Dashen, Dashen Beer

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2737

Dashen, Dashen Beer

Piwo przywiezione z wyjazdu do Etiopii. Butelka 0,33l. Moc 4,5%, ekstrakt 12. Kolor jasny, złoty, ładny. Piwo klarowne. Piana niejednorodna, postrzępiona, duża. Szybko opada do kożucha. Pozostawia ślady na ściankach kufla. Zapach bardziej w stronę chmielu. Troszeczkę kwiatowy. Lekko słodkawy, raczej łagodny. Smak w stronę czeskich lagrów. Trochę bardziej chmielowy, wyważony, słodycz niewielka. Dużo wnosi wyraźna, choć w sile umiarkowana goryczka. Całość lekka, ale absolutnie nie wodnista. Wysycenie słabe. Wyraźnie go brak. W Etiopii wiele razy piłem Dashena i zawsze był mocniej nasycony, przez co piwo dużo zyskiwało. Opakowanie trochę w starym stylu. Ma swój urok. Brakuje tylko większej ilości napisów po amharsku. No i całkiem ładny kapsel. Ekstrakt nawet jest. Piwo niezłe, bez żadnych degustacyjnych fajerwerków, dobrze się pije w upalne dni. Jest lekkie więc nie idzie do głowy. To numer 2 w Etiopii, po St. Georgu. Jest bardzo popularny i prawie wszędzie do kupienia. Tak trochę bardziej oceniając Dashena pitego w Afryce, nie tę przywiezioną butelkę, daję 4 (1 – 6). Butelka była by na 3,5.
    Attached Files
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Related Topics

Collapse

• e-prezes
    Perła, EPA
    e-prezes
    Drugie z nowości/specjalności sezonowych, które wprowadza browar z Lublina. O ile opadł mi zapał do Doppelbocka, choć nadal mi smakuje to już nie brałem w ciemno tego piwa. Znany bloger z Kopyrowa już degustował przede mną, więc wziąłem z pewnymi nadziejami.

EPA, czyli english...
    2024-05-08, 10:26
  • kruger_nr1
    Blonder Pub, English Stout
    kruger_nr1
    To piwo to zupełne nieporozumienie. Pomijając to, że bardziej ciemne nieudane piwo mogło by być a nie stout to jeszcze zaczynało się już chyba psuć i wypicie go byłoby trudne. I tylko kolor pozostał ładny...
    2023-11-19, 16:55
  • dadek
    Borcz 2, Kościerska 37/39, Browar Lubrow
    dadek
    Browar Lubrow przeprowadził się do Borcza w 2020 roku z centrum Gdańska, start w nowym miejscu nastąpił w marcu.
    Dotarłem tu 18.06.2021 po 4 kilometrowym spacerze przez piękne Kaszuby ze stacji PKP Kiełpino Kartuskie. Już z drogi na budynkach w głębi terenu rzucają się w oczy wielkie...
    2021-06-29, 23:58
  • dadek
    Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
    dadek
    Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
    2024-10-14, 01:47
  • darekd
    Lupulus, Jolly Poupée
    darekd
    Znany w Polsce browar z walońskiej prowincji Luxembourg nieopodal granicy z Luksemburgiem.

Na ecie info: "modern red beer", chmiel Styrian Golding, zaw. alk. bardzo dokładnie podana: 6,671%

https://lupulus.be/biere/jolly-poupee-33cl

Aromat - na początku...
    2024-12-22, 22:43
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...