie Piwo warte zakupu, gdyby na półkach było cały czas łatwo dostępne spokojnie regularnie bym po nie sięgał gdyż na półkach zalega tyle kichy koncernowej że głowa boli a Manufakturowy Pils bije ich na głowę mimo posiadanych wad. W cenie 2,99zł jak najbardziej pozytywne.
Kolor: Złoty, klarowny [4.5] Piana: Drobna, ale całkiem obfita, zanika średnioszybko do cienkiego kożuszka, lacing kiepski [4] Zapach: słód i miód, może lekkie masełko [3.5] Smak: Jak na "pilsa" to piwo to jest zaskakująco słodkie. Zaskakująca jest również goryczka, której intensywność jest na przyzwoitym poziomie. Zaznaczyć trzeba, że sama goryczka jest raczej szorstka, aniżeli przyjemna - brak jest tego plisowego miłego finiszu. Zwrócić należy jeszcze uwagę na lekki gwóźdź, niestety [4] Wysycenie: Niskie, wielu może przeszkadzać ale ja tak lubię. [5] Opakowanie: Nawet ujdzie - czcionka przypomina plakat przedwojennego cyrku jakieś informacje o składzie są nawet podane - gatunki chmielu. Ewidentnie etykiety stylizowane pod lata minione - na kontretykiecie, wzdłóż jej pionowej i poziomej krawędzi znajdują się nawet osie z dniami i miesiącami. Data wydrukowana jest jednak po nowoczesnemu - nie ma "wydartego" kwadracika [4] Uwagi: Piwo pils, któremu do pilsa nico brakuje, ale niewiele. Na pewno jest lepsze od wszytskich koncerniaków Polskich razem wziętych. Denerwować może ta słodycz ale nie przeszkadza to w tym by piwo było pijalne. Drugą rzeczą jest lekki miodek (utlenienie?).
Ale... jak za 3 złote to jest nieźle.
Z tym piwem jest trochę tak, że warto konsumować świeże warki kiedy uwydatniona jest jeszcze goryczka nad słodyczą.
Tak jest np. w warce 04.02.16 (kupionej w Biedronce).
Inna sprawa, że ta goryczka jest faktycznie łodygowa i zalegająca i nie każdemu może pasować.
Comment