Flying Dog, Horn Dog Barley Wine Style Ale

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • x57
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.05
    • 247

Flying Dog, Horn Dog Barley Wine Style Ale

10,5%, 45 IBU, Plato 25

Piana: niska ale bardzo trwała
    Wysycenie: średnio-niskie
    Kolor: ciemno-brązowy
    Zapach: korzenno-chmielowy
    Smak: mocno słodowy, korzenny, z lekkimi palonymi nutami, końcówka chmielowa z silnie wyczuwalnym alkoholem

Smaczne, rozgrzewające
    Moje pierwsze spotkanie ze stylem, została mi jeszcze jedna buteleczka, która chyba poczeka na jesienne dni
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

piana: obfita, drobna, gęsta,
      zapach: karmelowy, chmielowy,
      smak: karmel, marakuja, słodkie, ciężkie.

Nie posmakowało mi to piwo. Barley Wine z Anchora jest o wiele smaczniejszy.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• niewieem
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.12
        • 76

W zapachu dominują przede wszystkim białe winogrona. W tle karmel, delikatne korzenne nutki i alkohol. Smak bardzo karmelowy, mniej orzechowy, trochę czerwonych owoców, a winogrona zepchnięte na dalszy plan. Alkohol całkiem nieźle zamaskowany, przejawia się w postaci winnego posmaku. Kolor ciemnobursztynowy. Piana niska, ale trwała i osadza się na szkle. Wysycenie w sam raz. Dla mnie trochę za słodkie, zbyt karmelowe. Konkurencja z Anchora, jak już wyżej zostało wspomniane, zostawia Horn Doga w tyle. Kupione w krakowskiej Marii.

Comment

• madu
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.03
          • 76

Pierwsze spotkanie z Barley Wine.W zapachu słodowe.Piana niezbyt trwała,zostawia nieco śladów na szkle.Słodkie,gęste złamane goryczką z delikatnym nienachalnym alkoholem w tle,pod koniec wyraźniejszym.Pozostawia lepkość w ustach.Solidne,ciekawe ale raczej bez zachwytów,dobre na chłodne dni.Do wyboru był jeszcze Anchor,wybrałem Horn Doga.Jak będzie okazja to spróbuję tego drugiego i porównam.Może to i lepiej że w tej kolejności.

Comment

• ufotografa
            • 2012.09
            • 196

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika madu Wyświetlenie odpowiedzi
            Pierwsze spotkanie z Barley Wine.W zapachu słodowe.Piana niezbyt trwała,zostawia nieco śladów na szkle.Słodkie,gęste złamane goryczką z delikatnym nienachalnym alkoholem w tle,pod koniec wyraźniejszym.Pozostawia lepkość w ustach.Solidne,ciekawe ale raczej bez zachwytów,dobre na chłodne dni.Do wyboru był jeszcze Anchor,wybrałem Horn Doga.Jak będzie okazja to spróbuję tego drugiego i porównam.Może to i lepiej że w tej kolejności.
            Ktoś wie, czy jest w Polsce jakiś dystrybutor tego piwa?

Comment

• TeDy_beer
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.06
              • 283

Z tego co mi wiadomo to nie ma, stąd takie duże zainteresowanie piwami oraz dostęp do nich jedynie na giełdach. Musisz pytać po specjalistycznych sklepach. Wczoraj byłem u Tomka w Tychach i ma pełen zestaw flying doga i brew doga.
              AMEN i :stout:
              Browar Domowy Małe Ale
              Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

Comment

• jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer Wyświetlenie odpowiedzi
                Z tego co mi wiadomo to nie ma
                Jest, Kraina Piwa się nazywa.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12695

Aromat - silnie słodowy, wyczułem czekoladowe ciastko z owocami w alkoholu, suszone owoce - śliwka, lukrecję, potem tony korzenno-piernikowe
                  Piana - niższa niż na fotce, gęsta, drobna, kremowa, niespecjalnie trwała, pozostaje obwódka
                  Barwa - jak na zdjęciu
                  Wysycenie - przyjemnie podszczypuje i musuje
                  Smak - przypomina mi nieco piernik, nasączony likierem z wiśni z dodatkiem suszonych owoców - śliwek, rodzynek, konfitury z róży, potem ciut lukrecji, wyraźna nuta słodyczy, ale takiej korzenno-winnej, alkohol nie szkodzi smakowi, ale przyjemnie rozgrzewa. Chmielowość wyczuwalna bardziej po przełknięciu.
                  Treściwość - bardzo wysoka, prawie można je jeść łyżeczką jak deser nawet na tle innych barley wine jest bardzo gęste. To piwo jest oleiste, wystarczy zakręcić szkłem i jest podobny efekt jak z winem. No ale ma 10,2% alk.

Wybitnie desererowe. Jeśli zastanawiacie się dlaczego ten styl nie ma piwa w nazwie, to polecam się przekonać właśnie na tym przykładzie jęczmiennego wina. Polecam spróbować, bo to moim zdaniem nietuzinkowy przedstawiciel stylu bardzo mało znanego u nas.

Po wypiciu wciąż przyjemnie rozgrzewa

Kupiony w Drink-Hali, Wrocław

Comment

• Oskaliber
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.05
                    • 727

Piana: Jasnobeżowa, drobna, niezbyt obfita i niespecjalnie trwała.
                    Kolor: Czerwonawo-brązowy. Pod światło rubinowe refleksy. Raczej nieprzejrzyste choć na granicy przejrzystości.
                    Zapach: Genialny i bogaty. Wyraźna chmielowość, owocowość i karmel. W oddali wiele pomniejszych aromatów budujących jego złożoność.
                    Smak: Treściwe, choć jak na 25°Plato nie aż tak potężnie. Mocna słodowość i owocowość. Lekki karmel i odrobina posmaków chmielowych. Średnia goryczka o wyraźnie alkoholowym zabarwieniu. Wyraźna alkoholowa ostrość i rozgrzanie, ale nie jest on wyraźnie wyczuwalany w smaku. Ogólnie jak na 10,2% został bardzo dobrze zamaskowany.
                    Wysycenie: Średnio niskie.
                    Ogółem: Bardzo dobry barley wine. Zbalansowany i bogaty. Mocny i z charakterem.
                    BeerFreak.pl

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

Barley Wine ze znanego amerykańsiego craftu, co ciekawe interpretacja na modłę angielską, pozbawiona amerykańskich naleciałości.

Kolor ciemnego bursztynu, może bardziej miedzi. Klarowny.
                      Piana średnio pęcherzykowa, niska, średniotrwała. Nie zostawia śladów na szkle.
                      Zapach intensywny i przyjemny - dużo owoców, wiśnia, karmel, lekka słodycz.
                      Smak odzwierciedla aromat. Ogromna słodowa podbudowa, wrażenie przywodzi na myśl jakieś ciasto z wiśniami z odrobiną likieru. Alkohol rozgrzewa po przełknięciu ale w smaku zupełnie nie przeszkadza. Doskonale zamaskowany, goryczka niska. Wysycenie też.

Ostatnio często czytam narzekania że tylko wszędzie IPA-Sripa, że tylko amerykański chmiel, że lansują na umór itd. Wszystkim malkontentom polecam to wykonanie, wydaje mi się, ze za sprawą Krainy Piva powinno być całkiem nieźle dostępne.

Dla mnie to idealne piwo na święta - rozgrzewające, potężnie treściwe, degustacyjne, ale nie wyładowane przyprawami i innymi dodatkami. No i bez miodu.

Comment

• x57
                        • 2011.05
                        • 247

Degustacja butelki przechowywanej u mnie w piwnicy od Birofilii 2011 czyli 2,5 roku z terminem ważności do 29.04.12.
                        Zobaczymy czy "Like a fine wine, it will continue to improve with age up to 2 years after bottling" okaże się prawdziwe

Kolor ciemno-brązowy, klarowne, aczkolwiek na dnie butelki jest osad.
                        Piana niska, biała, niezbyt trwała.
                        Aromat mocna tostowa słodowość, trochę prażoności, lekki chlebek, nisko-średni karmel, po tym sporo owoców, likierowość, wrażenie słodkości,prażony słonecznik, trochę czekolady, po ogrzaniu nuty jakby drzewne.
                        Smak mocna słodowość, prażoność, lekki karmel, lekka czekolada, likierowość, lekki alkohol, minimalnie podniesiona kwaśność, finisz mocno owocowy, głównie śliwki i wiśnie, dość wytrawny.
                        Goryczka średnio-niska, dość długa.
                        Odczucie w ustach bardzo pełne, wysycenie niskie, dość gładkie, rozgrzewające.

Bardzo ładny balans, gładkie.
                        W zasadzie nie ma ewidentnych cech utlenienia, myślę że spokojnie można leżakować kilka lat.

Bardzo dobre.
                        Last edited by x57; 2013-12-02, 21:51.

Comment

Przetwarzanie...
                        X