Rochester Mills, Cornerstone IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

Rochester Mills, Cornerstone IPA

...Czyli AIPA w konserwie. Kupiona u źródła, w samym browarze. Otrzymałem ją w prezencie od mojej mamy, którą rozpieściłem dobrym piwem i stała się większym piwnym hejterem ode mnie.

Piana zbita, gęsta, bielutka, drobnopęcherzykowa i dosyć wysoka, niemniej mogłaby być bardziej trwała i... Sztywna. Wygląda nieco inaczej, niż ta znana z "naszych" piw w tym stylu. Zapach jednak nie pozostawia wątpliwości - nasi kontraktowcy i rzemieślnicy odwalają kawał dobrej roboty. Aromat jest bardzo przyjemny, grapefruitowo-żywiczny - gdyby ktoś mnie wkręcał, że to polskie piwo, obstawiałbym Widawę.

Jeśli chodzi o smak... Dawno nie miałem efektu "wow". Nie wiem, czy to nie najlepsza AIPA, jaką piłem. Ale na pewno najlepsza, jakie piłem ostatnio! Goryczka jest mocna, w typie grapefruitowym, bardzo krótkim, niesamowicie orzeźwiającym i takim... "Świeżym". Piwo jest bardzo, z braku lepszego słowa, ciasteczkowe! Poważnie, zamykając oczy czuję popularne "Pieguski" z biszkoptem oraz mega przyjemną goryczką. Słodowość jest na wysokim poziomie, ale ponownie w nieco innym stylu, niż w AIPAch znanych z naszego kraju. Do tego piwo sprawia wrażenie gęstego, wręcz kremowego, jednocześnie pozostając lekkim. Po prostu py-cho-ta.

Dodam jeszcze kilka ciekawostek: ponoć w browarze był ultra niemiły manager, cena za puszkę to 2$ (6 zł...), za lane w przybrowarnianej restauracji - 10$ za ok. 1,8 litra. Puszka ma pojemność 0,473 ml i brak na niej informacji nie tylko o ekstrakcie, ale nawet o zawartości alkoholu. Za to producent tłumaczy się, dlaczego leje piwo do puszki, zamiast do butelki. Wolne tłumaczenie:

"Dlaczego piwo rzemieślnicze w puszce?
    Lepszym pytaniem byłoby: czemu nie?
    -puszka dłużej utrzymuje świeżość
    -całkowicie eliminuje możliwość utlenienia i naświetlenia
    -ułatwia transport i jest prawie nietłukąca
    -przydaje się tam, gdzie szklane butelki nie są mile widziane - na plaży, na basenie, na łodzi, na szlaku, na rzece, w jacuzzi (wannie?), w plecaku, na stadionie, polu golfowym itd., wyobraź sobie możliwości."

Szczerze? Mam gdzieś, czy to piwo było z puszki, butelki, lane, z PETa, słoika, wyciśnięte ze szmaty czy podane w worku po kartoflach. Po prostu było pyszne!
    Last edited by WojciechT; 2014-07-30, 21:34.
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

Fotka no. 1:
    Attached Files

Comment

• WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

Fotka no. 2:
      Attached Files

Comment

• Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
        Puszka ma pojemność 0,473 ml i brak na niej informacji nie tylko o ekstrakcie, ale nawet o zawartości alkoholu.
        Znalazlem info o alkoholu
        Attached Files
        5450 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

Przetwarzanie...
        X