Stone, kraftowiec czyli rzemiosło, ale jednocześnie największy browar południowej Kalifornii w zeszłym roku przejęty przez Sapporo (ci, którzy przejęli inny znany browar Anchor i go ostatnio zamknęli).
6,7% alk.
35 IBU
Chmiele: El Dorado, Azacca, Sabro
https://www.stonebrewing.com/beer/ye...stone-hazy-ipa
Aromat - słodsze cytrusy (pomarańcza), ananas, ciut kokos, biszkopt
Piana - średnia, szybko opada do strzępów kożuszka i koronki
Barwa - złoto-słomkowa, zamglona, ale nie zmętniona jak na stronie www
Wysycenie - średnie, wyraźnie musuje, choć dość krótko. Podszczypujące musowanie zastępuje piekący chmiel
Smak - owocowy, przy czym są to głównie słodsze owoce (ananas, jakieś tropiki, ciut cytrusów), ciastkowy słód, goryczka niska, ale piecze od chmielu, a i alkohol też wyczuwalny. Krótki finisz z pieczeniem i odrobiną goryczki
Treściwość - solidna pełnia
Oprócz tego, że jest piekące, jest gładkie, słodsze i minimalnie mdławe (jak dla mnie). Na stronie napisali, że bardzo łatwe do picia. Polemizowałbym, ale puszka 0,33 l. to jeszcze nie problem.
Przeciętne piwo jakich wiele u nas w kraju, więc raczej szkoda fatygi.
6,7% alk.
35 IBU
Chmiele: El Dorado, Azacca, Sabro
https://www.stonebrewing.com/beer/ye...stone-hazy-ipa
Aromat - słodsze cytrusy (pomarańcza), ananas, ciut kokos, biszkopt
Piana - średnia, szybko opada do strzępów kożuszka i koronki
Barwa - złoto-słomkowa, zamglona, ale nie zmętniona jak na stronie www
Wysycenie - średnie, wyraźnie musuje, choć dość krótko. Podszczypujące musowanie zastępuje piekący chmiel
Smak - owocowy, przy czym są to głównie słodsze owoce (ananas, jakieś tropiki, ciut cytrusów), ciastkowy słód, goryczka niska, ale piecze od chmielu, a i alkohol też wyczuwalny. Krótki finisz z pieczeniem i odrobiną goryczki
Treściwość - solidna pełnia
Oprócz tego, że jest piekące, jest gładkie, słodsze i minimalnie mdławe (jak dla mnie). Na stronie napisali, że bardzo łatwe do picia. Polemizowałbym, ale puszka 0,33 l. to jeszcze nie problem.
Przeciętne piwo jakich wiele u nas w kraju, więc raczej szkoda fatygi.
Comment