Two Roads, Unorthodox

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

Two Roads, Unorthodox

Ekstrakt NN., alk. 9,2 %.
    Zapach. Dość ostry likier czekoladowy z kwaskowo-lukrecjowym nieco grzybowym, słodkawym tłem. Potem dominuje słód i rumowa czekolada.
    Piana. Ciepły, złotawy beż. Rośnie wysoko, trzyma się całkiem wytrwale, jednak do końca nie zostaje prawie nic. Gaz niski.
    Kolor imperialny, czarny, niemal czarny nawet pod światło.
    Smak. Słodka czekolada, kwasek, ciut lukrecji i kawy, ostrość ciut, ciut przypominająca ostrą paprykę. Gorzka, gorzka kawa z gorzką goryczką chmielową w finale, przełamana słodko-likierowo. Gorycz znika niemal do zera. Ale po dłuższej chwili jednak ją się czuje, jakby na ustach (?)
    Generalnie likierowo, choć niejednoznacznie, lekko rozgrzewająco, bogato, a przy tym zadziwiająco pijalnie.
    Dobre, dobre, bardzo dobre. Niby nieortodoksyjny, ale znowu nie tak bardzo RIS, RIS z zamkniętymi oczami.

Related Topics

Collapse

• darekd
    Pinta, Czarna Dziura
    darekd
    Schwarzbier z Wieprza (tzn. z browaru w Wieprzu)
    13% ekstr.,
    5,5% alk.

Aromat - nie jest przesadnie intensywny, słodowy z gorzką czekoladą, ciut palony
    Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka, trochę zostaje na szkle
    Barwa - praktycznie czarna,...
    2024-12-03, 00:04
  • darekd
    The Musketeers, Troubadour Westkust
    darekd
    To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-westkust

Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...
    2024-11-24, 02:06
  • e-prezes
    ???, [Dziki Wschód] Flauta
    e-prezes
    Mimo, że dość konsekwentnie nie podają na opakowaniu gdzie zostało uwarzone piwo mam pewien sentyment do tego browaru. Trudno - tak musi być!

Nie inaczej, bo właśnie tym piwem chciałem uświetnić swoje kolejne urodziny. Data rozlewu to 16.11.2023, więc mogłem z nim poczekać,...
    2024-05-20, 09:17
  • darekd
    ? [Funky Fluid], Brixton Drift
    darekd
    English Porter

Ekstr. 15%, alk. 6% (trochę powyżej deklarowanego stylu)

Aromat - słodowy, czekolada, kakao, tony palone, orzechy, ciut kawy zbożowej, na początku nico chmielu
    Piana - średnia, beżowa, zwarta, umiarkowanie trwała, dłuższ koronka
    Barwa -...
    2024-05-13, 19:02
  • darekd
    Pinta, Zwycięski Chocolate Brown Porter
    darekd
    Styl brytyjski, górna fermentacja.

Pasteryzowane, niefiltrowane inspirowane recepturą Kacpra Myślińskiego. Zwycięskie piwo w konkursie Niech Świat pozna Twoje Piwo 2022.

Ekstr. 13%
    Alk. 5,5%

Aromat - gorzka czekolada, prażony i palony słód umiarkowanie,...
    2022-11-19, 20:05
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...