Hoppin' Frog Brewing z Akron w Ohio.
Oatmeal Imperial Stout, których w swoim portfolio ma kilka ten browar
Tu jest podstawowa wersja:
tu wyleżakowana w beczkach:
a moja jest z kawą
25,3% ekstr.
9,4% alk.
60 IBU
Aromat - głównie kawa, dość wyraźnie palona, ciut czekolady
Piana - dość wysoka, ciemny brąz, umiarkowana trwałość, trochę dłuższy kożuszek
Barwa - prawie czarna, może z odcieniami spalonego brązu, nieprzejrzyste
Wysycenie - łagodne, ale trochę musuje
Smak - dużo kawy, trochę posłodzonej, ciemna czekolada też wyraźnie, owies dał bardzo dużą gładkość, miękkość. Świetnie schowany alkohol. W ustach posmak kawy z paloną goryczką, trochę rozgrzewa
Treściwość - solidna, ale jak na ekstrakt nie jest ciężkie
Dobre piwo. Fajnie wygładzone i ze schowanym alkoholem. Moim zdaniem nieco zbyt słodkie i z tą kawą można by nieco subtelniej.
Kiedyś robiłem eksperymenty z porterami bałtyckimi, do których dolewałem espresso. Wyszło podobnie, tylko że dużo taniej
Oatmeal Imperial Stout, których w swoim portfolio ma kilka ten browar
Tu jest podstawowa wersja:
tu wyleżakowana w beczkach:
a moja jest z kawą
25,3% ekstr.
9,4% alk.
60 IBU
Aromat - głównie kawa, dość wyraźnie palona, ciut czekolady
Piana - dość wysoka, ciemny brąz, umiarkowana trwałość, trochę dłuższy kożuszek
Barwa - prawie czarna, może z odcieniami spalonego brązu, nieprzejrzyste
Wysycenie - łagodne, ale trochę musuje
Smak - dużo kawy, trochę posłodzonej, ciemna czekolada też wyraźnie, owies dał bardzo dużą gładkość, miękkość. Świetnie schowany alkohol. W ustach posmak kawy z paloną goryczką, trochę rozgrzewa
Treściwość - solidna, ale jak na ekstrakt nie jest ciężkie
Dobre piwo. Fajnie wygładzone i ze schowanym alkoholem. Moim zdaniem nieco zbyt słodkie i z tą kawą można by nieco subtelniej.
Kiedyś robiłem eksperymenty z porterami bałtyckimi, do których dolewałem espresso. Wyszło podobnie, tylko że dużo taniej
Comment