Nazwa zapowiada zimowo-świąteczne, tymczasem moje piwo to red ale o zaw. alk. 5,0%
Ciekawe, że na ich stronie pod tą nazwą jest inne piwo:
Aromat - wyraźny, słodowy a zarazem gorzkawo-owocowo-herbaciany, typowy profil dla tego gatunku, ale intensywny
Piana - średnia, dość szybko opada do trwalszego, gęstszego kożuszka
Barwa - miedziano-rubinowa, zmętniona
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - wyraźny słodowy profil z cierpko-gorzkawym i zarazem lekko słodkim dżemem z żurawiny czy podobnych owoców, trochę takiego syropu z żurawiny, wyraźna taninowa i trochę ziemista goryczka,
Treściwość - zdecydowana, nawet ciężkawe piwo
Nie jestem fanem tego gatunku, ale na uwagę zasługuje wyjątkowa wręcz treściwość biorąc pod uwagę niski woltaż. Piwo wręcz gęste, poza tym wyraźne w smaku. Ciekawe, ale... nie moja bajka. Powyżej 0,3 l. trochę bym się męczył
Ciekawe, że na ich stronie pod tą nazwą jest inne piwo:
Aromat - wyraźny, słodowy a zarazem gorzkawo-owocowo-herbaciany, typowy profil dla tego gatunku, ale intensywny
Piana - średnia, dość szybko opada do trwalszego, gęstszego kożuszka
Barwa - miedziano-rubinowa, zmętniona
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - wyraźny słodowy profil z cierpko-gorzkawym i zarazem lekko słodkim dżemem z żurawiny czy podobnych owoców, trochę takiego syropu z żurawiny, wyraźna taninowa i trochę ziemista goryczka,
Treściwość - zdecydowana, nawet ciężkawe piwo
Nie jestem fanem tego gatunku, ale na uwagę zasługuje wyjątkowa wręcz treściwość biorąc pod uwagę niski woltaż. Piwo wręcz gęste, poza tym wyraźne w smaku. Ciekawe, ale... nie moja bajka. Powyżej 0,3 l. trochę bym się męczył
Comment