Widmer Brothers, Pitch Black IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aleksandros
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 352

Alkohol: 6,5 % obj.

Kolor: Czarny, jeśli dobrze przyjrzeć się w zwężeniu naczynia, jest to bardzo ciemny brąz. 5
    Piana: Beżowa, drobnopęcherzykowa, średnio obfita i średnio trwała. Zostawia ślady na szkle. 4
    Zapach: Mocny. Na pierwszym planie amerykański chmiel - trochę cytrusów i owoców egzotycznych oraz żywicy. Do tego lekka słodowość. 5
    Smak: Pełny. Piwo jest półwytrawne. Na pierwszym planie cytrusy z chmielu, ale czuć też paloność. Goryczka dość mocna, lekko ściągająca i pozostająca, co mi nie do końca odpowiada. Na szczęście finisz jest też dość palony, więc trochę tłumi to garbnikowość goryczki. Całość harmonijna i smakowita. 4,5
    Wysycenie: Raczej niskie, pasuje mi. 5
    Opakowanie: Etykieta niewyszukana, ale niebrzydka. Butelka brązowa z tłoczeniami, pojemność 355 ml. Na krawatce nazwa stylu - Cascadian Dark Ale. Poza tym info o piwie znikome. Kapsel z napisem "Series 924", cokolwiek to znaczy. 4-
    Uwagi: Smaczne piwo, moim zdaniem wypadło nieco gorzej niż pierwsza warka Black Hope, ale to było dawno temu i pamięć może mnie mylić. Cena 3,49 €.
  • purc
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.02
    • 650

Kapsel z napisem "Series 924",
    Tam warzą.
    924 Russell Street, Portland.

Comment

• sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Foto:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

Aromat – wyraźny chmiel, ale potem też ciekawy zapach słodowy z nutami wanilii, biszkoptu, który po chwili zaczyna dominować
        Piana – umiarkowanie wysoka, gęsta, kremowa, nieszczególnie trwała, ale pozostaje obwódka, nieco zostaje na szkle
        Barwa – prawie czarna, pod lampą bardzo ciemna wiśnia
        Wysycenie – umiarkowane, musujące
        Smak – wyraźna chmielowa goryczka (ale nie wyjątkowo wysoka), potem umiarkowanie-lekkie nuty słodowe z ciemnymi cierpkimi (ale nie do końca kwaskowymi) owocami – jeżyna, czarna jagoda (?), trochę jakby lukrecji, jest jaka biszkoptowość minimalna, nie słodka, palona goryczka, trochę korzenne, lekko rozgrzewające. Na koniec znowu goryczka chmielowa, dość ściągająca
        Treściwość – średnio-wysoka

Ciekawe piwo. Od bardziej znanych w naszym kraju piw tej kategorii różni się nieco większym bogactwem smaków związanych ze słodami. Bardziej zbalansowane, co trochę bardziej odpowiada moim gustom. Dobre.

Comment

Przetwarzanie...
        X