Alaskan, Smoked Porter 2012

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • snorre
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.02
    • 655

Alaskan, Smoked Porter 2012

Nie znalazłem w wyszukiwarce, jeśli już jest proszę o korektę.
    Rocznik 2012, kupione za...no, powiedzmy dość godziwe pieniądze. Okazało się, że było warte tego wydatku - wszystko było idealnie zbilansowane: wędzonka wyraźna, ale nie nachalna, gęste, treściwe, a jednocześnie łagodne w smaku. Bardzo dobry wędzony porter (dodam, alkohol 6,5%), powiedziałbym wręcz wzorzec gatunku, jeśli ktoś ma okazję polecam!
    Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12651

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika snorre Wyświetlenie odpowiedzi
    - wszystko było idealnie zbilansowane
    chyba raczej chodziło o balans /wyważenie/ niż bilans /zestawienie/.
    Cenę znam, chyba się skuszę Na szczęście to duża butla.

Comment

• wasyll
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
      Cenę znam, chyba się skuszę Na szczęście to duża butla.
      650ml?
      www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi
        650ml?
        Zaiste

Poza rocznikiem 2012 są też dostępne 2011 i 2008, odpowiednio droższe
        JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• concerto
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼
          • 2003.09
          • 859

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi

Poza rocznikiem 2012 są też dostępne 2011 i 2008, odpowiednio droższe

Też to zauważyłem. Można zaobserwować, że dosłownie z dnia na dzień powiększa się wachlarz piw dostępnych szczególnie w polskich sklepach internetowych. Widać jesteśmy już atrakcyjnym rynkiem i piwa podchodzące pod 100 zł. ( i droższe ) też znajdują nabywców.
          "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

Comment

• Quit
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.03
            • 2

Czy to piwo posiada jakiś potencjał który może pokazać, jeżeli przeleży jeszcze z rok? Mam butelkowane 18 Września 2012. To moje pierwsze z piw z takiej półku cenowej i boje się, żeby nic mu się nie stało jak troche postoi

Comment

• Quit
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.03
              • 2

Czy piwo ma jakiś potencjał dojrzewający, czy lepiej je wypić jak najszybciej? Nie do końca wiem jak postępować z takimi ciemnymi piwami, a szczególnie nie chciałbym, żeby mu coś się stało bo kosztowało jak na studenta - nie mało. Mam rocznik 2012

Comment

• Zybex
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2012.07
                • 222

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Quit Wyświetlenie odpowiedzi
                Czy piwo ma jakiś potencjał dojrzewający, czy lepiej je wypić jak najszybciej? Nie do końca wiem jak postępować z takimi ciemnymi piwami, a szczególnie nie chciałbym, żeby mu coś się stało bo kosztowało jak na studenta - nie mało. Mam rocznik 2012
                Zwróć uwagę na datę ważności - 2026(!) rok!

Comment

• Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Quit Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czy piwo ma jakiś potencjał dojrzewający, czy lepiej je wypić jak najszybciej?
                  Zasadniczo każde ciemne powyżej 6% alko ma potencjał do dojrzewania.
                  Alaskan ma termin przydatności do 2026 roku, więc śmiało może dojrzewać. Natomiast jeśli piwo na stosunkowo krótki termin, ale sporą moc to terminem nie warto się przejmować. Np. polskie portery bałtyckie (zwłaszcza te powyżej 20% ekstraktu) w zdecydowanej większości najlepiej smakują po terminie. Rok, dwa, pięć
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Kolesław
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1130

Trzy jelenie i dwa misie, sorry, dwa niedźwiedzie i trzy karibu.
                    Świeżutkie, a jakie pyszne.
                    Attached Files

Comment

• Cez
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.01
                      • 1789

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kolesław Wyświetlenie odpowiedzi
                      Trzy jelenie i dwa misie, sorry, dwa niedźwiedzie i trzy karibu.
                      Świeżutkie, a jakie pyszne.
                      A jaka dogłębna i warta mięsa z wieloryba ocena.....
                      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

Alaskan, Smoked Porter 2013

Aromat: palony, wędzony, owocowy (wędzona śliwka), bardzo przyjemny

Piana: niska, gęsta, trwała

Barwa: czarne, nieprzejrzyste

Smak: solidna baza slodowa, gorzka czekolada, palone, nutki wędzone, śliwkowe i słodkie, złożony i przyjemny, ładnie zbalansowany, choć paloność trochę za bardzo dominuje

Goryczka: średnia, palona, dość długa

Odczucie w ustach: pełne, gładkie

Ogólne wrażenie: pyszne piwo, solidnie wędzone

Alk 6.5%

Comment

• yoxik
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2012.10
                          • 427

Alaskan Smoked Porter

Piana drobna trwała zdobi szkło. Kolor ciemny pod światło rubin klarowny. Aromat jest wędzonka czekolada przyjemny niezbyt intensywny. Smak są nuty wędzone dymne, torfowe, czekolada palonosć ciemnych słodów i lekka kwaskowatość od nich. Piwo w odbiorze lekkie alkohol ukryty bardzo dobre.
                          Również tutaj
                          https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• Mars276
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2014.07
                            • 134

Edycja 2013.

Kolor: Ciemno brunatny. Piwo jest idealnie klarowne.
                            Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, mało trwała, pozostawia niezły lacing.
                            Aromat: Średnio intensywna wędzonka (nie kojarzy się z szynką, raczej w typie dymu z ogniska), rodzynki, trufle z nadzieniem rumowym, czekolada, wędzona śliwka, kawa - aromat jest świetny i bardzo złożony.
                            Smak: Goryczka niska do średniej, nieco zalegająca, pełnia średnia, piwo jest półwytrawne. Wędzonka (bardziej intensywna niż w aromacie), kawa, rodzynki, rum, czekolada schodzi tu na dalszy plan. Bardzo dobre piwo.
                            Wysycenie: Niskie do średniego - Ok.
                            Opakowanie: Charakterystyczna etykieta. Brak konkretnych informacji poza ABV. Poczytałbym to za wadę, gdyby nie to, że piwo jest marką samą w sobie i jest wśród beergeeków bardzo rozpoznawalne.
                            Uwagi: Świetne piwo, ale bardzo degustacyjne. Spotkałem się z opinią, że jest bardzo pijalne i jej nie podzielam. Tym niemniej w kategorii porter wędzony trafia na drugie miejsce w moim osobistym rankingu zaraz po Ondzie z Bevoga.

4,75/5

Comment

• darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12651

Świetne w aromacie (nie tylko wędzenie, palone nuty, ale i dużo suszonej śliwki).
                              W smaku dobre, ale spodziewałem się nieco bardziej treściwego piwa. Jest też mocno palony, z leciutkim kwaskiem, tego raczej się nie spodziewałem. Zdecydowany plus za posmak suszonej śliwki i gorzką czekoladę.

Poza tym piwo mocno wędzone (bardzo ładnie koresponduje z tymi tonami śliwki). Goryczka na poziomie 45 IBU, w odczuciu zdecydowanie wyraźna, średnio-długa

Choć może nie do końca się tego spodziewałem, to trzeba przyznać, że jest to piwo wysokich lotów. Szlachetne, czyste w smaku, z bardzo przyjemnym bukietem.

Comment

Przetwarzanie...
                              X