Anchor, Summer Beer

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lisiewski
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 459

Anchor, Summer Beer

Opakowanie - Butelka 0,355 litra, alkohol 4,5 %, eks. O.G. 1040-1044, kapsel dedykowany;
    Kolor - złoty, typowo piwny, klarowny;
    Piana - obfita i trwała, to wszystko zasługa 50% słodu pszenicznego w zasypie;
    Zapach - delikatny aromat chmielowy, z czasem zanika;
    Gaz - perfekcja, bąbelki towarzyszą do samego końca degustacji;
    Smak - słodowy, średnie nuty ziołowe, bardzo delikatne nuty ejlowe, trochę cytrynowej kwasowości, dość słaba goryczka.

Bardzo przyjemne piwo sesyjne zza Oceanu. Zakupione w Mei Asia, 8 zł / szt.

Ocena - 4/5

Więcej na stronie browaru.
  • lisiewski
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 459

Foto:
    Attached Files

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Kupione w Kuchniach Świata za 8,90 zł.

Kolor: Jasne złoto, zupełnie klarowne.
      Piana: Bardzo wysoka, gęsta i drobnoziarnista. Przechwałki z krawatki, porównujące ją do ubitych białek, nie są przesadzone. To zasługa słodu pszenicznego w zasypie. Opada do solidnej warstwy i mocno osadza się na ściankach.
      Zapach: Niezbyt silny, ale jest lekki i orzeźwiający. czuć głownie trawiaste i kwiatowe nuty chmielowe, a pod nimi trochę górnofermentacyjnych akcentów owocowych.
      Smak: Też orzeźwiający. Treści tu niewiele, główną rolę odgrywa chmiel w postaci zarówno goryczki, jak i trawiastych nut smakowych. Wyczuwalne, choć słabe, są też akcenty pszeniczne. Nut owocowych niewiele.
      Opakowanie: Jak na zdjęciu Lisiewskiego. Typowa dla browaru śliczna, pękata buteleczka 355 ml, prosta etykieta z firmową kotwicą i w odpowiedniej, letniej kolorystyce, firmowy kapsel.
      Uwagi: Na lato jest to doskonałe piwo - lekkie, orzeźwiające, nie przytłacza. To moje pierwsze spotkanie ze stylem american wheat i przyznaję, że całkiem udane. Browar Anchor nie schodzi jednak poniżej pewnej poprzeczki.

Comment

• Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
        Kupione w Kuchniach Świata za 8,90 zł.
        Kurcze! Ale Was łupią cenami.
        Przecież gdyby to piwo było w Polsce po 5zl to tez wszyscy pośrednicy by zarobili.
        5450 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
          E tam, to i tak tanio. Na Koszykowej by za to pewnie zażądali dwa razy tyle

Przecież gdyby to piwo było w Polsce po 5zl to tez wszyscy pośrednicy by zarobili.
          Ale po co za 5, skoro może być za 8 czy 9? Ci co bardzo chcą kupić kupią, a ci którzy amerykańskie piwa kojarzą wyłącznie z Budem nie kupią nawet za 5
          JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

Piana: Nie oczekiwałbym może aż takiej trwałości, jak w ubitych białkach, ale jest bardzo dobrze. Obfita, drobna, zbita.
            Kolor: Jasne złoto. Niesamowicie klarowne.
            Zapach: Słaby. Czuć trochę górnofermentacyjnych, owocowych (cytrusowych) nutek, lekką kwaskowatość i zbożowość - charakterystyczne dla pszenicy.
            Smak: Bardzo delikatny, szlachetny, aksamitny, kwaskowość pszeniczna dosyć mocno się wybija. Lekkie chmielowe smaki i delikatna, jak na amerykańskie piwa goryczka, choć i tak większa niż w 90% polskich piwach aspirujących do miana pilsów. Piwo dobrze orzeźwia. Jak sama nazwa wskazuje powinno być spożywane w lato. O tej porze roku mam wrażenie, że moje z nim spotkanie jest trochę nie na miejscu.
            Wysycenie: Wysokie. Oprócz kwaskowatości to jedyna cecha jaka łączy je z bawarskim pszeniczniakiem.
            Opakowanie: Piękna butelka, etykieta, kapselek. Standardowo już Anchor trzyma poziom.

Kolejny styl (American Wheat), jaki poznaję dzięki Anchorowi Ci, którzy liczą na podobieństwo do Weizenów srogo się zawiodą. Jest to komletnie inny styl. Żadnych bananów, goździków, itp. Mnie nie bardzo podpasował, tak jak nie przepadam za piwami w stylu Kölsch, z którym mi się skojarzył (w opisywanym Anchorze jest więcej owocowych smaczków). Natomiast na lato może być idealne, gdy po piwie oczekujemy przede wszystkim odświeżenia i ochłodzenia. Niestety znowu - cena typowo "degustacyjna" (9,20 zł w Kuchniach Świata) nie pozwoli na sesyjne spożywanie.

Comment

• Kwadri
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.10
              • 1216

Anchor, Summer Beer

Kolor: Jasne złoto, klarowne.
              Piana: Puszysta, całkiem wysoka, raczej drobnopęcherzykowa. Po kilku minutach opada do ochronnej warstwy, lekko brudząc ścianki.
              Zapach: Przyjemny, ale niezbyt intensywny. Dominują owoce, tło lekko drożdżowe. Są też delikatne akcenty chmielowo-ziołowe. Trochę przypomina mi kölscha.
              Smak: Początek delikatny, lekko owocowo-słodowy. W miarę szybko dociera niezbyt mocna, ale przyjemna goryczka, która zostawia gorzki, lekko ziołowy finisz. Dzięki temu dobrze gasi pragnienie, ale podsumowując jak na ten browar to piwo raczej przeciętne.
              Wysycenie: Średniowysokie, później niestety łagodnieje.
              Last edited by Kwadri; 2012-06-19, 17:49.
              www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• wpadzio
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2011.06
                • 2654

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                Jest takie miejsce, znane miejsce w Warszawie, gdzie piwa z Anchora stoją po 19zł i to jest cena raczej z tych promocyjnych (tak mi odpowiedziano na pytanie o aktualne promocje ))) Więc 8,90 na tym tle wypada całkiem, całkiem...
                Last edited by wpadzio; 2012-06-19, 17:51.
                Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                Serviatus status brevis est
                3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

Aromat: słodowy, lekko karmelowy, owocowy i miodowy

Piana: obfita, gęsta, niezbyt trwała

Barwa: żółte, mętne

Smak: słodowy, nutki karmelowe i chmielowe, rześki, kwaskowy.

Goryczka: wyraźna, krótka, łagodna

Ogólne wrażenie: poprawne piwo, wielkich wrażeń nie dostarcza.

Comment

Przetwarzanie...
                  X