Jabłonowo, Manufaktura Pils

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6358

Ale ten kapsel o piwie z browaru parowego /że zdrowe i smaczne/ to mi trochę do nich nie pasuje.
    Chyba że to ich jakiś historyczny slogan?

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

Tam jaki historyczny, w browarze z połowy lat 90-tych XX wieku. Ściema marketingowa.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Javox
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6358

Mógłbym przymknąć oko na kity marketingowców byle piwo było przyzwoite

Kiedyś ten tzw pils /za starej etykiety ale też nie na jej końcu kariery/ chwaliłem ale to już "se ne vrati"
        Last edited by Javox; 2015-04-24, 21:54.

Comment

• dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

To, że kapsle są ładne i różnorodne nie znaczy, że są wiarygodne :]

Chodzi mi o to, że rzadko się zdarza, że jedno piwo ma kilka kapsli, a jeszcze rzadziej jeśli są one różne w obrębie jednej warki.

BTW. jakoś nie mam serca i natchnienia na otworzenie tego biedronkowego rzutu, który kolejny dzień chłodzi się w lodówce
          Dorwałem się wreszcie do Brackiego i jakoś tak leci
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Ciepło się robi, nie ma co się katować.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Javox
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6358

Tylko że mimo lodówki z każdym dniem prawdopodobnie będzie więcej sosiku

Taaak czas na wity! i inne śmietanki

Comment

• dlugas
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2006.04
                • 4014

No i przyszłą kolej na mojego "Pilsa z Biedronki"
                Piana: drobna, średnio obfita, coś tam zdobi szkło, ale bez szaleństw
                Aromat: nie za intensywny i nie za bogaty. Głównie metal oraz słodowość. Lekka miodowość czy kwiatowość. Na końcu niucha czuć chmiel w postaci ziołowej czy wręcz pokrzywowej

SMAK: słodowe, lekkie landrynki lub miodek. Goryczka zauważalna, ale tępawa i ziołowo-łodygowa. Mnie nie przeszkadza, bo nawet lubię takie smaki. Metaliczność wyczuwalna na końcu języka i na skórze

UWAGI:
                Cena 2,99zł
                Kapsel ładny, etykieta taka ło. Warka 10.10.2015
                Pilsem to piwo nie jest, ale i tak jest o wiele lepiej niż było ostatnim razem. Wtedy było mętne, ciężkawe i słodkawe.
                Szału nie ma. Za te 3zł raz na kwartał można wypić. W tescowej cenie to pomyłka.

BTW> ten metal to tylko ja sobie wmówiłem, czy to wina mojej wody czy mózgu?
                Last edited by dlugas; 2015-04-27, 13:13.
                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• lasica_lwd
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.06
                  • 73

W moim nie było metalu. Mi piwko bardzo zasmakowało. Chciałbym mieć zawsze pod ręką w sklepie takie piwo, z taką goryczą w tej cenie tj 3 zł.
                  Last edited by lasica_lwd; 2015-04-30, 12:49.

Comment

• Kanimal
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.02
                    • 8

Mój pierwszy manufakturowy pils. Zakupiony z biedry j.w. 10.10.2015.
                    Mocny słodowo-chmielowy smak, może trochę zbyt słodowy ale piwko smaczne. Wyraźna nuta miodowa. Jak na asortyment biedronki to chyba poza Urquelem jedyne które warto tam kupić. Na pewno jeszcze skorzystam

Comment

• lasica_lwd
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.06
                      • 73

Obawiam się, że na stałe nie będzie. U mnie się skończyły cztery opakowania i została wizytówka z ceną. Na to miejsce postawili kartony z Książęcym

Comment

• slyboots
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2014.03
                        • 292

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slyboots
                        Kolor: Ciemny bursztyn, herbata [4
                        Piana: Początek obfity, lecz później opada i tylko delikatnie oblepia szkło a więc jest dobrze [3]
                        Zapach: Owocowy grejpfrut, karmel, słód, akcenty chmielowe [4]
                        Smak: To jest to !!! Karmel, delikatna słodycz po której następuje gorycz którą tak uwielbiam, chmiel, akcenty tytoniowo-ziołowe, akcenty grejpfrutowe - owocowe, każdy łyk to ekstaza w porównaniu do tej całej koncernowej lipy która masowo zalega na połkach ! [5]
                        Wysycenie: Mogło by być trochę większe [4]
                        Opakowanie: Nie mam uwag dla mnie jest wporządku [4]
                        Uwagi: Warka 20.03.2015r

Kupione z Browarni Lidla

Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony po wypiciu 4 piw z Krajana ( dno absolutne ) czuję się jak w niebie, w koncu piję prawdziwe PIWO którym delektuję sie z każdym łykiem. Polecam kupujcie i pijcie !!! Na pewno nie raz kupie bo jest bardzo dobre, dodam że za cenę 3,5zł to rewelacja.

Moja ocena: [4.3]
                        Poprzednia Ocena powyżej post #230 z 01.11.2014r

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

OBECNIE:

WARKA: 10.10.15 08:33 - Biedronkowy rzut tym razem

KOLOR: Uległ zmianie w porównaniu do pierwotnej oceny - teraz jest zdecydowanie jaśniejszy bursztynowy

OGÓLNIE: poprzednia Warka którą oceniałem wydaje mi sie lepsza od obecnej i chyba to jest prawda sądząc po ocenach Kolegów z Forum

Co mogę dodać po kolejnej degustacji:

W smaku zdecydowanie za słodkie, mocno słodowe na minus oczywiście, goryczka nadal jest wyrazna i zalegająca. Gdyby nie ta słodowość w połączeniu ze słodkim smakiem było by bardzo fajne Piwo.
                        Niektórzy piszą o metaliczności - może być takie wrażenie ale wynika tylko z chmielów żadnej metaliczności nie wyczuwam.

KONKLUZJA: Ogólnie Piwo warte zakupu, gdyby na półkach było cały czas łatwo dostępne spokojnie regularnie bym po nie sięgał gdyż na półkach zalega tyle kichy koncernowej że głowa boli a Manufakturowy Pils bije ich na głowę mimo posiadanych wad. W cenie 2,99zł jak najbardziej pozytywne.

Polecam bo należy popierać to co dobre.
                        Last edited by slyboots; 2015-05-01, 20:12.

Comment

• MrGodiva
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.11
                          • 56

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny [4.5]
                          Piana: Drobna, ale całkiem obfita, zanika średnioszybko do cienkiego kożuszka, lacing kiepski [4]
                          Zapach: słód i miód, może lekkie masełko [3.5]
                          Smak: Jak na "pilsa" to piwo to jest zaskakująco słodkie. Zaskakująca jest również goryczka, której intensywność jest na przyzwoitym poziomie. Zaznaczyć trzeba, że sama goryczka jest raczej szorstka, aniżeli przyjemna - brak jest tego plisowego miłego finiszu. Zwrócić należy jeszcze uwagę na lekki gwóźdź, niestety [4]
                          Wysycenie: Niskie, wielu może przeszkadzać ale ja tak lubię. [5]
                          Opakowanie: Nawet ujdzie - czcionka przypomina plakat przedwojennego cyrku jakieś informacje o składzie są nawet podane - gatunki chmielu. Ewidentnie etykiety stylizowane pod lata minione - na kontretykiecie, wzdłóż jej pionowej i poziomej krawędzi znajdują się nawet osie z dniami i miesiącami. Data wydrukowana jest jednak po nowoczesnemu - nie ma "wydartego" kwadracika [4]
                          Uwagi: Piwo pils, któremu do pilsa nico brakuje, ale niewiele. Na pewno jest lepsze od wszytskich koncerniaków Polskich razem wziętych. Denerwować może ta słodycz ale nie przeszkadza to w tym by piwo było pijalne. Drugą rzeczą jest lekki miodek (utlenienie?).
                          Ale... jak za 3 złote to jest nieźle.

Moja ocena: [3.9]

Comment

• marqqq
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2014.12
                            • 674

Kolor? Hmm. Średnio zaparzona herbata, coś pewnie jak Nestea, co ma 0,05% ekstraktu :-), jasny bursztyn, co kto woli.

W smaku ja wiem? Słód, jakiś chmiel, goryczka. Jakby żadne z nich nie mogło się zdecydować na pierszeństwo.

Pierwsze wrażenie: ochydztwo.
                            Drugie: całkiem ciekawe piwo. Dobre na odmianę.

Znana warka z Biedry, że się uchowało jeszcze. Chyba ostatnie.

Comment

• Javox
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2009.11
                              • 6358

Nowa szata graficzna, łagodniejsza ale kolor nie trafiony.
                              Ekstrakt 12,1* na 5,6% obj. Temperatura zalecana 7*C może kiedyś tak je schłodzę?

Słodkie, dość ciężkie, dość gorzkie.

Tylko "niektórym" takie piwo wchodzi gładko i to pewnie jedna butelka.
                              Zapach jest bardzo ciężki /owoce, karmel, sos sojowy i chyba chmiel/.

Czasem chce się takiego piwa ale raczej rzadko jednak.
                              Attached Files
                              Last edited by Javox; 2015-07-09, 11:05.

Comment

• kosher
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.04
                                • 2313

Z tym piwem jest trochę tak, że warto konsumować świeże warki kiedy uwydatniona jest jeszcze goryczka nad słodyczą.
                                Tak jest np. w warce 04.02.16 (kupionej w Biedronce).
                                Inna sprawa, że ta goryczka jest faktycznie łodygowa i zalegająca i nie każdemu może pasować.

Comment

Przetwarzanie...