Pike Pub & Brewery, Pike IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

Pike Pub & Brewery, Pike IPA

Ekstrakt 1.062 OG (to będzie ok. 15,55 Plato), alk. 6,5 % vol., IBU 60. Tylko, bo to ma być English IPA.
    Chmiele: Columbus, Willamette, Chinook, Goldings, Amarillo, słody: Pale, Crystal, Munich, Carapils.
    Brew Pub z Seattle w stanie Waszyngton, otwarty w 1989 r..
    Zapach. Najpierw słodka, słodka marmolada z czasem przemienia się w marmoladę żywiczną coraz to bardziej i bardziej ostrą, sama żywica. W pewnym momencie pestkowo-orzechowa gorzkość. A potem znowu bardziej słodko. No pięknie!
    Piana w kolorze głębokiego ecru, bardzo gęsta, śmietanowa. Tworzy urokliwy grzybek, który uginając się pod swoim ciężarem opada do równie gęstego dywanu, a i na ścianach układa się gęsto tkana firana. Gaz bardzo niski - niewidoczny i prawie niewyczuwalny.
    Kolor bursztynowo-pomarańczowy, opalizujący, ale nie wiem czy tak ma być, bo mój egzemplarz wydaje się być mocno dojrzały - osad też jest, a daty nigdzie nie mogę się doszukać.
    Smak. Goryczka na żywicy. W tle akcenty łagodzące - słodkie owoce południowe (nie cytrusy, mango jakieś, albo coś podobnego) i troszkę kwasku. W posmaku jednoznacznie jednorodna chmielowa gorycz. Jednak to jest IPA.
    Prawie bardzo dobre. Tylko tyle, bo posmak zbyt "betonowy", nie czuje się w nim różnorodności tych wszystkich chmieli.
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

0,65 l
    Attached Files

Comment

• Latarnik
      Premium Lamplighter
      🥛🥛🥛🥛
      • 2004.06
      • 5035

U mnie alkohol 6.3%
      Piana oblepia szklo i tworzy trwaly kozuszek.
      Pelny smak, goryczka doskonale zbalansowana slodowa kwiatowoscia.
      Bardzo smaczne IPA.
      5470 kapsli z wypitych piw
      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

Przetwarzanie...