Meta Abo, Meta Premium

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2737

Meta Abo, Meta Premium

Piwo przywiezione z wyjazdu do Etiopii. Butelka 0,33l. Moc 5,5%, ekstrakt? Kolor złoty, minimalnie wpadający w bursztyn. Niczym się nie wyróżnia, ale bardzo ładny jest. Piwo klarowne. Piana średniej wielkości, niejednorodna, średnio trwała. Opada do grubego kożuch i pozostawia duże ślady na ściankach kufla. Biała, generalnie - średnia. Zapach umiarkowanie intensywny słodowo-chmielowy. Jak na piwo o tych parametrach to nuty słodowe są mocne. Zapach trochę w typie czeskim. Ładny. Smak również czeski. Słodowość z przyjemnym chmielem. Dobrze zbalansowane proporcje. Goryczka wyraźna, ale nie mocna. Piwo lekko zawiesiste, co jest rzadkie w tak lekkich piwach. Trochę smakuje jak mocne odalkoholizowane piwo. Osobą nie tolerującym słodyczy będzie przeszkadzać lekka słodkawa nutka. Dla mnie smak ciekawy i dobry. Wysycenie drobniutkie, niezbyt mocne. Troszkę za słabe i ciut siada przy końcu. Opakowanie to „klasyczna” etiopska butelka o pojemności 0,33l. Grafika na etykiecie prosta, trochę mało etiopska. Strasznie nierówno wycięta etykieta. Kapsel za to ładny i starannie wykonany z tym samym malowaniem co na etykiecie. Ekstraktu brak. W Afryce nie smakowało mi tak jak w domu. Tam było takie przyciężkie i siermiężne trochę. Może to była inna wersja, bo taką wersję butelkową piłem tam tylko raz, a zawsze były to malowane bączki. Jedynie raz, kiedy piłem laną, była wyborna. Pyszna była. To co piłem teraz w domu oceniam wysoko, bo na 4 (1 - 6).
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2009-12-29, 00:05.
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Related Topics

Collapse

• e-prezes
    Rurale, Global IPA
    e-prezes
    Kolejne mainstreamowe piwo od Birrificio Rurale. Wypite w bolońskiej knajpce "Fermento" za 5,5€ za 0,4.

Alk. 6,5%. Klasyczna, choć z lekkim przesunięciem na amerykańską nutę ipka.

Barwa zółta, opalizująca. W smaku rześkie, bogate, nie za mocne. Aromat...
    2023-02-13, 11:24
  • dadek
    Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
    dadek
    Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
    2025-01-28, 01:04
  • dadek
    Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
    dadek
    Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
    2024-10-04, 23:49
  • darekd
    Łańcut, GlassGO
    darekd
    Black Currant Wee Heavy BA

Ekstr. 25%
    Alk. 11% (to już właściwie jakiś szkocki barley wine)

Nie wspominają w beczce po czym leżakowało, zatem domyślam się, że w czystej. W składzie czarna porzeczka i wanilia. Chmiele Warrior i Fuggles

Aromat- ciężki z melasą,
    ...
    2024-07-21, 01:04
  • bastion
    Macedonia Północna., Skopje, Maksim Gorki 25/4, Pivoteka Sakam Pivo.
    bastion
    Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...
    2024-06-11, 20:06
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...