Anderson Valley, Brother David's Triple

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5035

    #1

    Anderson Valley, Brother David's Triple

    Abbey Style Ale.
    But. 650ml; Alk. 10%; IBU 33; cena $7.48
    Warzone na drozdzach Trappistow.
    Piekna trwala piana.
    Delikatna slodycz, owocowe estry i ziolowa koncowka.
    Bardzo smaczne piwo.
    Attached Files
    5470 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12782

    #2
    Abbey Style Ale, 10% alk.
    W składzie cukier trzcinowy demerara oraz wspomniane specjalne drożdże trapistów

    Aromat – słodowy, trochę „koniakowy” z dojrzałymi owocami, głównie brzoskwinia,
    Barwa – miedziano-złota
    Piana – umiarkowana, dość gęsta, pozostawia lekki kożuszek, trochę osiada na szkle
    Wysycenie – umiarkowane, choć mocno musujące, współgra z wysokim woltażem i treściwością
    Smak – gęsta słodowość przypominająca placek z jabłkami i cynamonem, wyczuwalne rodzynki, suszone morele, gdzieś tam bardzo daleko w tle jakby trochę lukrecji. Alkohol już wyczuwalny, trochę mdławy, rozgrzewa, nieco gryzie.
    Treściwość – bardzo wysoka, esencjonalne

    Myślę, że takie piwo warto odstawić nawet na parę sezonów, żeby się „uleżało”. Dawno nie piłem belgijskich trapistów, z którymi to piwo należałoby porównywać i z którymi chyba jednak raczej przegrywa. Ale z czasem może zyskiwać. Dodam jeszcze, że brat Dawid posiada silny cios

    Drink-Hala, Wrocław

    Comment

    • Tapir
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.10
      • 730

      #3
      Kolor - Bursztyn, klarowny.
      Piana - Niewielka ale gęsta i dość trwała.
      Zapach - Intensywny, bardzo słodowy, wyraźnie wyczuwalne rodzynki i owoce suszone, lekki biszkoptowy aromat, całość bardzo przyjemna.
      Smak - Kontynuacja wrażeń zapachowych: bardzo wyraźna słodowa podbudowa, dalej sporo owoców (i nie tylko słodycz ale i kwasowość dochodzi do głosu), całość psuje nieco zbyt mocno wyczuwalny alkohol, nawet biorąc pod uwagę te 10%. Mocno gryzie i przeszkadza w piciu.
      Wycycenie - dość niskie, buduje wrażenie treściwości piwa.


      Ogólnie dość smaczne piwo, zimowe wieczory to dobry czas na spróbowanie czegoś takiego.
      Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

      Comment

      • yaro74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2089

        #4
        Piwo nieco zmienione, IBU 15, chmiele: Columbus, Sterling
        Piana średnio wysoka, gęsta, drobno pęcherzykowa, średnio trwała.
        Zapach intensywny, słodowy, lekko słodki, owocowy, lekko drożdżowy, przyjemny.
        Smak słodowo-owocowy, słodkawy, leciutki kwasek. Niestety wyczuwalny alkohol, szczypiący w gardle.
        Wysycenie średnie.
        Opakowanie: zmieniona etykieta z niedźwiedziem, kapsel ten sam.
        Gdyby nie ten alkohol to piwo byłoby bardzo smaczne, a tak jest tylko dobre.

        Comment

        • sibarh
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

          #5
          Aktualne foto:
          Attached Files
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13190 piw z 181 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
            darekd
            Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

            Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
            ...
            2023-02-07, 23:16
          • Prusak
            Abbey Ales, Oh, Mr Porter
            Prusak
            Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
            Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
            Piwo klarowne.
            Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
            Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
            2024-08-30, 18:30
          • Prusak
            Abbey Ales, Bellringer
            Prusak
            Amber Gold Ale, alk. 4, 2%
            Kolor ciemnożółty.
            Piana minimalna, opadająca do ledwo widocznej obrączki.
            Zapach słodowo-owocowy, z lekkimi akcentami chmielowymi.
            Piwo gładkie, lekkie, "okrągłe"ale z wyraźną przewagą ziołowej goryczki chmielowej, która na...
            2024-08-30, 18:23
          • Prusak
            Abbey Ales, Best Bitter
            Prusak
            Klasyczny bitter z browaru w Bath założonego w 1997 roku.
            4% alk.
            Piana niewielka, drobna, pozostawiająca wąską obrączkę.
            Kolor miedziano-brązowy, piwo klarowne.
            Zapach "miękkich" chmieli angielskich plus nuty słodowo-biszkoptowe.
            W smaku wyraźna dominacja...
            2024-08-30, 18:17
          • Javox
            O Brother, Conn=cted
            Javox
            Oatmeal IPA z chmielami Pacific Jade i Cashmere.
            Zawartość alko 6.0%

            Piana - na dłużej niepełna warstewka.
            Lacing - nie za dużo.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony, jasno żółto pomarańczowy.
            Aromat - cięższe cytrusy (około pomarańczowe), mango....
            2024-02-24, 21:47
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...