Stone, Hazy IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12670

    Stone, Hazy IPA

    Stone, kraftowiec czyli rzemiosło, ale jednocześnie największy browar południowej Kalifornii w zeszłym roku przejęty przez Sapporo (ci, którzy przejęli inny znany browar Anchor i go ostatnio zamknęli).

    6,7% alk.
    35 IBU
    Chmiele: El Dorado, Azacca, Sabro

    https://www.stonebrewing.com/beer/ye...stone-hazy-ipa


    Aromat - słodsze cytrusy (pomarańcza), ananas, ciut kokos, biszkopt
    Piana - średnia, szybko opada do strzępów kożuszka i koronki
    Barwa - złoto-słomkowa, zamglona, ale nie zmętniona jak na stronie www
    Wysycenie - średnie, wyraźnie musuje, choć dość krótko. Podszczypujące musowanie zastępuje piekący chmiel
    Smak - owocowy, przy czym są to głównie słodsze owoce (ananas, jakieś tropiki, ciut cytrusów), ciastkowy słód, goryczka niska, ale piecze od chmielu, a i alkohol też wyczuwalny. Krótki finisz z pieczeniem i odrobiną goryczki
    Treściwość - solidna pełnia

    Oprócz tego, że jest piekące, jest gładkie, słodsze i minimalnie mdławe (jak dla mnie). Na stronie napisali, że bardzo łatwe do picia. Polemizowałbym, ale puszka 0,33 l. to jeszcze nie problem.
    Przeciętne piwo jakich wiele u nas w kraju, więc raczej szkoda fatygi.
    Last edited by darekd; 2023-08-23, 22:13.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12670

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1120566.JPG
Views:	43
Size:	24,8 KB
ID:	2335148

    Comment

    • Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6460

      #3
      Też miałem to piwo w szkle

      Piana - na dłużej niepełna warstewka.
      Lacing - nie za dużo.
      Barwa - zamglony, jasny pomarańczowy.
      Gaz - średni.
      Aromat - multiwitamina z pomarańczą, tropiki, ananas, nuta igliwia.
      Smak - słodkawe, zioła, cytrusy, tropiki i egzotyka, nieduża goryczka.

      Na początku nieco dziwne, z czasem było ciekawiej w smaku. Generalnie OK

      Comment

      Przetwarzanie...
      X