Dieu du Ciel, Équinoxe du Printemps

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

Dieu du Ciel, Équinoxe du Printemps

Minibrowar z Saint-Jérôme pod Montrealem w Quebecu warzy od 1998 r.

Szybko doczekał się drugiego brewpubu w Montrealu, gdzie jak się uwarzyli to piwo.

9,1% alk.

Szkocki ejl z dodatkiem syropu klonowego.

Aromat - dość słodki, karmelowy, leciutki rozpuszczalnik
    Piana - dość wysoka, umiarkowanie trwała, zostawia koronkę, zostaje na szkle
    Barwa - ciemny brąz z rubinem, zmętnione
    Wysycenie - umiarkowanie wysokie, musujące
    Smak - słodsza baza - karmel (syrop klonowy), alkohol trochę czuć, dość wyraźna specyficzna goryczka, ma posmak podobny to piw leżakowanych w beczkach po destylacie (ale nie wspominają o typ). Finisz rozgrzewający
    Treściwość - zdecydowanie pełna

Lubię ten styl i piwo uważam za udane i smaczne, ale też domyślam się, że nie każdego może przekonać swoim dość słodkim profilem.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

Zdjęcie
    Attached Files

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Fuller's, Vintage Ale 2019
      darekd
      O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale

Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...
      2024-11-23, 23:51
    • darekd
      AleBrowar, Tower of Cats
      darekd
      India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
      I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

Są jeszcze parametry i skład:
      Ekstr. 15%
      Alk.6,2%

w składzie...
      2025-02-12, 23:00
    • darekd
      Böhmisch Brauhaus, Eisbier
      darekd
      Na to piwo z saksońskiego browaru w Großröhrsdorf nie mogłem trafić przez lata.
      O ile lodowe koźlaki są dość znane w Niemczech, to lodowe lagery (amerykańska moda l. 90-tych) już niekoniecznie.
      I choć raczej to domena amerykańskich koncernów, to zastanawiałem się jak to może...
      2022-05-09, 22:54
    • darekd
      Bierschmiede, Funkerl
      darekd
      Browarek z własnym lokalem ze wsi Steinbach nad Attersee w Górnej Austrii.

Mała butelka 0,33 l. z napisem "Halbbock", pomyślałem że to od tej buteleczki była nazwa "półkoźlak" a to był taki żarcik, bo piwo ma ekstr. 10,3% a alk. 3,5%.
      Czyli jakby te...
      2024-12-24, 00:16
    • darekd
      The Musketeers, Troubadour Blond
      darekd
      To piwo ma już swój wątek, w którym było nawet niedawno opisane https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...oubadour-blond

jednak od 2019 r. nie warzą już kontraktowo tylko w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...
      2024-12-01, 02:19
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...