Anderson Valley, Poleeko Pale Ale

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yaro74
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2089

Anderson Valley, Poleeko Pale Ale

Alk. 5%, 28 IBU, chmiele: columbus Nugget, Cascade.
    Kolor: złoty.
    Piana: biała, niewielka, średniotrwała.
    Zapach: niezbyt intensywny, cytrusy, lekka słodowość i żywiczność.
    Smak: podobnie jak w zapachu, średniomocna goryczka, przyjemna w piciu.
    Piwo lekkie, dobrze się je pije i nic ponadto.
    Last edited by sibarh; 2013-11-24, 13:30.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• tofas
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.11
      • 131

Kolor złoty, bardzo klarowne, wręcz krystaliczne z połyskiem. Piana niezbyt obfita ale trwała w białym kolorze. Aromat chmielu wyraźny, głównie cytrusowy (grejpfrut, cytryna, skórka pomarańczy), na końcu trochę trawiasty i sosnowy. Słód na drugim planie biszkoptowo-zbożowy z karmelową nutka. W moim egzemplarzu wyczuwalny był również ciekawy aromat miodu kwiatowego, być może powstały w wyniku lekkiego utlenienia się piwa. Widocznie nie był to już najświeższy egzemplarz. Smak podobnie jak aromat zdominowany przez cytrusowy chmiel ale z bardzo wyraźną liściasto-trawiastą końcówką, która przechodzi w długi wytrawny finisz. Gdzieś w połowie smaku wyczuwalny ciasteczkowy, ziarnisty słód z większym niż w aromacie akcentem karmelowym. Miodowy, słodki posmak również obecny w smaku. Goryczka wysoka, dość ostra, trochę taniczna, sćiągająca, na granicy zalegania, na szczęście kończy się w odpowiednim momencie nie męcząc za bardzo kubków smakowych pijącego. Piwo jest dość wodniste, lekkie z niskim nasyceniem.
      No cóż. Solidne amerykańskie jasne piwo. Muszę jednak ostrzec tych, którzy liczą na jakieś fajerwerki z okazji rodowodu tego piwa. Nie znajdziecie ich w nim. Jest to bardzo spokojne i stonowane piwo, bardzo sesyjne. Lekkie, łatwe i nawet przyjemne. Jeśli ktoś lubi mocne wrażenia to nie ST to piwo dla niego. W Polsce za mniejsze pieniądze można spokojnie dostać dużo bardziej charakterne piwa z krajowych browarów. Ale jeśli ktoś chce sobie wysączyć porządnie i stylowo zrobionego APA to polecam. Jeszcze jedna uwaga. Mi nie do końca podszedł chmielowy profil smakowo-zapachowy tego trunku. Cytrusy w połączeniu z naprawdę wyraźną nutą trawiasto-liściasto-ziemistą, pochodzącą jak sądzę z chmielu Nugget nie są dla mnie. Jakoś mi to nie gra do końca ze sobą i psuje efekt końcowy. Charakter goryczki też taki liściasty jakiś, stosunkowo długo pozostający w jamie ustnej…. Nie jestem fanem.

Comment

• coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

Aromat: owocowy, słodki, miodowy

Piana: niska, gęsta, trwała

Barwa: żółta, opalizujące

Smak: cytrusowy, ananasowy, słodkie nutki, pod spodem słodowy. Lekko kartonowy (utleniony)

Goryczka: dość wysoka, krótka

Odczucie w ustach: mocno nagazowane, chmielowo szorstkie

Ogólne wrażenie: dobre pale ale, stosunkowo słodkie, mało rześkie

Comment

Przetwarzanie...
        X