B.M.C. Gatanu 5

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

B.M.C. Gatanu 5

W końcu jakieś piwo oryginalnie rwandyjskie bo te, które piłem wcześniej to marki międzynarodowe, produkowane w różnych krajach.
    Na etykiecie wprawdzie producent jest opisany jako Skol Brewery, jednak jest to z pewnością ten sam browar, który produkuje opisanego przeze mnie wcześniej Skola. Również według Ratebeer jest to Brasserie des Mille Collines(B.M.C.) -czyli Browar Tysiąca Wzgórz. Kraj Tysiąca Wzgórz to poetycka nazwa Rwandy. Ale przejdźmy do piwa:
    Piana niezbyt obfita, ale dość trwała.
    Barwa złocisto-cytrynowa.
    Po pierwszym łyku piwo wydaje się lekko kwaskowe, złamane lekką słodową słodyczą. Przebija się słaba chlebowość. Po chwili pojawia się jednak niezbyt silna, ale wyraźna goryczka i to ona w konsekwencji dominuje, bo chociaż nie jest zbyt intensywna, to jednak pozostałe smaki są zdecydowanie mniej wyraziste.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• darekd
    Kessel & Kelle, Summer Ale
    darekd
    Naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).
    Nawet w samym Poczdamie jest trudno dostępny.

5,8% alk

https://www.kesselundkelle.de/unser-bie...
    2024-10-01, 22:55
  • dadek
    Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
    dadek
    Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
    2025-02-09, 23:58
  • bastion
    Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
    bastion
    Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
    Centrum...
    2025-02-02, 20:53
  • dadek
    Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
    dadek
    Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
    2024-05-12, 23:57
  • dadek
    Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
    dadek
    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
    2023-11-22, 05:14
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...