Flying Dog, Old Scratch Amber Lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • x57
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.05
    • 247

    Flying Dog, Old Scratch Amber Lager

    5,5%, 19,5 IBU, Plato 13,5

    Piana: z początku spora, szybko znika
    Wysycenie: trochę zbyt małe
    Kolor: głęboki bursztynowy kolor
    Zapach: intensywnie słodowy, z przebijającym się aromatycznym chmielem
    Smak: słodowy, finisz chmielowy, z całkiem sporą goryczką jak na 19,5 IBU
    Smaczne, bardzo aromatyczne jak na lagera
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12569

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika x57 Wyświetlenie odpowiedzi
    z całkiem sporą goryczką jak na 19,5 IBU
    no właśnie, bo sama wartość jednostkowa nie jest wysoka.
    Swoją drogą chętnie dowiedziałbym się więcej na temat różnic między realną skalą a odczuwalnością subiektywną.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
      Swoją drogą chętnie dowiedziałbym się więcej na temat różnic między realną skalą a odczuwalnością subiektywną.
      Każdy inaczej odczuwa. Niedawno polałem znajomym mojego pilsa, już chciałem mówić, że mało się pochmielił gdy wszyscy zaczęli mówić jaki to on gorzki. Ja tam żadnego chmielu nie czułem
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Foto:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Cudowna goryczka, podobnie jak w poprzednim piwie z tego browaru, Pale Ale w slad za goryczki miłe owocowoe posmaki. Piwa takżę jest gęste, pełne treściwe. Piana w kolorze ecry, gesta, zwarta, czapowata, osiadala powoli. Bardzo aromatyczne. Zakupione za 7.90 zł w Mei Asia.
          Attached Files
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            piana: biała, drobna, pozostaje
            kolor: bursztynowy
            zapach: nijaki
            smak: lekki karmel, mała goryczka, smaczne, do codziennego spożywania,
            wysycenie: małe
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Kwadri
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.10
              • 1216

              #7
              Old Scratch Amber Lager

              W składzie oprócz słodu jęczmiennego użyto także pszeniczny. Co ciekawe, choć na stronie internetowej producenta nie ma o tym wzmianki to Ratebeer podaje, że piwo fermentuje w temperaturze podobnej jak Steam Beer z browaru Anchor:

              Kolor: Bursztynowo-miedziany.
              Piana: Wysoka, po kilku minutach opada do grubej warstwy, zostawiając skromne ślady na ściankach. Ochronna warstwa zostaje do końca.
              Zapach: Początkowo przyjemny. Słodka, owocowa słodowość zmieszana z aromatycznym chmielem. W tle obecne delikatne drożdżowe wtrącenia. Po ogrzaniu nieco się zmienia, nie czuć chmielu i jest mniej intensywny.
              Smak: Początkowo gładkie w odbiorze, raczej słodowe, delikatnie karmelowe z owocowymi posmakami. Treściwe. Po chwili dociera przyjemna goryczka, nieco mocniejsza i długo zostająca w finiszu. Dobre.
              Wysycenie: Średnie jak na lagera.
              Opakowanie: Buteleczka 355 ml jak na zdjęciach sibarha i becika.
              www.lkschmielowice.futbolowo.pl

              Comment

              • kishar
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.10
                • 1691

                #8
                Zapach przyjemny słodkawy.
                Piana bardzo potężna po nalaniu, potem opada ale troszkę jej pozostaje do końca.
                Barwa miedziana.
                W smaku dominacja chmielowej goryczki, wyczuć można także elementy słodowe.
                Wysycenie jest ok.
                Mi to piwo smakuje, szczególnie podoba mi się goryczka.

                Comment

                • tomolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 1752

                  #9
                  Kupilem jako przedstawiciela stylu Steam Beer.
                  W smaku wyrazny karmel i toffi, lekka przyjemna goryczka. Dobre ale szalu nie ma...
                  Dzien wczesniej pilem Hobgolina, nieporownywalnie ciekawsze piwo.

                  Pryepraszam za brak polskich znakow, ukradli
                  www.ohbeautifulbeer.com

                  www.mateuszdrozdowski.pl

                  „Kwaśny Edi herbu Koreb

                  Comment

                  • Ciupaga
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.10
                    • 79

                    #10
                    Jaki to styl?

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kwadri Wyświetlenie odpowiedzi
                    W składzie oprócz słodu jęczmiennego użyto także pszeniczny. Co ciekawe, choć na stronie internetowej producenta nie ma o tym wzmianki to Ratebeer podaje, że piwo fermentuje w temperaturze podobnej jak Steam Beer z browaru Anchor:

                    Wysycenie: Średnie jak na lagera.
                    Próbowałem to piwo i uważam, że jest rewelacyjne w smaku.

                    Ale czy może ktoś lepiej ode mnie zorientowany w temacie nakreślić jakieś informacje w kwestii stylu tego piwa?
                    Według mnie nie jest to lager wbrew nazwie. Ten dodatek słodu pszenicznego wskazywałby na górną fermentację. Dla mnie smakowało jak klasyczne IPA.
                    Z tego co znalazłem to Steam Beer z browaru Anchor jest warzone w temperaturach typowych dla górnej fermentacji, ale z użyciem drożdży dolnej fermentacji
                    Jaka to w końcu fermentacja: górna czy dolna?

                    Kolega Tomolek pisał, że "kupił jako przedstawiciela stylu Steam Beer".
                    Czy chodziło Ci o to, że kupiłeś piwo w takim samym stylu jak Steam Beer z Anchor czy też "steam beer" jest sam w sobie nazwą stylu?

                    Będę wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia.
                    Bywajcie Piwożłopy!

                    Comment

                    • tomolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 1752

                      #11
                      Teoretycznie jest to California Common Beer. Steam beer to nazwa historyczna piw warzonych do połowy XX w, po odtworzeniu tego piwa bodajże przez Anchora, styl nazywa się CCB. Historia piwa wg. piwnej wikipedi:

                      "Pochodzące z American West Coast. Duże płytkie otwarte kadzie fermentacyjne (coolships) były tradycyjnie użyte aby zrekompensować brak chłodzenia i by wykorzystać chłodne temperatury regionu San Francisco Bay. Fermentowane przy użyciu drożdży dolnej fermentacji, ale dobrane tak by dobrze pracowały w chłodnym przedziale temperatur drożdży górnej fermentacji."

                      Co do pochodzenia nazwy piwo parowe, są natomiast różne teorie...
                      www.ohbeautifulbeer.com

                      www.mateuszdrozdowski.pl

                      „Kwaśny Edi herbu Koreb

                      Comment

                      • Ciupaga
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.10
                        • 79

                        #12
                        Piwo parowe.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Co do pochodzenia nazwy piwo parowe, są natomiast różne teorie...
                        Dzięki za te informacje.

                        "Piwo parowe" dotychczas pojmowałem jako "Dampfbier" - specjalność niemiecką.

                        Zgoda pisze o nim tak:
                        "Dampfbier to piwo biedoty z okolic Lasu Bawarskiego - jęczmienne piwo, oryginalnie fermentowane "przechodzonymi" drożdżami do pszeniczniaków, niegdyś chmielone marnym chmielem. Teraz, podobnie jak żytnie, rarytas typu "skansenowego". O ile oczywiście trafi się na oryginalny dampfbier, a nie piwo tak tylko nazwane.
                        Nazwa oryginału pochodzi od wielkich ilości piany podczas fermentacji."

                        Temat ten szerzej omawiany jest tutaj.
                        Bywajcie Piwożłopy!

                        Comment

                        • tomolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 1752

                          #13
                          A widzisz, o tym nie słyszałem
                          www.ohbeautifulbeer.com

                          www.mateuszdrozdowski.pl

                          „Kwaśny Edi herbu Koreb

                          Comment

                          • jacekwerner
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 2852

                            #14
                            Obecnie tak prezentuje się to piwo, oczywiście w buteleczce 0,355 l :
                            Attached Files
                            Last edited by jacekwerner; 2012-10-01, 16:11.
                            Ochotnicza Straż Piwna
                            BAZA = 7446

                            Comment

                            • maciu82
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2012.02
                              • 100

                              #15

                              Kolor:
                              Piękny klarowny bursztyn - 5
                              Piana: po otwarciu wyskoczyła z butelki. Średniowysoka po nalaniu, gruboziarnista, szybko opada by na finiszu pozostała ledwo widzialna, beżowa - 2,5
                              Zapach: Słodowo-karmelowy. Małointensywny -3
                              Smak: Głównie nuty karmelowy z tępą goryczką raczej pochodzącą od palnych słodów, dość wodniste, bardzo pijalne. - 3,5
                              Wysycenie: Jak dla mnie w porządku. - 4
                              Opakowanie:stylowe Flying Doga - 5
                              "A we mnie samym wilki dwa, oblicze dobra, oblicze zła(...)Wygrywa ten, którego karmię!!"
                              galeria spożytych piw
                              Najlepszy Sklep z piwem w Oleśnicy

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X