Anchor, Go West! IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Anchor, Go West! IPA

I jeszcze jedna IPA. Tym razem z kolebki amerykańskiego kraftu, czyli z kalifornijskiego Anchor Brewing. Nazwa nawizuje do XIX-wiecznej Gorączki złota, a 4 amerykańskie chmiele mają przenieść nas w cytrusowo-sosnowo-tropikalne nastroje, podkreślone jeszcze chmieleniem na zimno. Piwo ma 6,7% alkoholu i pojawiło się na rynku jakoś mniej więcej rok temu, więc jest jednym z młodszych członków rodziny Anchor.

Złoto miodowa barwa, z lekką nieklarownością.
    Żółtawa, średnioteksturowa piana o silnej tendencji do oblepiania szklanki. Osiada trwałym kożuszkiem na powierzchni.
    Zapach jak na styl jest dosyć stonowany, aczkolwiek kwitnie aromatami estrów, głównie owoców tropikalnych. Jest pewna słodowość i lekka miodowa słodycz.
    W smaku do głosu dochodzi natomiast wyraźna trawiasto-grejfrutowa goryczka, choć absolutnie nie męcząca. Piwo ma profil właśnie taki trawiasty, z udziałem cytrusów, żywicy i w dużo, dużo mniejszym stopniu słodkich południowych owoców. W dalszej perspektywie wyczuwalna ziarnista, chlebowa słodowość.
    Nasycenie gazem umiarkowane.
    Butelka 355ml z etykietką w oryginalnej estetyce wszystkich produkcji Anchora. Tym razem słoń z siodłem z symbolem kotwicy. Bardzo podoba mi się ten klasyczny, stylizowany na lata przeszłe kanon browaru. Choć swoją drogą odklejanie ich etykiet to niemałe wyzwanie Kapsel tym razem czerwony.

Przyzwoite piwo, choć jak dla mnie nieco brakuje mu pełni profilu obiecanego na owijce. W zapachu obiecuje tropiki, by w smaku poczęstować gorzką łąką klimatu umiarkowanego. 7,5 w skali 1-10. Przy lepszym balansie ocena byłaby na pewno wyższa.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6393

Ciekawe piwko... choć raczej dla nas w starym stylu...

Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
    Lacing - dość duży i fajny.
    Barwa - lekko mętny, jasno pomarańczowy.
    Gaz - średni.
    Aromat - egzotyka z ziołami.
    Smak - słodkawe, goryczka ziołowa, gorzkawa cytrusowość grająca z egzotyką .

Dobra klasyka.
    Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
    X